22_03_29_erdmost_nincskep

Ezekről döntött Érd közgyűlése

22_03_29_erdmost_nincskep

Ezekről döntött Érd közgyűlése

Az ifjúsági önkormányzat költségvetése, az uniós támogatásokhoz elengedhetetlen városfejlesztési stratégia és a város egyik legjelentősebb beruházásának fejlesztése is téma volt a csütörtöki közgyűlésen. A képviselők tizennégy napirendi pontot tárgyaltak. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ülésen a leköszönő diákalpolgármester, Csák Bálint beszámolt az Ifjúsági Önkormányzat számára biztosított költségvetési forrás felhasználásáról. Mivel a járványhelyzet miatt elmaradtak a nagyobb diákrendezvények, az IFÖ költségvetése jelentős részét nem tudta felhasználni, így a tízmillió forintból 9.249.900 forint visszakerül a város kasszájába. 

A képviselők módosították az Érdi Ifjúsági Önkormányzat Alapokmányát: eszerint a jövőben a tízmillió forintos költségvetésből legfeljebb másfél millió forintot használhat fel az IFÖ oktatási intézmények pénzügyi támogatására, valamint eszközbeszerzésre – a cél ugyanis az, hogy a fiatalság számára rendezvényeket, programokat, projekteket szervezzen, és – ahogy Csőzik László polgármester fogalmazott – ne állami, tankerületi feladatok ellátására fordítsa azt. T. Mészáros András, önkormányzati képviselő nem értett egyet az Ifjúsági Önkormányzattal kapcsolatban hozott döntéssel. Úgy fogalmazott: „Az Ifjúsági Önkormányzatot ezzel kiherélik.” Szerinte az IFÖ munkáját ellehetetlenítik azzal, hogy a testület akarja megmondani, miről döntsön az Ifjúsági Önkormányzat. 

„Az a jószándékú cél vezérelt, hogy lehetőleg ne olyan célokat finanszírozzon az Ifjúsági Önkormányzat, amely állami, tankerületi feladatot jelent, hanem próbáljuk meg azokat a hézagokat betölteni, amelyekre máshol nincs forrás, tehát a diákélet támogatására

– magyarázta az előterjesztést Csőzik László polgármester, hozzátéve, természetesen nem akarják megkötni a fiatalok kezét, ezekre a célokra elegendő keretet hagytak az IFÖ-nél. 

A közgyűlés módosította a közútkezelési díjtételeket, összhangban az érvényes ITM-rendelettel – azaz a fizetők terhei csökkennek. Ennek eredményeként viszont csökkennek a díjbevételek: a jelenlegi helyzetben kétharmadnyi bevételkieséssel kell számolni az előterjesztés szerint.

A település gazdaságának erősítése érdekében döntöttek arról, hogy támogatják a Medi-Radiopharma gyógyszergyártó cég új telephelyének létesítését a Tolmács utcai volt TÜZÉP-telepen. A diagnosztikumokat kutató-fejlesztő, előállító vállalkozás kereskedelmi központot hoz létre, amellyel 50 új munkahelyet teremt Érden.

„Ez egy komoly gazdasági fejlesztés. Arról van szó, hogy egy családi vállalkozás kinőtte a mostani helyét, ahol tisztességben és a környékkel együttélve egy nagy piaci bővülést értek el, mostani telephelyük pedig már szűkös, így a várostól pályázati úton meg tudtak vásárolni egy ingatlant a Tolmács utcában, ahol új központot és új gyártófunkciót fognak létesíteni”

– részletezte a beruházást Szűcs Gábor alpolgármester.

Sikeres lobbizás eredményeképpen Érd – több más megyei jogú városhoz hasonlóan – önállóan dönthet 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználásáról. Ehhez azonban szükség van egy úgynevezett Fenntartható Városfejlesztési Stratégiára (FVS). A képviselők felkérték a polgármestert a tervezési szerződés megkötésére. A tervezéshez szükséges fedezetet a jövő évi költségvetésből biztosítják. Maga a stratégia a TOP Plusz pályázat forrásaiból valósulhat meg, önrész nem szükséges hozzá.

„Pest megye leválása nem az önkormányzatok számára eredményez majd forrásbőséget, hanem a gazdaságfejlesztés számára. Érd esetében ez körülbelül 4,5 milliárd forintot fog jelenteni”

– fogalmazott az ülésen Csőzik László, polgármester, hozzátéve, szeretnék ezt a pénzt a leghatékonyabban a város javára fordítani. Ezért széleskörű konzultációt indít a város, amelyen mindenki elmondhatja, mire kellene fordítani ezt az összeget – mondta Szűcs Gábor alpolgármester.

T. Mészáros András szerint a város már most „el van késve a stratégia kapcsán”. Ezt már elő kellett volna készíteni és a pályázatot is be kellett volna nyújtani – mondta a város korábbi polgármestere, aki azt is kifogásolta, egyelőre nem tudják, mely programpontokat szeretnék megvalósítani. „Ha mind a nyolcat, akkor ez az összeg szétforgácsolódik” – mondta. 

A közgyűlés döntött arról, hogy a Rozsnyói úti már meglévő önkormányzati ingaltanok mellé megvásárolnak egy szomszédos telket is. Szűcs Gábor alpolgármester ismertette a városvezetés elképzelését, amely szerint egy multifunkciós közoktatási létesítményt hoznának létre, ahol óvoda és bölcsőde egymás mellett kapna helyet.

„Ehhez szükséges még egy ingatlan megvásárlása és az önkormányzat előkészíti azt az ingatlanegyüttest, ahol mind az óvoda, mind a bölcsőde elfér. Most már csak azokra a pályázati lehetőségekre vagy állami támogatásra várunk, aminek keretében meg tudjuk ezt valósítani, így óvodai és bölcsődei férőhelyek létesülnek”

– magyarázta.

A képviselők jóváhagyták, hogy az érdi önkormányzat alapító tagja legyen a Könyvkerék Könyvmentő Egyesületnek, amelynek az a küldetése, hogy befogadjon minden, intézményekben és magánszemélyeknél feleslegessé vált könyvet. Az önkéntesek ügyeleti rendben fogadják a felajánlásokat, a diákok segítségével átveszik, tárolják, feldolgozzák, csoportosítják, értékelik majd „könyvpályaudvarként” szétosztják azokat. A Könyvkerék célja, hogy „addig forogjon, amíg minden könyvgyűjtemény, minden egyes könyv meg nem találja a legmegfelelőbb helyet, és semmi, ami még értéket jelenthet, ne vesszen el”. Az egyesület tagsági díja évi 8.000 forint. Emellett a csatlakozók vállalják, hogy befogadó helyszínt biztosítanak, ahol a helyi közösség a könyvmentő tevékenységét végzi.

Az ülésen megválasztották Pilisi Sándort a Fenntarthatósági Bizottság külsős tagjának.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email