22_03_29_erdmost_nincskep

Autizmusbarát Mikulás Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Autizmusbarát Mikulás Érden

A Szikra Tehetséggondozó Egyesület idén először rendezi meg az autizmusbarát Mikulás-ünnepséget. Az esemény részleteiről Zádori Henriettát, az egyesület elnökét kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Zádori Henrietta elmondta, a gyerekeik nagyon sok esetben nem élhetik át a Mikulás-ünnep örömeit, számukra ugyanis zavaró a sok inger, a hangok, a tömeg.

„Ők jobban örülnek a kiszámíthatóságnak, mint a meglepetésnek. Ha azt szeretnénk, hogy minden gyerek élvezhesse a Mikulás ünnepét, akkor tekintettel kell lennünk arra a körülbelül 50 ezer autista gyerekre is, aki itt él közöttünk az országban. Azért van szükség erre a programra, hogy számukra is akadálymentessé tegyük a Mikulás-ünnepet.”

De hogyan lehet mindezt megvalósítania számukra? Hogyan néz majd ki az első autizmusbarát Mikulás? Henrietta szerint egy külső szemlélő számára olyan lesz, mintha nem is lenne ünnep, hiszen az ő gyerekeiknek az az optimális, ha nincsenek plusz fények, díszkivilágítás, villódzás, nincs hangos zene, nincsenek új illatok, mint például a fenyőillat vagy a sütik illata. Nincsenek új emberek, tömeg, nyüzsgés. Itt nem kötelező a Mikulásnak produkciót bemutatni, énekelni vagy verset mondani. Sokan diétáznak a gyerekek közül, úgyhogy viszonylag egyszerű egy ilyen autizmusbarát ünnepi hangulatot megteremteni. Lesz Mikulás, aki egyenként, 10-15 perces váltásban fogadja a gyerekeket. Akinek jobban esik, az csoportosan is találkozhat a Mikulással, de 10 főben maximalizálják a csoportok létszámát. Az egyesület gyógypedagógusai pedig manóknak öltözve szolgálják és vigyázzák a gyerekeket, készítik közösen a manószobában az ajándékokat. A nehézség ebben az, hogy valahogy mégis megteremtsék a különleges alkalom hangulatát.

„Egyensúlyozunk a semmi és a valami között. Próbálunk csak addig elmenni a díszítésben és a hangulatteremtésben, hogy az mindenki számára elviselhető legyen, de mégis érezzék, hogy ez különleges alkalom. A gyerekek többségét személyesen ismerjük, így egyénre szabjuk a Mikulással való találkozást.”

A Szikra tagjai még nem hallottak hasonló kezdeményezésről, de bíznak abban, hogy más szervezetek számára is példa lehet az esemény, és jövőre más is rendez hasonlót.

„Reméljük, egyre többen megértik, hogy egy ilyen nagyszámú kisebbség számára is ugyanúgy járnak azok az alapvető jogok és ellátások, mint amit a többség is élvezhet. Nem szeretnék külön előjogokat teremteni, csak azt, hogy ők is ugyanúgy élvezzék ezeket az alkalmakat, mint a többi gyerek.”

A programra 150-200 autizmussal élő gyermeket várnak, valamint az ő testvéreiket. A részvétel online szülői regisztrációhoz volt kötve, a regisztráció során lehetett kiválasztani a Mikulással való találkozás mikéntjét, az ajándékcsomag – diétától függő – összetételét. A programra bárki jelentkezhetett autista gyermekével, de a Szepes Gyula Művelődési Központ által biztosított érdi helyszín behatárolja a jelentkezők körét.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email