22_03_29_erdmost_nincskep

Áttörő magyar eredmények egy világméretű probléma megoldásában

22_03_29_erdmost_nincskep

Áttörő magyar eredmények egy világméretű probléma megoldásában

Egy műanyag szatyor lebomlási ideje 200 és 1000 év között van, de egy PET-Palack is több évszázadig terhelheti környezetünket. Egy magyar kutatócsoportnak köszönhetően hamarosan ez a probléma is megoldódhat, hiszen egy olyan baktériumot hoztak létre, amely 50 nap alatt lebontja a műanyagot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A műanyag a világ minden pontján sok problémát okoz az embereknek. Bár az elmúlt években egyre több törekvés van az újrahasznosítás irányába, ez egyrészt a környezet védelme szempontjából továbbra is túl lassú folyamat, másrészt a műanyagok csupán 2%-át hasznosítjuk újra, miközben évente közel 400 millió tonnát termelünk belőle.

Ennek a problémának a megoldásán dolgoznak a Poliloopnál, amely 2018-ban kezdte kutatását, hogy megoldást találjon a műanyag problémájára. 2019-ben már áttörő eredményeket értek el és létrehoztak egy technológiát, amelynek köszönhetően egy baktérium ötven nap alatt teljesen lebontja a műanyagot.

„A mi technológiánk jelenleg az egyszer használatos műanyagokra fókuszál”

– ismertette Péter Zsófia, a Poliloop projektmenedzsere a találmányt. Részletezte, az egyszer használatos műanyagok közé tartoznak a PET-palackok és a háztartásban használt élelmiszerek csomagolásai, melyeket a baktérium képes teljes mértékben lebontani és olyan szerves anyaggá alakítani, amely utána talajjavítóként is felhasználható.

Péter Zsófia megjegyezte, a műanyag tulajdonságait szabályozó kemikáliákat, anyagokat a baktérium a lebontás során semlegesíteni tudja.

A projektmenedzser kitért rá, technológiájuk egyelőre még kutatási fázisban van, nincs a piacon, de azon dolgoznak, hogyan tudnának megjelenni a globális piacon, illetve hogyan lehetne ipari mennyiségben és ipari körülmények között használni a baktériumot. Ezzel kapcsolatban Péter Zsófia elmondta, a tervek szerint elsősorban a műanyagot használó üzemeknél alkalmaznák a technológiát, de a későbbi tervek között szerepel az is, hogy a háztartásokban is használják azt.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email