22_03_29_erdmost_nincskep

November a fogászat hónapja

22_03_29_erdmost_nincskep

November a fogászat hónapja

Az egészségünk megőrzése fontos feladat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni odafigyelni az étkezési szokásokra, a sok mozgásra, és a megfelelő higiénia betartására. A fogak ápolása, tisztántartása szerves részét kell, hogy képezze életünknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd FM 101.3 reggeli műsorában, a Bundáskenyérben Dr. Pinke Ildikó, egyetemi adjunktussal beszélgettünk a fogászati ellenőrzsések fontosságáról és egyéb szájápolással kapcsolatos kérdésekről.

Az egészségügyi menedzsment szakértő, orvos-közgazdász elmondta, hogy ha nem mossuk rendszeresen fogainkat, fehér színű ragadós anyag, lepedék, más néven plakk rakódik rájuk. A lepedék tulajdonképpen nyál, baktériumok, ételmaradék keveréke. Amennyiben tartósan megtapad a fog felszínén, felszaporodnak benne a savképző baktériumok, ami fogszuvasodáshoz vezet.

A fogmosás helyes technikájáról elmondta, hogy fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, a fogkefe feje pedig a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva végezzünk körkörös mozdulatokat 15-20 alkalommal. Az erőteljes, vízszintes irányú sikálást minden esetben kerüljük! A belső fogfelszínt söprögető technikával tisztítsuk. Naponta legalább kétszer ajánlott fogat mosni, minimum 2 percig. A legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után meg tudnánk mosni fogainkat, de sokszor erre nincs lehetőségünk, ezért legalább a reggeli és esti fogmosást ne hagyjuk ki. A lefekvés előtti fogmosás azért is fontos, mert éjszaka a nyáltermelés csökkenése miatt kevésbé érvényesül a szájüregben a nyál védő és tisztító hatása, ezáltal nő a lepedékképződés.

Dr. Pinke Ildikó hangsúlyozta, hogy a hazai kezdeményezés célja összefogni azokat a kampányokat, amelyek a megelőzés, azon belül a gyakori, helyesen végzett fogmosás, a cukros ételek, italok fogyasztásának csökkentése és a rendszeres fogászati ellenőrzés fontosságát hangsúlyozzák a száj és a fogak higiéniájának, egészségének megőrzése érdekében.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email