oltastuntetes_211215

A kötelező oltás ellen demonstráltak

Az Érdi Tankerület iskoláiban dolgozó oltatlan pedagógusok, dolgozók és szimpatizánsaik demonstráltak szerdán Érden a koronavírus elleni védőoltás kötelező felvétele ellen. A rendezvényen mintegy hatvanan vettek részt. A szervezők a Tankerületi Központ egyik munkatársának átadták a petíciójukat.

A demonstrációt azért december 15-én tartották, mert a 599/2021. (X. 28.) Kormányrendelet kimondja, hogy az állami szférában foglalkoztattak (köztük azok, akik köznevelési intézménynél dolgoznak) december 15-ig kötelesek felvenni a Covid elleni védőoltás első dózisát, ha „a munkavégzés során ügyfelekkel rendszeresen találkoznak”. Ez alól csak azok mentesülhetnek, akiknél egészségügyi okból ellenjavallt a védőoltás felvétele.

Azt a dolgozót, akinél ez a körülmény nem áll fenn, és a védőoltást bizonyos határidőn belül nem adatja be, a munkáltató fizetés nélküli szabadságra kell, hogy küldje a rendelet értelmében.

 

„Az itt jelenlévő dolgozók azt szeretnék kifejezni, hogy tanév közepén egy ilyen döntést meghozni óriási ballépés volt, mert ez nemcsak a mi életünket, pályánkat töri ketté, hanem óriási terhet ró a többi dolgozóra” – mondta Tóth Zsuzsánna Márta, a demonstráció egyik szervezője, aki Százhalombattán tanít. Mint mondta, az Érdi Tankerület több településéről jöttek pedagógusok, és tudomása szerint vannak olyan iskolák, ahol a munkatársak több mint 10 százaléka nem szeretné felvenni az oltást. „Ez a gyerekek, szülők életét is megnehezíti, ráadásul ez a döntés minden szakmai szempontot mellőz” – tette hozzá.

 

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a tünetmentes, ám fertőzött gyermekek továbbadják a koronavírust a be nem oltott pedagógusoknak, Tóth Zsuzsánna Márta úgy válaszolt: ezek a kollégák azért nem kérnek oltást, mert az immunrendszerükben erőteljesebben hisznek, mint egy egyelőre még kísérleti fázisban lévő oltásban.

A demonstrálók átadták petíciójukat az Érdi Tankerületi Központ egyik munkatársának.

Tudósítónk megkereste Rigó Katalin tankerületi vezetőt, aki úgy reagált: a tankerület mindenben a jogszabályokban, illetve a fent már idézett kormányrendeletben foglaltak szerint jár el.

További cikkeink

Országos tendencia, hogy a mammográfiai szűrő-vizsgálaton – amely az emlőrák kiszűrésére szolgál – a behívottaknak csak egy töredéke jelenik meg. Dr. Nahn Krisztina mammográfia szakmai

További cikkeink

Ha már van Érden egy kiváló futópálya, ráadásul van egy csodás Duna-partunk, ami szintén
A budaörsi rendőrök kérnek segítséget egy sofőr azonosításához, aki balesetet okozott, majd elhajtott a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email