22_03_29_erdmost_nincskep

Régi adósságát törleszti Érd

22_03_29_erdmost_nincskep

Régi adósságát törleszti Érd

Hat érdi utca kap aszfaltot az elkövetkezendő hetekben, saját, azaz önkormányzati forrásból. Csőzik László polgármester hivatalos Facebook oldalán számol be a program részleteiről videóban és írásban egyaránt. A város nettó 220 millió forintot fordít most erre a célra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azt írja: „A Martinovics utcában élők tanácselnökökön, polgármestereken, önkormányzati ciklusokon, több évtizeden át kérték: az aszfaltozatlan út miatt ne kelljen folyamatosan porfelhőben élniük, lehessen a kertben teregetni, nyugodtan szellőztetni. Városunk ezt a régi adósságát most törleszti, az idei aszfaltozási programba bekerült a Martinovics is. Ahogy a Vöcsök, a Murányi, az Orvos, a Szigetvári és a Dévai is. Ha az időjárás engedi, akkor további 6–7 utcával végezhetünk még az idén.
A munkálatok a Vöcsök utcában már elindultak, az alapozó rétegre nemsokára rákerül a kemény kopóréteg is.
Őszinte leszek, az előkészületek során rengeteget tépelődtünk. Az összes aszfaltozatlan utcát név és állapot szerint ismerjük, és azt is jól tudjuk, hogy az útjaink több mint fele burkolatlan. Ha rajtunk múlna, egy ciklus alatt az összeset megcsináltatnánk. Most több mint 50 utca aszfaltozását készítettük elő: erre írtunk ki közbeszerzést és kötöttünk keretszerződést a nyertes kivitelezővel.
Aki egy kicsit is követi a híreket, pontosan tudja, hogy Érdet 2,5 milliárd forintos bevételkiesés érte 1,5 év alatt, és a kormányzati elvonás jövőre is folytatódik. Legfőbb saját bevételünk, az iparűzési adó felének elvétele miatt, ahogy eddig sem kompenzálták teljes egészében a várost, 2022-ben sem hiszem, hogy ez megtörténik. Közben pedig kilőtt az építőanyagok ára, az infláció, a rezsi az egekben – ha mindezt figyelembe vesszük, bevallom, örülök annak, hogy nettó 220 milliót el tudtunk különíteni idén is a burkolásra. Így végre folytatódik az érdi útprogram: a tavalyi 23 utca leaszfaltozása után ebből az összegből bő egytucat utcát aszfaltozunk le, és amint lesz további szabadon felhasználható saját forrásunk, azonnal folytatjuk.
Nem akarok mindig hátrafelé nyilazni, ahogy őseink tették, de speciel egyetértek T. Mészáros András még polgármesterként tett nyilatkozatával: jelentős mértékű útépítést Érden „csak kormányzati forrásból lehet megvalósítani”, és aki „ennek az ellenkezőjét állítja, az tudatosan valótlant állít”. Hivatali elődöm lobogtatta is a kormány 2018-as választási kampányban tett ígéretét a 60 milliárdos állami útépítési támogatásról, hogy aztán egy fillért se kapjunk ebből. Pedig miután belengették, még másfél évig ő volt a város ura. Megalapozottan mondhatjuk tehát: a kormány notóriusan bünteti Érdet.
Az is nagy dilemmát okoz, hogyan aszfaltozzunk, milyen legyen a műszaki tartalom. Legyen-e szegélykő? Ahol szükséges és kivitelezhető, mindenképpen megfontoljuk. Sok utcában felszedjük a felső réteget is, hogy ne emelkedjen tovább az út szintje, figyelünk a garázsbeállók csatlakozására is. A közüzemi szolgáltatóktól szakembereket kértünk, akik a helyszínen felügyelik a munkálatokat, ne legyen csőtörés, kábelátvágás.
Ugyanakkor az az elsődleges célunk az, hogy minél több utcát meg tudjunk csinálni ebből a kevés pénzből, mert ha a műszaki tartalomba mindent belepakolnánk, akkor ez a 220 millió forint legfeljebb egy hosszabb út megújítására lenne elegendő.
Az előkészítés folyamán végig ott volt az a kérdés is, hogy melyik ujjunkba harapjunk bele. Azaz melyik utcát vegyük előre a rengeteg közül? Persze, hogy a legsürgetőbbeket, a legrosszabb állapotban lévőket! Már hallom – s higgyék el, meg is értem – sok érdi panaszát: „az én utcám is ilyen!”. Mégis kénytelenek voltunk sorrendet felállítani. Egy viszont biztos: amint lesz további szabadon felhasználható saját forrásunk, azonnal folytatjuk. És amennyi lesz, erre fordítjuk, mert elszántak vagyunk abban, hogy Érd poros utcáit mind leburkoljuk.”

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email