22_03_29_erdmost_nincskep

Kinek van kedve acsarkodó politikai beszédeket hallgatni?

22_03_29_erdmost_nincskep

Kinek van kedve acsarkodó politikai beszédeket hallgatni?

Az idei október 23. merőben más lesz, mint az eddig megszokottak. Idén nem hallunk majd acsarkodó politikai beszédeket. A városvezetés szeretné végre az egész várost megszólítani, hogy a közös emlékezésről szóljon az ünnep. Minderről Csőzik László polgármester ír közösségi oldalán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Őszintén, kinek van kedve acsarkodó politikai beszédeket hallgatni a nemzeti ünnepeken? Talán oka van annak, hogy a helyi megemlékezéseken, koszorúzásokon rendszerint csak pár tucat ember – zömében a helyi politikai „elit” – vesz részt… 20 éve majd’ minden ünnepségen azon tűnődöm, hogyan lehetne ezt másképp csinálni? Hogyan lehetne az egész várost megszólítani, hogy végre a közös emlékezésről szóljon az ünnep, ne kelljen a cipőnk orrát bámulni a vállalhatatlan beszédek közben, hanem színvonalas, érdekes programokkal rukkoljunk elő, amelyekre a polgárok is eljönnek.”- fogalmaz Csőzik László közösségi oldalán.

Mint írja, az természetes, hogy meg kell vitatniuk a haza, a város dolgait, de pont az ünnepnapokon kell félretenni a vitákat. Hozzátette, természetesen az 1956-os forradalomnak van mához szóló üzenete, de nem jó, ha a politikusok mondják meg, mi az. Mi lenne, ha legalább egyszer lenne egy olyan ünnepünk, amikor nem szólalnának meg a politikusok, nem lenne sem aktuálpolitikai, sem a másik oldalt a nemzetből kiközösítő beszéd?- teszi fel a kérdést Csözik László, hozzátéve, hogy az érdi képviselők már 2003-ban megfogadták – egyhangúlag, ellenszavazat nélkül –, hogy tiszteletben tartják az állami és helyi ünnepségek méltóságát. Nem mellékesen akkor leszögezték: „a résztvevők általában eltérő világnézetűek, ezért kerülni kell bármely ideológiához, vagy pártpolitikához való kapcsolódást”.

Ezért úgy döntöttek úgy, hogy az idei 23-i megemlékezésen az érdi polgároké, a művészeké, a város díjazottjaié legyen a főszerep.   Mint minden évben, most is fejet hajtanak az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt az ’56-os emlékműnél.

Előtte – 15:30-tól – a város díjazottjait ünnepelik a Polgárok Házában.

➡ Czabai Balázs lokálpatriótát, kultúraszervezőt, a Czabai-kert ÉRD tulajdonosát;

➡ Kappel Zsuzsanna gyermekvédelmi szakembert, aki több évtizedes pályafutása alatt nagyon sokat tett a hátrányos helyzetű gyerekekért;

➡ Börcsök László főtörzsőrmestert, kiváló nyomozót;

➡ Jakus István zászlóst, aki sokat tett az érdi közlekedésbiztonság javításáért;

➡ Aros Ferencet, az Érdi Városi Polgárőr Egyesület alelnökét, aki 23 éve szolgál polgárőrként;

➡ Harmat Bélát, aki 12 évig irányította a rendszerváltás után városunkat.

Szombaton 17 órától a Szepesben a modern kor bárdjai, a slammerek idézik meg líraian ’56 szellemét. Bár  szerették volna, ha a rendezvényre a Múzeumkertben kerül sor, de sajnos az előrejelzések szerint hideg és szeles idő lesz, így a Művelődési Központban tartják.

Az október 23-i ünnepi rendezvények sorát az Érdi Kamarazenekar magyar zeneszerzők, köztük Erkel Ferenc és Kodály Zoltán alkotásait játszó kamarakoncertje zárja a Szepes Gyula Művelődési Központban.

„Ezekkel a minden érdeklődő előtt nyitott, a magyar szó, a magyar zene és a magyar haza szeretetét ünneplő programokkal szeretnénk emlékezetessé tenni annak a napnak a 65. évfordulóját, amikor a magyar nép fellázadt az önkény ellen, s csak egy rövid időre is, de szabadok és boldogok lehettünk, mielőtt a szovjet birodalom eltiporta a forradalmat. „- zárta sorait a polgármester

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email