ifo_210927

Leköszönt a 6. Érdi Ifjúsági Önkormányzat

Csak online tudott működni, mégis sikeresnek ítélte az Érdi Ifjúsági Önkormányzat leköszönő alpolgármestere, Csák Bálint a mögöttük álló egy évet. A város közgyűlésén búcsúztak el, ugyanis november 8-án és 15-én tartják a négy érdi középiskolában az új választást, amikor új testületet választanak.

Az egy éves mandátummal rendelkező testület tagjait – a diákpolgármestert, a diák-alpolgármestereket és a képviselőket – 2015 óta minden év szeptemberében az érdi középiskolákba járó tanulók titkos szavazással választják.

A középiskolák indítják a jelölteket, akik a saját közösségeiken kívül a többi intézmény tanulójának szavazatait is igyekeznek megszerezni. A kampány és a szavazás tisztaságát etikai bizottság és a polgármesteri hivatal jegyzője felügyeli.

A megválasztott testület évi 10 millió forint felett rendelkezhet, amelyet az érdi diákság közcéljaira szabadon költhet el – természetesen szigorú elszámolás mellett.

A koronavírus-járvány miatt nem tudta megvalósítani előzetes terveit Érd legutóbbi Ifjúsági Önkormányzatának testülete, azonban jó néhány hasznos dolgot véghez tudtak vinni, például uszodabérlettel támogatták az érdi középiskolákat, a labdarúgó EB alatt nyereményjátékot hirdettek, a nyerteseket megjutalmazták, és támogatták a négy érdi középiskola alapítványát is. 

Az Ifjúsági Önkormányzat új választását november 8-án és 15-én tartják a négy érdi középiskolában. Azért jelöltek ki két hétfőt, hogy egyenlő esélyeket teremtsenek és a hiányzók is tudjanak szavazni, így sokkal igazságosabb lesz a választás.  

„Ezt az új rendszert tavaly vezettük be, és láthatóan tetszik az intézményeknek, hiszen nem kaptunk negatív visszajelzést. Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt két évben a Covid és a szigorítások miatt a fiatalok nem valósíthatták meg az elképzeléseiket, és nagyon behatárolta a lehetőségeiket. Természetesen továbbra is a biztonság a legfontosabb, de remélem, most már jobb lesz a helyzet, és az új testület tud majd tervezni” – mondta lapunknak Tetlák Örs alpolgármester. Hozzátette: ami a költségvetést illeti, nem lesz változás, továbbra is tízmillió forinttal gazdálkodhat majd az IFÖ.

Az IFÖ tízmilliós keretének felhasználását egyébként szigorítják: eszközbeszerzésre, az intézmények direkt támogatására legfeljebb másfél millió forintot fordíthat a jövőben a diákok testülete, a többi forrást pedig közösség- és rendezvényszervezésre kell költeni, hiszen alapvetően ez az Ifjúsági Önkormányzat küldetése. 

Ami a leendő testületet illeti, Tetlák Örs annyit elárult: az IFÖ leköszönő tagjai közt vannak olyanok, akik szeretnének a következő évben is részt venni a munkában – ha már a most lezáruló ciklusban nem adatott meg nekik, hogy tegyenek diáktársaikért, szeretnék ezt pótolni az elkövetkező hónapokban. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email