22_03_29_erdmost_nincskep

Ismét választ a diákság

22_03_29_erdmost_nincskep

Ismét választ a diákság

November 8-án és 15-én új diákpolgármestert választanak Érd középiskolái. A diákok hetedik alkalommal dönthetnek arról, kik legyenek az Ifjúsági Önkormányzat (IFÖ) vezetői; a polgármester és a három diák-alpolgármester munkáját 8 diákképviselő segíti majd.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Minden iskola három-három diákkal képviseltetheti magát az IFÖ testületében. A három diákot az iskolák saját hatáskörben, belső szavazással választják ki (ami mostanra meg is történt). Aki a három diák közül a legtöbb szavazatot kapta, abból lett az intézmény polgármester-jelöltje, a másik két fiatal pedig auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan a képviselő-testületben foglalhat helyet.

A 8-ai és 15-ei választáson tehát már csak a polgármester-jelöltek kampányolnak, és csak rájuk lehet szavazni. A voksolás a négy iskolában együtt zajlik, a szavazatok súlyozásával (hiszen a négy iskola diáklétszáma jelentősen eltér egymástól). A legtöbb szavazatot elnyerő fiatal lesz a polgármester, a másik három pedig az alpolgármester (itt is van egy jelentős különbség: az, aki a voksok átszámolása után a második helyen végzett, lesz a diákpolgármester általános helyettese.)

A választást azért két körben bonyolítják le, hogy azok se maradjanak ki a voksolásból, akik az első alkalommal hiányoznak, és azok se, akik (a Kós iskola esetében) szakmai gyakorlaton vannak. 

„Ezt az új rendszert tavaly vezettük be, és láthatóan tetszik az intézményeknek, hiszen nem kaptunk negatív visszajelzést. Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt két évben a Covid és a szigorítások miatt a fiatalok nem valósíthatták meg az elképzeléseiket, és nagyon behatárolta a lehetőségeiket. Természetesen továbbra is a biztonság a legfontosabb, de remélem, most már jobb lesz a helyzet, és az új testület tud majd tervezni”

– mondta az Érdi Újságnak Tetlák Örs alpolgármester. Hozzátette: ami a költségvetést illeti, nem lesz változás, továbbra is tízmillió forinttal gazdálkodhat majd az IFÖ. (Ez attól független, hogy az elődeik elköltötték-e az összes forrást, vagy sem, a ciklus végén megmaradt összeg ugyanis visszakerül a város költségvetésébe. A vírushelyzet miatt a leköszönő csapat a rendelkezésére álló tízmillió forint jelentős részét nem tudta felhasználni – amit pedig igen, arról az október 28-ai közgyűlésen adtak számot a városatyák előtt).

Az IFÖ tízmilliós keretének felhasználását egyébként szigorítják: eszközbeszerzésre, az intézmények direkt támogatására legfeljebb másfél millió forintot fordíthat a jövőben a diákok testülete, a többi forrást pedig közösség- és rendezvényszervezésre kell költeni, hiszen alapvetően ez az Ifjúsági Önkormányzat küldetése.

Ami a leendő testületet illeti, Tetlák Örs annyit elárult: az IFÖ leköszönő tagjai közt vannak olyanok, akik szeretnének a következő évben is részt venni a munkában – ha már a most lezáruló ciklusban nem adatott meg nekik, hogy tegyenek diáktársaikért, szeretnék ezt pótolni az elkövetkező hónapokban.

A polgármesterjelölteket az Érdi Újság következő lapszámában mutatjuk be.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email