22_03_29_erdmost_nincskep

Újraélesztés 2.0

22_03_29_erdmost_nincskep

Újraélesztés 2.0

Hahó, itt a szöveg beszél! Igen, Kedves Olvasó, én írom magam, bár mire cikké hízom, szerzőnk alám biggyeszti a nevét. Lelke rajta. Pedig miközben ezt olvasod, ő még dermedten ül a laptop monitorjának sűrű hóesésében és várja, hogy jöjjön az ihlet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kling József

A Patti Smith koncertről akar írni, de úgy érzi, képtelen az élményt szavakká desztillálni. Komoly szerepet játszik ebben az a tény, hogy 53 éves koráig kizárólag klasszikus zenét hallgatott. Most is csak a lánya miatt ment el a koncertre, a jegyet neki vette, a 25. születésnapjára. Anno a lánya adta kezébe Patti Smith első könyvét, a Kölykök című zseniális önéletrajzi regényt. Azóta tudja, hogy Patti költő, író, képzőművész és a punk keresztanyja. 75 évesen a lányával (Jesse Smith), a fiával (Jackson Smith) és Tony Shanahan basszusgitárossal olyan családiasan meghitt, ugyanakkor elementárisan felszabadító koncertet ad a Müpa színpadán, hogy szerzőnknek kedve lenne felugrani a székből és a többiekkel együtt https://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgbolni, de túlságosan szégyenlős. Mindenesetre az arca kipirul, a szívverése felgyorsul, a jobb szeméből könny folyik.

Patti hamar belakja a színpadot, gyömbérteát iszik, Pilinszky és Ady verset olvas fel angolul, és elmeséli, hogy utóbbi kötetet Karácsony Gergely polgármestertől kapta. Szerzőnk egyre nagyobb rajongással bámulja ezt az ősz indián asszonyt, aki egy kamaszlány és egy boszorkány bűbájával mozog és énekel a színpadon. A hangja olykor már-már operai erővel zeng, ami komoly kapcsolódási pontot jelent amúgy operarajongó szerzőnknek. A legszebb pillanatokat azonban mégsem a Ghost Dance, a Blame It On The Sun vagy a People Have The Power elektromos kisülései jelentik számára. Hanem az, amikor Patti az egyik dal elejét elvéti. Hasonlóan ahhoz, ahogy 2016-ban a Nobel-díjátadón belesült a Bob Dylan-balladába. Ne féljünk hibákat elkövetni, inkább tanuljunk belőlük, mondja Patti, és újrakezdi a dalt. A közönség ujjongva tapsol. Szerzőnk meghatódik, hogy ez az indián királynő ennyire megbízik a közönségében, ilyen bátran kiszolgáltatja magát neki. Ahogy visszagondol erre a jelenetre, végre leírja az első mondatot: Patti Smith koncertje felért egy újraélesztéssel. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email