22_03_29_erdmost_nincskep

Új technológián az érdi közvilágítás

22_03_29_erdmost_nincskep

Új technológián az érdi közvilágítás

Ősszel új technológiára állt át Érd közvilágítási rendszere, amely már a valós fényviszonyokhoz igazodik, ennek köszönhetően pedig biztonságosabban közlekedhetünk, mert az új rendszer áthidalja a szürkületi veszélyes időszakot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Csőzik László, Érd polgármestere közösségi oldalán felhívta a figyelmet rá, az új technológiának köszönhetően javulnak az esti, éjszakai és reggeli látási viszonyok is a városban.

Az új, szeptembertől bevezetett rendszer lényege, hogy a technológia alkonykapcsolóval működik, ezáltal méri a természetes fény erejét és eszerint kapcsolja be, illetve le a közvilágítást Érden.

„Eddig a rendszer a közvilágítási naptár szerint működött, ám ez csak tíznaponta követte a nappalok és az éjszakák hosszának változását, így például ősszel voltak olyan napok, amikor túl későn kapcsolt be és túl korán kapcsolt ki. Ráadásul ez a rendszer azt sem volt képes érzékelni, ha késő délután erősen felhős volt az ég”

– fejtette ki Csőzik László, aki részletezte, az önkormányzat a közvilágítási partnerekkel – az ELMŰ-vel és a Grep Zrt.-vel – együttműködve jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban az átállás érdekében. A munka 179 transzformátorkörzetet érintett, az átállás költsége közel 5,2 millió forint volt, amit a város magára vállalt. Ahogy azt a többletköltséget is, ami azzal jár, hogy a mostani 3990-ről 4100-4200 órára nő a világítási órák száma.

Mint a városvezető fogalmazott, becsléseik szerint ez milliós plusz kiadást jelent a városnak és az energiaárak növekedését tekintve arra számítanak, hogy ez az összeg 2022-ben is emelkedik.

Csőzik László bejegyzésének végén azt kéri a lakosoktól, ha problémát érzékelnek a közvilágítással kapcsolatban, hívják a +36-80/980-071-es telefonszámot vagy írjanak a hibabejelentes@orientallux.hu e-mail címre, vagy jelentsék be a https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes oldalon.

A megújult közvilágítási technológiáról itt írtunk bővebben!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email