22_03_29_erdmost_nincskep

Mi is szedjük!

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi is szedjük!

Nyolc helyszínen szedik október 23-án, illetve szedték az előző napokban a szemetet érdi önkéntesek, köztük a város vezetői.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd Médiacentrum három pontra látogatott el: a Duna-partra, ahol főleg az árvíz által idesodort, illetve a kirándulók által eldobott szemetet szedték össze mintegy harmincan, Paule Tímea személyi edző szervezésében, péntek délután. A csapathoz Csőzik László polgármester is csatlakozott, aki tudósítónknak elmondta: a várostakarító akcióknak köszönhetően évről évre tisztább lesz a város, bár vannak olyan területek, ahol rendre újratermelődik a hulladék, ha kisebb mértékben is, mint korábban.

Mint hangsúlyozta: Érden talán egyetlen olyan összefüggő terület maradt, ahol tonnaszámra található még bútor, illetve építési hulladék: ez a Budafoki út mellett lévő kiserdő. Mivel itt komoly gazdasági övezetet alakítanak ki a tervek szerint, a város szeretné teljes egészében megtisztítani az erdős részt. Ennek érdekében Csőzik László Palkovics Lászlóhoz, az ITM miniszteréhez fordult segítségért. 

A kidobott szemét felszámolása nagyon sokba kerül: az elmúlt időszakban több tízmillió forintot fordítottak hulladékmentesítésre. Tavasszal pályázati forrásokat is kapott erre a város, illetve három civil szervezet. Most, az országos Teszedd! programban kézi erővel nem gyűjthető szemetet (bútort, autógumit, építési hulladékot) Érd a saját költségére viteti el és ártalmatlanítja, az ÉKFI és az ÉTH segítségével és közreműködésével. 

Ami nagy pozitívum az illegális szemétlerakás elleni küzdelemben, hogy több szennyezőt is sikerült tetten érni, vagy a városi kamerarendszer segítségével lebuktatni az elmúlt időszakban. Csőzik László elmondta: a közterület-felügyelőknek is nagy érdemük is van a felderítésben. A szennyezők ellen hatósági eljárás indul, és komoly bírságot kell fizetniük. Jó tudni: a szemetelők között fővárosi cégek gépjárműit is sikerült azonosítani, azaz budapesti vállalkozások munkatársai dobták ki a hulladékot mázsaszámra az érdi határban.  

Tavasszal központi pályázati forrásból három civil szervezet és az önkormányzat kiemelten szennyezett területeket tisztított meg a lomtól, építési és lakossági hulladéktól. Alig fél év elteltével, a mostani Teszedd! keretében visszatértek ezekre a helyszínekre. Mint tapasztalták, a szemét kisebb mennyiségben termelődött újra, amit Tetlák Örs alpolgármester is megerősített, aki szombat délelőtt látogatott ki a Zapánszki – Hegyalja utcák sarkán lévő helyszínre. Itt az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesületének önkéntesei takarítottak körülbelül harmincan. A nagycsaládosok később egy szemétgyűjtéssel egybekötött kirándulást is megejtettek a Fundoklia-völgyben.

– Nagyon jó dolog, hogy a szervezett akciók mellett sok civil szervezet vagy lakos bejelentkezik az önkormányzathoz, hogy szívesen megtisztítana egy-egy érdi területet. Ebben mi mindig segítünk: ha megkapjuk a pontos helyszínt, illetve azt, hogy milyen a szemét összetétele, intézkedni tudunk az összegyűjtött szemét elszállításáról, és eljuttatjuk a lerakóba – tette hozzá. 

A harmadik teszeddes gyűjtőpont, ahová ellátogattunk 23-án délelőtt, a 6-os út mellett fekszik. Az Érd és Környéke horgászegyesület tavasszal hatalmas mennyiségű építési és lakossági hulladékot, illetve kiselejtezett bútort gyűjtött itt össze, és pakolt fel a konténerekre. Akkor két hatalmas konténernyi hulladékot szállítottak el, míg most, fél évvel később, „csupán” hét köbméternyi szemét volt szétszórva. A horgászok és a Teleki iskola diákjai rövid idő alatt megrakták a konténert a rossz bútorokkal, háztartási hulladékkal. Az innen származó szemetet nem a Teszedd! akcióban viszik el, hanem a város ártalmatlanítja, hiszen itt zömmel nem kézi erővel gyűjthető hulladékról van szó – ezt Berényi Andrásné, az egyesület elnöke mondta el tudósítónknak, hangsúlyozva: nagyon fontos, hogy gyerekek is részt vegyenek az akcióban, mert aki már fiatalon megtanulja, mi a környezettudatosság, az felnőttként sem fog szemetelni.

A szemétszedést – ahogy ez már hagyomány – a Duna-parton, közös ebéddel zárták a horgászok.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email