22_03_29_erdmost_nincskep

Október 31.: a reformáció napja

22_03_29_erdmost_nincskep

Október 31.: a reformáció napja

A hagyomány szerint 1517-ben október 31-én függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét, ez alkalomból a protestáns egyházban október 31. a reformáció napja.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A reformációt eleinte Luther születésének évfordulóján, november 10-én, halála napján, február 18-án, illetve az Ágostai hitvallás hivatalos felolvasásának napján, június 25-én is ünnepelték. A 95 tétel nyilvánosságra hozásának 150. évfordulóján II. János György szász válaszófejedelem által vezetett szászországi evangélikus egyházi főtanács elrendelte, hogy október 31-et a vallásjavítás kezdőpontjának lehet tekinteni. 

Luther Márton fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát. A reformáció hatása a politika, a gazdaság, a zene, a jogtudomány, az anyanyelv és a modern természettudomány kibontakozása, illetve átalakulása terén is tetten érhető.

A reformáció napját Magyarországon is ünneplik, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart, 1939 óta pedig október végén tartják az Országos Protestáns Napok ünnepségsorozatot.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email