22_03_29_erdmost_nincskep

Indul a krízisidőszak

22_03_29_erdmost_nincskep

Indul a krízisidőszak

Idén is összeültek a hajléktalanellátásban részt vevő szervezetek, hogy átbeszéljék az idei teendőket. Még nincs telt ház a szállón, de mire megjönnek az igazi hidegek, betelnek az ágyak, és szükség lesz pokrócokra, meleg ruhaneműre, tartós élelmiszerre is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 1-jén megkezdődött a téli krízisidőszak a hajléktalanellátásban. Érden már hagyomány, hogy az érintett intézmények, szervezetek (Szociális Gondozó Központ tagintézményei, rendőrség, városrendészet, önkormányzat) képviselői októberben összeülnek, és tájékoztatják egymást az aktualitásokról, teendőkről, illetve az év során bekövetkezett változásokról. 

A hajléktalanellátás komplex feladat, nem csupán a szálló és az éjjeli menedék működtetéséből áll. A kettő között egyébként az a különbség, hogy a szállóra olyan emberek kerülnek, akik átmeneti lakhatási gondokkal küszködnek, családi tragédia vagy épp egy bedőlt devizahitel miatt elvesztették a fedelet a fejük fölül. Ők rendszerint nyugdíjasok vagy aktívan dolgoznak, és előre meghatározott időre költöznek be az átmeneti szállóra, személyes ingóságaikkal együtt. Az éjjeli menedék ugyanakkor a már utcán élőknek jelent lehetőséget arra, hogy az éjszakákat ne odakint töltsék. Itt nem laknak, csupán éjszakáznak az ellátottak. 

Jelenleg mind a szállón, mind az éjszakai menedékhelyen van még szabad férőhely, tudtuk meg Stehlik Krisztiántól, a hajléktalanellátás vezetőjétől.    
„A férfi szálló 12 férőhelyes, ebből tíz van betöltve, egy várakozik, és egy szabad. A női átmeneti szálláson hatan laknak, négy szabad helyünk van, de egy ember felvétele már folyamatban van, így három szállást tudunk biztosítani. Az éjjeli menedékhelyen is vannak még szabad ágyak. A tapasztalat az, hogy decemberben leszünk telt házasak – az utcán élők közül sokan csak a legnagyobb hidegben jönnek be. Januárra már minden részlegünk 100 százalékon megy majd. A nappali melegedőről – ami reggel 8 és délután 18 óra között fogadja az embereket, és nem csak a menedékhelyen, hanem a saját, ám komfort nélküli házukban élőket is – már most el lehet mondani, hogy kapacitása felső határán működik: 32-33 ellátottunk van a 35 férőhelyen, de sokszor telt házzal megyünk” – fűzte hozzá Stehlik Krisztián. A melegedőn meleg ebédet biztosítanak (ezt a közétkeztető cég szállítja a Fehérvári útra, és az önkormányzat fizeti), a fűtött helyiségekben lehet olvasni, társasjátékozni, beszélgetni, a munkatársak pedig segítenek a személyes ügyek intézésében. 

„Próbálunk úgy adományokat beszerezni, hogy a reggelit is meg tudjuk oldani, de ez most éppen nem megy. Meleg itallal mindenképp készülünk a téli időszakra, és igyekszünk a lehető legtöbb ellátást nyújtani. Köszönettel fogadunk minden adományt a Fehérvári út 89. szám alatt: tartós élelmiszerekre nagyon nagy szükségünk van, valamint megfelelő állapotban lévő, hordható és tiszta téli ruházatra, takarókra. A családsegítővel közösen eljuttatjuk ezeket nemcsak az utcán, hanem a lakhatásra nem alkalmas épületekben élő időseknek is, akik nem szeretnék elhagyni a házukat” – hangsúlyozta a tagintézmény-vezető.

Az utcai szolgálat a november elsejével indult téli időszakban több alkalommal is felkeresi ezeket az embereket, ahogy az utcán élőket is. „Négy ember biztosan van, aki legfeljebb a leghidegebb éjszakákat tölti bent. Takarót, hőtükörfóliát, élelmet, meleg italt kell biztosítanunk számukra. A városrendészet és a rendőrség is odafigyel rájuk, és az utcai szociális munkás is. 

A járványhelyzet súlyosbodására egyébként felkészültek: maszk, fertőtlenítőszer a rendelkezésre áll, az oltásokat pedig a legtöbb ellátott felvette, most már a harmadik, ismétlő oltások zajlanak. Ami gondot jelent számukra, az a helyszűke: a jelenlegi elkülönítő helyiség csupán egy férőhelyes, de dolgoznak rajta, hogy kijelöljenek egy másik izolációs szobát. 

Az ülésen részt vett Tetlák Örs alpolgármester is. Mivel a megbeszélést már a Topoly utcai új szárnyban tartották, ahová a hajléktalanellátás egyes részlegei költöznek majd, adta magát a kérdés: mikor lesz a költözés? Az alpolgármester elmondta, hogy a bútorbeszerzések után kap majd itt helyet a férfi és a női átmeneti szálló (a jelenleginél jóval több férőhellyel), míg az éjjeli menedékhely és a nappali melegedő továbbra is a Fehérvári úton marad.  

A téli fagyok beköszöntével életmentő lehet, ha odafigyelünk a környezetünkben nehéz anyagi, szociális helyzetben élő emberekre, valamint az utcán élőkre. Ha úgy ítéljük meg, hogy valaki segítségre szorul, hívjuk az alábbi telefonszámok valamelyikét:
Rendőrség (éjjel-nappal):112
Városrendészet (8-16h) és Polgárőrség (16-8h): 06-80-204-571
Utcai szolgálat (14 – 22h): 06-20-328-1009
Hajléktalanszálló (éjjel-nappal):06-20-336-8773
Menhely Diszpécser szolgálat 24 órában: 06-1-338-4186
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email