22_03_29_erdmost_nincskep

Maszkviselésre kérik a tömegközlekedőket a fővárosban

22_03_29_erdmost_nincskep

Maszkviselésre kérik a tömegközlekedőket a fővárosban

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hétfő délután, a fővárosi operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón arra kérte a budapesti közösségi közlekedést használókat, hogy utazásuk során hordjanak maszkot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint a hvg.hu írja, a főpolgármester előírni nem tudja a kötelező maszkviselést a budapesti közösségi közlekedésben, ezért csak kéri a közlekedőket, hogy viseljék a szájukat és orrukat eltakaró eszközt. Ellenben Karácsony Gergely bejelentette, november 2-től kijárási korlátozást rendelnek el a fővárosi idősotthonokban.

A főpolgármester elmondta: mivel az önkormányzatoknak nincs erre jogosítványuk, kötelezővé nem tudják tenni a maszkviselést, csak ajánlani tudják. Mindenesetre a Budapesti Közlekedési Központ a felületein fel fogják hívni a figyelmet e védekezési forma fontosságára. A fővárosi önkormányzat intézményeiben, munkahelyein már korábban elrendelték a kötelező maszkviselést.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a múlt héten levélben fordult a kormányhoz, amelyben azt kérte, hogy adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest területén pedig a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő. Erre azonban még nem kaptak érdemi választ.

A járvány alakulásáról szólva Karácsony kritizálta a kormányt, mondván, nincsenek járványügyi intézkedések, miközben tavaly kedvezőbb számoknál már korlátozásokat vezettek be. A főpolgármester szerint most annyiban jobb a helyzet a tavalyinál, hogy már létezik az oltás, az átoltottság Budapesten pedig magas.

Gy. Németh Erzsébet alpolgármester a fővárosi fenntartású idősotthonokat érintő döntésekről beszélt. Elmondta,

kijárási korlátozást vezetnek be a gondozottak számára november 2-től, csak a családjukhoz mehetnek ki.

A visszatérésükkel kapcsolatban is van változás: néhány napra izolációba kerülnek és gyorstesztekkel fogják ellenőrizni, hogy nem fertőződtek-e meg. A kötelező maszkviselést is előírják az intézményekben, az érintésmentes látogatásra azonban továbbra is lesz lehetőség – mondta.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email