22_03_29_erdmost_nincskep

Fasor a jövőnek és a múltnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Fasor a jövőnek és a múltnak

Száz platáncsemetét szeretne elültetni a városvezetés a Papi földeken, emléket állítva a fasorral a Covid áldozatainak – mondta el Csőzik László polgármester egy széles körű összefogással rendezett vasárnapi faültetési akció során. Ófalu húsz gyümölcsfával és húsz hárssal gazdagodott október 24-én.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Negyven fát ültettek el közösségi összefogással a Mecset utcai baseballpálya mellett október 24-én délelőtt. Az akciót a 10 millió fa Érd csoport vezetője, Gyertyánági Lívia szervezte, és a csoport önkéntesei mellett részt vettek benne az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület tagjai, a baseballos gyerekek és szüleik, és mindazok, akik szívügyüknek érezték a faültetési programot.

Mint Bitskey Kata (Környezetvédő Egyesület) tudósítónknak elmondta, húsz gyümölcsfát és húsz hársfát ültettek el ezen a városi tulajdonú területen. A csemetéket az Érdi Baseball és Softball Club tagjai öntözik majd. Mint a környezetvédő hangsúlyozta, ez kiemelten fontos, hiszen csak olyan helyre érdemes fát ültetni, ahol gondozzák is csemetéket.

„A gyümölcsfákat az Elvira majortól kaptuk, a hársfákat a 10 millió fa érdi csoportjában civilek felajánlásából tudtuk beszerezni” – tette hozzá Bitskey Kata. Érdemes megemlíteni, hogy az egyik hársfát egy kisfiú adományából vásárolták, aki az összegyűjtött zsebpénzét, tízezer forintot ajánlott fel erre a célra. A tizenegy éves Domonkos a szüleivel együtt részt vett az ültetésben is; mint elmondta ő maga is baseballozik, és örömmel fogja öntözni, gondozni a csemetét.

Az, hogy milyen széles körű összefogással valósult meg ez a környezetvédő akció, az is mutatja, hogy a civileken kívül a városi szervezetek is kivették a részüket az ültetésből: az ÉKFI kiásta az ültetőgödröket, a Zöldhatár Kft. pedig komposztot adományozott – tudtuk meg Tetlák Örs alpolgármestertől, aki maga is kivette a részét a faültetésből, illetve a szervező munkából. A Százszorszép Kertészet jutányos áron biztosította a hársfákat, az Elvira pedig ajándékba adta a húsz gyümölcsfát. „Cseresznyét és meggyet kaptunk, utóbbiból az Érdi Bőtermő fajtát. Minden alkalmat kihasználok arra, hogy az érdi meggyet népszerűsítsük. A Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet nemrégiben ünnepelte a hetvenedik születésnapját; a rendezvényen elmondtam: nagyon bízom benne, hogy az érdi meggy földrajzi eredetvédelmet kap majd, az Érdi Bőtermő pedig hamarosan Hungaricum lehet” – fűzte hozzá Tetlák Örs.

Csőzik László polgármester, aki szintén részt vett a faültetésben, a városfejlesztési elképzeléseket ismertette.
„Határozott szándékunk, hogy a Covid elmúltával felgyorsítjuk a faültetési programot. Idén várhatóan még két, a maihoz hasonló akcióra sor kerül. Kaptunk száz platánfát: ezeket a Papi földeken szeretnénk elültetni. A fasor emléket állítana a covid áldozatainak” – mondta a polgármester.  

A baseballpálya melletti projekt nem az egyetlen, amit Ófaluban szeretnének megvalósítani: EU-s forrásból építenének ki egy kerékpárutat, amely a Minarettől elvezetne a Papi földekig, a Sulák-patak mentén. E mintegy három kilométeres kerékpárút mellé is ültetne fákat a városvezetés.  Terveznek egy kis ligetet a Sóskúti út mellett is, az itt élők kérésére. A tervezési munkálatokba a Papi földek faültetését irányító dendrológus professzorokat is bevonják majd – zárta szavait.  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email