22_03_29_erdmost_nincskep

A hősökre és az áldozatokra emlékezünk a nemzeti gyásznapon

22_03_29_erdmost_nincskep

A hősökre és az áldozatokra emlékezünk a nemzeti gyásznapon

Országszerte megemlékezéseket és gyertyagyújtást tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve. Érden 17 órakor tartanak megemlékezést az '56-osok terén, a hármas keresztnél (Érd, Ágota utca).

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította. Nemzeti gyász esetén Magyarország lobogóját az Országház előtt ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik. A törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében kell méltó megemlékezést tartani. A nyilvános szórakozóhelyeken a zene- és műsorszolgáltatás – a nemzeti gyászt kihirdető rendeletben foglaltak szerint – korlátozható.

Budapesten reggeltől félárbócon lesz az Országház előtt a nemzeti lobogó. Este a Szent István-bazilikában idén ismét emlékkoncertet tartanak.

A központi programok délelőtt 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Itt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de idén ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyen csak előzetes regisztrációval és védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email