22_03_29_erdmost_nincskep

Jön az ingyenes HPV kampányhétvége

22_03_29_erdmost_nincskep

Jön az ingyenes HPV kampányhétvége

Ingyenesen HPV szűrésre várják a jelentkezőket most hétvégén. Amellett, hogy a vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást – melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam – minden szexuálisan aktív nőnek javasolt felvenni, a rendszeres HPV-szűrés is életet menthet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrák az esetek 99%-ában a HPV-vírussal való tartós fertőzöttség nyomán alakul ki. Magyarországon évente közel 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és ötszázan halnak bele a betegségbe. 

Az Érd FM 101.3 reggeli műsorában a téma szakértőjével, Dr. Nagy Orsolyával beszélgettünk. 


A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. Felelős a közönséges szemölcsök, a condylomák (nemi szemölcsök) megjelenéséért, valamint a méhnyakrák kialakulásáért. A HPV becslések szerint a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzése, miközben a vírus egy gyors teszttel kimutatható, a legveszélyesebb és leggyakoribb típusai ellen pedig létezik védőoltás.

A HPV nem feltétlenül okoz tüneteket, elsősorban férfiak esetében gyakori a tünetmentesség. Magyarországon a vizsgált fiatal felnőttek 70 százalékánál kimutatható a HPV, ám a hordozók nagyobb része tünetmentes. A HPV nem jár a vírusfertőzések többségénél jellemző lázzal, sem fájdalommal. A fertőzést számos esetben néhány hónap alatt legyőzi szervezetünk immunrendszere és észrevétlenül múlik el, még lappangó állapotban. Tünetek elsősorban az immunrendszer meggyengülése esetén (betegség, stressz, dohányzás) jelentkeznek.

A spontán gyógyulás bizonytalan
HPV-fertőzés esetén spontán gyógyulás előfordulhat, ami az immunrendszer állapotától függően következhet be. Minden esetben az egyéni immunsajátságokhoz kötött a lehetőség, ezért nem állapítható meg egy egységes időtartam, amely alatt várható lehet az esetleges gyógyulás. Egyesek minden kezelés nélkül sem hordoznak tovább 2-3 hónapnál a HPV-t, más esetekben az összes rendelkezésre álló kezelés bevetésének ellenére is újra és újra pozitív a vizsgálat eredménye.

Védőoltás nélkül valószínű a fertőzés ismételt kialakulása és/vagy a hpv szemölcsök illetve a rosszindulatú hámelváltozások (elsősorban a méhnyakrák) későbbi kialakulása.

A legveszélyesebb szövődmény: a méhnyakrák
A humán papilloma vírus családon belül elkülöníthetünk egy „magas kockázatú” kategóriát, amely tagjainak hordozása jelentősen megnöveli a méhnyakrák kialakulásának valószínűségét a hordozó egyénben. A rosszindulatú méhnyakhám elváltozások több mint 90%-a a magas rizikót jelentő 16-os és 18-as típusok valamelyikével áll kapcsolatban.
 
HPV kampányhétvége
Ingyenesen vizsgálat a HPV kampányhétvégén, december 4-én és 5-én!

Aki a https://hpv.vdiagnostics.hu/ oldalon regisztrál , annak csak a HPV teszt árát kell kifizetnie, az orvosi vizsgálat grátisz.

A HÉTVÉGE RÉSZLETEI:
Helyszínek:

Villa Medicina: (1124 Budapest, Németvölgyi út 68.)
Dr. Fábián Tamás
Dr. Kiarash Bahrehmand
Dr. Lengyel Dániel

Aranyklinika Budapest: (1051 Budapest, Arany János utca 33, 125 kapucsengő 1.emelet. )
Dr. Lukács Edina
Dr. Novák Zoltán

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email