22_03_29_erdmost_nincskep

Negyedik hullám, harmadik oltás

22_03_29_erdmost_nincskep

Negyedik hullám, harmadik oltás

Rusvai Miklós virológussal többek között a jelenlegi helyzetről, a harmadik oltás fontosságáról és a nyájimmunitás kialakulásáról beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Benne vagyunk a járvány negyedik hullámában. A tavalyihoz képest milyen a jelenlegi  helyzet?
Jobb a helyzet, mint tavaly. A halottak száma a fele, a friss fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévők száma pedig nagyjából a kétharmada, mint tavaly ilyenkor volt. A helyzet megfelel a 60 százalékos átoltottságnak. Sokkal jobban állunk, mint a környező országok bármelyike.

Mennyire érezhetik magukat biztonságban azok, akik két adag vakcinát kaptak, és vajon a beoltott idős szülőkre rábízhatjuk a beteg gyereket?
Sajnos minden immunitás relatív, az oltás nem biztosítja az örök életet, továbbra is halnak meg Covidban oltott, idős, vagy több szervi betegséggel sújtott emberek, hiszen ez továbbra is nagy rizikófaktor. Én nem bíznám az idős szüleimre ebben a járványtani helyzetben a beteg gyerekeket.

Ennek fényében a harmadik oltás milyen jelentőséggel bír? 
Véleményem szerint a harmadik oltás az, ami jobbá teszi most a helyzetünket a környező országokéhoz képest. Tudok olyan háziorvosról, aki azt mondta a páciensének, nem adja be neki a harmadik Pfizert, előbb nézesse meg az ellenanyag szintet. Hat hónap előtt nem tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg szükségesnek a harmadik oltást, bár a lehetőség négy hónap után adott, de valóban az orvos felelőssége, hogy beadja-e. A Pfizer oltás nagyon jó immunhatású, de ez elmondható a Szputnyikról és az Astra Zenecáról is, egyedül a Sinopharm az, amivel kapcsolatban voltak reklamációk. Ha a páciens nagyon ragaszkodik hozzá, megkerülheti az orvosát, de alapesetben ezt én sem tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg tanácsosnak. Ha valaki megnézeti az ellenanyag szintjét és az magas, akkor nyugodtan várhat a harmadik oltással. Illetve az is nyugodtan várhat, aki az oltás óta eltelt időben fertőződött meg, vagyis új immunerősítő koronavírus antigén ingert kapott a szervezete. Mint tudjuk, a fertőzés átvészelésénél jobb immunizáló hatást nem lehet elérni egyik vakcinával sem.

Mit jelent pontosan az oltás hatékonysága? Ha mondjuk, 95 százalékra teszik ezt a számot, az ugye nem azt jelenti, hogy 100-ból  95-en elkapják a betegséget? 
Nem bizony. Száz Pfizerrel oltott emberből, ha megfertőződnek a koronavírussal, 95-nél egyáltalán nem jelentkeznek tünetek vagy csak nagyon enyhén. Ötnél jelentkezhetnek klinikai tünetek, de nem hal meg és nem kerül lélegeztetőgépre senki, ha a 100 főt vesszük alapul. 100 000-ből már egy vagy kettő lélegeztetőgépre kerülhet, vagy meg is halhat.

Mit jelent pontosan a nyájimmunitás és elérhető-e valaha?
A nyájimmunitás azt jelenti, hogy az emberek immunitással rendelkeznek az adott kórokozóval szemben. Nyájimmunitásunk van például az influenza ellen is, de ettől minden évben betegszenek meg az influenzában emberek, egyszerűen azért, mert azokban, akik ugyan már immunitással rendelkeznek, egy idő után lecseng az immunválasz. Mindig van a népességben néhány százalék, akinek az immunválasza éppen nem elegendő ahhoz, hogy egy masszív fertőzést kivédjen. Tehát a nyájimmunitás nem biztosíték arra, hogy az adott betegségben, aminek a kórokozója ellen kialakult a nyájimmunitás, soha nem betegszik meg senki, csak azt jelenti, hogy a kórokozó nem dúsul fel olyan mértékben, a környezetben, hogy újabb járványhullámot indítson el. A nyájimmunitás mindenképpen kialakul, erre az oltással csak rásegítünk. Én úgy számolok, hogy nagyjából 2022 végére mindenki vagy beoltatja magát vagy átesik a fertőzésen, és úgy szerez immunitást. 

A statisztikákat figyelve azt látjuk, minden nap van pár ezer ember, aki az első oltást kapja. Ez azt jelenti, hogy vannak olyanok, akiket még meg lehet győzni?
Ezek szerint igen, örüljünk neki, de azt gondolom, hogy az újonnan oltottak közül sokan vannak olyanok is, akik korábban átestek a fertőzésen, és eltelt a fertőzés óta annyi idő, hogy úgy érzik, újra kell az immunrendszerüket ébreszteni. Én több olyannal is beszéltem, aki tavaly átesett a koronavírus fertőzésen, és most oltatta magát először.

Érdemes győzködnünk a szkeptikusokat, vagy aki az elmúlt hónapokban nem élt a lehetőséggel, annak nagy része nem is fog?
Én mindig elmondom, hogy az oltás igenis életet ment. Ugyanakkor jó lenne tudni, hogy a lélegeztetőgépen lévők, illetve a halottak között mennyi az oltott, mennyi az oltatlan, mert ez győzné meg legjobban az oltatlanokat. Nálunk ezek az adatok nem nyilvánosak, a környező országokban viszont igen.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email