22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós szerint senki nem úszhatja meg a koronavírust!

22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai Miklós szerint senki nem úszhatja meg a koronavírust!

Az ország egyik legismertebb és leghitelesebbnek mondott virológusát Rusvai Miklóst kérdeztük csütörtök reggel az ÉRD FM 101.3-on. A szakember többek között beszélt a maszkviselés fontosságáról, a harmadik oltás felvételéről, az influenzáról, de arról is, hogy szerinte mikor ér véget a járvány.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szakembert még azelőtt kérdeztük a reggeli órákban a maszkviselésről, mielőtt délelőtt a kormányinfón bejelentették, hogy november 1-től kötelező lesz a maszk a közösségi közlekedés eszközein. Rusvai Miklós azt mondta, hogy minden olyan térben, ahol sokan tartózkodnak és nem lehet megállapítani a másik immunitási szintjét, célszerű maszkot használni.

Példaként hozta fel a szakember a tömegközlekedési eszközöket, a várótermeket vagy épp a bevásárló központokat. Rusvai szerint különösen az egészségügyi kockázattal bíró személyeknek és a nem beoltottaknak kellene hordaniuk ilyen helyeken a maszkot.

A víruskutató azt is hangsúlyozta, hogy nyugodtan felvehetjük a harmadik oltást, ha hat hónap eltelt az alapimmunizálás óta. 

Hogy miért kell egyáltalán a harmadik oltás, arra úgy válaszolt: „nem érdemes kockáztatni”, még akkor sem, ha nincs hosszú távú tapasztalat a vakcinák mögött. Azt elismerte, a vakcinák „korlátlan védelmet biztosan nem adnak”, de amíg valaki át nem esik a fertőzésen, érdemes 6 havonta oltatnia magát. Szakemberként egyébként a „heterológ vakcinázás híve”, Rusvai Miklós a két Pfizer oltás után Janssent kért harmadikként (mRNS-re vektort), és szerinte aki például Sinopharmmal vagy Szputnyikkal van beoltva, Pfizert vagy Modernát érdemes kérnie emlékeztető oltásnak.

A hűvösebb, nedvesebb időben érezhetően gyorsul a járvány és az influenza vírus is megjelenhet, éppen ezért a víruskutató szerint érdemes felvenni az influenza elleni védőoltást is, azonban azt javasolta, hogy ne egyszerre adassuk be a vakcinákat, hiába szeretik a háziorvosok egyszerre letudni. „Azt javaslom, hogy valamilyen időközt tartsunk, hogy ha netán valamilyen oltási reakció lép fel, ne adj’ Isten szövődmény, jobban el fogjuk tudni különíteni, hogy melyik oltástól alakult ki” – fejtette ki véleményét Rusvai Miklós. 

A virológus az interjúban azt is kijelentette, hogy elkerülhetetlen, hogy bárki megússza a koronavírust, ugyanis ahhoz, hogy a járvány egyszer majd egy „szimpla náthává mutálódjon”, mindannyiunknak át kell esnie a fertőzésen. Az a nem mindegy, hogy mindez hogyan történik, ugyanis mindazok, akik be vannak oltva, kevésbé fogják megszenvedni a betegséget, mint akik nincsenek immunizálva, húzta alá. 

Hallgassa meg a Ba-Nyilas Hajnalka és Urbán Szabolcs interjúját!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email