22_03_29_erdmost_nincskep

Európa-szerte ismert alkotó kiállítása nyílt a Galériában

22_03_29_erdmost_nincskep

Európa-szerte ismert alkotó kiállítása nyílt a Galériában

November 20-ig tekinthető meg Krajcsovics Éva Európa-szerte ismert festőművész több mint harminc alkotásból álló kiállítása az Érdi Galériában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Kéri Mihály, az Érdi Galéria művészeti vezetője emlékeztetett, Krajcsovics Évának évtizedekkel ezelőtt már volt egy kiállítása Érden, amikor a ’70-es években kezdő művészként mutatta be alkotásait a nem sokkal korábban átadott Szepes Gyula Művelődési Központban. Most pedig már magasan jegyzett festőként tért vissza.

„Természetesen mindenkinek ajánlom ezt a tárlatot, de elsősorban azoknak, akik szeretik a nonfiguratív festészetet – mert itt most az látszik –, másrészt azoknak ajánlom, akik szeretik a minimális, nagyon érzékeny kifejezésmódot a festészetben”

– húzta alá Kéri Mihály.

A művészeti vezető ismertette azt is, a tárlaton Krajcsovics Éva pandémia alatt, az elmúlt másfél évben készített művei tekinthetőek meg.

„Krajcsovics arról nevezetes a magyar festészetben és azért figyelemreméltó, mert egy olyan érdekes hangot üt meg, ami még árnyalatban sem hasonlítható senki máshoz a magyar kortárs képzőművészetben és olyan magas színvonalon teszi ezt, amely ritkaság számba megy”

– fogalmazott Kéri Mihály.

„A Galériának és Érdnek is megtiszteltetés, hogy Krajcsovics Éva itt van Érden, a galéria falain. Meggyőződésem, hogy ő a kortárs magyar festészet élvonalába tartozó művész, akit nem csak Magyarországon jegyeznek nagyon magas szinten, hanem Európában is”

– húzta alá.

Elmondta azt is, a kiállítások berendezésébe általában bele szokott szólni, de ezúttal – Krajcsovics Éva erős személyisége miatt – nem tette meg, mert az alkotó határozta meg a képek helyét, sorrendjét és harmóniáját.

„Látszik is, hogy viszonylag szellősen van megrendezve a kiállítás, amit szeretek, mert fontos, hogy minden képnek legyen saját tere és itt most ez meg is történt” – mondta Kéri Mihály.

Krajcsovics Éva művészetével kapcsolatban a művészeti vezető kifejtette, az egyre inkább elterjedt minimális kifejezésmód arra törekszik, hogy az adott témát a lehető legkevesebb eszközzel fejezze ki a vásznon, de ha megvizsgáljuk a képeket, látható, hogy valami apró téma mindegyikben megtalálható.

„Nem lehet csak úgy végigmenni ezen a kiállításon. Itt meg kell állni egy-egy kép előtt és átgondolni azt, hogy mi végre tette ezt a festő. Ezt meg kell fejteni. Azt azért látjuk, hogy a képeknek van kisugárzása. Olyan finom tört színeket használ, hogy van egy megmagyarázhatatlan kisugárzásuk és valamilyen melankólikus érzést terjesztenek”

– emelte ki Kéri Mihály.

Krajvcsovics Éva kiállítása november 20-ig tekinthető meg az Érdi Galériában!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email