22_03_29_erdmost_nincskep

Van, amiért visszasírjuk a kijárási tilalmat

22_03_29_erdmost_nincskep

Van, amiért visszasírjuk a kijárási tilalmat

Bár a koronavírus elleni védelmi intézkedések sokaknak nem tetszettek, a kijárási tilalomnak azért voltak pozitív hozadékai. Ilyen például, hogy az átlagos hétköznapokhoz képest sokkal csendesebb, kertvárosiasabb környezetben élhettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több olvasónk is jelezte már, hogy éjszakánként a város számos pontján autósok versenyeznek és driftelnek, a városközpont is gyakran gumiabroncsok sikongatásától hangos.

Kürti István, az Érdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője lapunknak megerősítette, hozzájuk is sok észrevétel, jelzés érkezik a lakosoktól:

„Mi is tudjuk, mely területek ezek, a Tesco és a Stop.Shop. körforgalma, illetve Parkvárosban, a Bem térnél lévő körforgalom a veszélyeztetettebb. Ezeket a területeket visszatérően ellenőrizzük, főképp az esti, éjszakai órákban. Óva intenék mindenkit ettől a szabálytalanságtól, hiszen ez büntetéssel jár. A közúti közlekedésben úgy kell részt vennünk, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztessük”

– magyarázta Kürti István. Azt is megtudtuk, hogy a driftelést és versenyzést helyszíni bírságként ötezertől ötvenezer forintig büntethetik, rendőri feljelentés esetén pedig szabálysértési eljárásként vizsgálják, ez esetben a járművezetéstől is eltilthatják a sofőrt. Kürti István kitért arra is, a versenyzéssel a sofőrök jellemzően a megengedettnél gyorsabban hajtanak, amit szintén szankcionálnak a rendőrök.

A kijárási korlátozás megszűnése után visszaköltözött az élet a szórakozóhelyekre is, melyek elég hangosak tudnak lenni, különösen, ha mi nem vagyunk meghívva a buliba. A buli olykor a kertünkbe is beköltözik, verőfényes vasárnap kimenni sem tudunk, mert a közeli rendezvényhelyszínen déltől éjszakáig szól a lakodalmas zene, amit zárt ablakok, lehúzott redőnyök mögött is olyan tisztán hallunk, mintha mi is a lagziban https://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgbolnánk. Mit tehetünk ilyenkor?

Gurubi János, az Érdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője elmondta, a vendéglátóhelyek esetében érdemes a jegyzőt is megkeresni, mert a nyitvatartási és működési engedélyeket ő adja ki és vizsgálja felül. A rendőrség fő szabályként minden egyes bejelentést ellenőriz és az adott csendháborítással kapcsolatban megteszi a szükséges intézkedéseket.

„Egy-egy házibulinál jobb először átsétálni és szólni, hiszen nem érdemes elrontani a jószomszédi viszonyt azzal, hogy egyből rendőrt hívunk. Az esetek 90-95 százalékában együttműködőek a hangoskodók. Ha már egymás mellett élünk, érdemes kommunikálni a közelben lakókkal. Amennyiben ez nem vezet eredményre, a rendőrség ellenőrizni fogja, hogy a cselekmény megvalósít-e bármilyen szabálysértést vagy bűncselekményt”

– fogalmazott Gurubi János.

A közrendvédelmi osztályvezető elmondta, a csendháborítás törvényi szabályozása szerint ha valaki lakott területen, az ott lévő épületben, tömegközlekedési eszközön, valamint védett természetvédelmi területen indokolatlan zajt okoz és ez alkalmas arra, hogy mások nyugalmát vagy a védett értékeket zavarja, az szabálysértést követ el.

Az önkormányzat rendelete szerint egyébként a város közigazgatási területén a nappali időszakban (8 és 18 óra között) egy órát meghaladó időtartamú, valamint az éjszakai (18 és 8 óra közti) időszakban bármilyen időtartamú közterületi rendezvény során a hangosító berendezést üzemeltetni, élőzenét, műsort szolgáltatni úgy lehet, hogy azzal ne okozzunk indokolatlan mértékű többlet zajterhelést, ne zavarja a környéken élők éjszakai nyugalmát.

A zajjal járó építkezések, kerti munkák is szabályozva vannak Érden: az ilyen tevékenységeket hétköznap 8 és 19 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon 9 és 12 óra között lehet végezni. A nagyobb zajhatással járó háztartási gépek, lakásfelújítással kapcsolatos elektromos szerszámok és híradástechnikai-, szórakoztató eszközök csak mások nyugalmát nem zavaró módon üzemeltethetők.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email