22_03_29_erdmost_nincskep

Ilyen volt a tárnoki polgármester elmúlt két éve

22_03_29_erdmost_nincskep

Ilyen volt a tárnoki polgármester elmúlt két éve

2019 októberében kezdte el a munkát Tárnok polgármestereként Dr. Lukács László, aki közösségi oldalán és az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában is visszatekintett ciklusának első két évére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Dr. Lukács László emlékeztetett, a 2019-ben meghirdetett nyolcpontos programjuk első pontja az önkormányzati munka átláthatóvá tétele volt, ezért a testületi üléseket elkezdték online közvetíteni és azok bármikor visszanézhetőek, emellett az interneten több fórumon informálják a lakosságot a legfontosabb tudnivalókról, a városban történő fejlesztésekről is.

„Túlzás nélkül állíthahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy soha korábban ennyire nem lehetett belelátni az önkormányzat munkájába, teljesítményébe. Emellett szinte naponta fogadok egy-egy tárnoki lakost irodámban, hallgahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg meg panaszait, kéréseit, ötleteit, de minden e-mailes megkeresésre is válaszolok”

– fogalmazott Lukács László, megjegyezve, sok problémát sikerült megoldaniuk, amik nem kerülnek sok pénzbe, nem kellett sok embert mozgósítani, csak egy kis szándékra, odafigyelésre van szükség.

A tárnoki polgármester ismertette azt is, hogy tavaly a pandémia miatt nem tudtak közmeghallgatást tartani, idén viszont november 4-re tervezik azt, melyre már várják a kérdéseket is. Közösségi oldalán kitért rá, a közmeghallgatáson a csatornapénzek visszafizetésének vállalásáról is szó lesz, melyről részletesen itt írtunk korábban.

A nyolcpontos program második eleme a közlekedésről szólt, első intézkedéseik egyikeként a négy bekötő út kameráit rendszámfelismerő és éjjellátó változatra cserélték, melyek a nap 24 órájában figyelik a forgalmat. Két elzárt parkolót alakítottak ki a papnak és a kántornak, akik eddig  túl messze tudtak állni a bejárathoz, de ugyanitt egy forgalmi tükröt is kihelyeztek a kereszteződés beláthatatlansága miatt, ilyen tükröt a Heinrich Antal Házhoz, az M7-es lehajtóhoz és az Öreghegyi útra is telepítettek. Pótolták az utcanév táblákat, egyeztettek a közlekedési szakértőkkel és kettőt megszüntettek az iskola körüli egyirányúsításból.

„Még az előző testület határozott a buszmegállók felújításáról, melynek kivitelezése már ránk maradt. Hasonló módon lett kivitelezve az Odlúki és a Kormányablak előtti járda, illetve a Sport utca elejének leaszfaltozása is. Pályázati pénzből újítottuk fel a Rákóczi út járdáját a Bentától a postáig, s itt egy szakaszon a vízelvezetést is megoldottuk”

– tért ki rá Lukács László, aki beszámolt arról is, hogy ciklusa alatt aszfalt réteget kapott a Kopolya utca teljes hosszában. Újrafestették a zebrákat, a Halász utca szaggatott vonalát, illetve a kis iskola előtti parkolókat, záróvonalat.

A Marton utcai kanyarba a közútkezelővel kirakatták a kanyarjelző táblákat, az általuk kezelt utakon elvégezték a kátyúzást, és újraaszfaltozták a Dózsa György út egy szakaszát, a vasúttól a Petőfi utcáig.

Ismertette azt is, a közútkezelővel megállapodtak a súlykorlátozásokról is, melynek eredményeként a Sóskúti úton 7,5 tonnás, míg Tárnok területén 3,5 tonnás súlykorlátozás lépett életbe.

Kitért rá, hogy elkészült a Dózsa György út és a 7-es főút kereszteződésénél lévő körforgalom, amely jelentősen megkönnyíti a környéken lakók közlekedését, míg a Vadlúd utcai kereszteződésben kialakítandó körforgalom beruházása jelenleg is folyamatban van, az átépítés várhatóan jövő tavasszal kezdődik, mert a napokban zárult le a közbeszerzés, ahogy a Rákóczi út és a Dózsa György út kereszteződésénél lévő buszöböl és zebra kialakítása is zajlik jelenleg, illetve a Sport utca és a Dózsa György út kereszteződését is átépítik, amely szintén zebrákat és belső szerviz úti parkolókat kap.

„Tervezés és engedélyezés alatt van a Sóskúti út–Berki út és a Berki út–Hazatérők útja kereszteződés. Mindkét esetben zebra és két buszmegálló kialakítása a cél. Ez a feltétele a Zámori buszjárat útvonalának megváltoztatásának, ami így a tótól, a hegyről és a Margitligetről az állomásra fogja szállítani a lakosokat”

– emelte ki Lukács László, megjegyezve, a Volánbusszal az összes tárnoki járatot felülvizsgálták, a vonatok menetrendjéhez igazították.

A posta előtti árok helyén parkolókat szeretnének kialakítani, a Rákóczi út–Hazatérők útja kereszteződését is biztonságosabbá tennék és a teljes településre egy közlekedési koncepciót alakítanak ki.

Megjegyezte, a településen is bevezették a Lime elektronikus roller szolgáltatást is, de a kerékpárút hálózat kialakítása is megkezdődött azzal, hogy a Kápolnásnyék – Tárnok szakasz megérkezési pontját megismerték.

„Ígéretünk van nagyjából 150 milliós állami támogatásra, melyekből leaszfaltozásra kerülhet a Faluban a Fő, Kossuth és Sport utca, az Odlúki területen a Fő utca, a vasúton túl a Tisza, Duna, Siklósi, Pápai, Ceglédi, Győri, Egri, Szegedi és Szolnoki utcák, Újtelepen a Szív és Gerle utca, Margitligeten a Vadvirág, Kiskert és Barackos utca, míg a tónál a Horgász sétány”

– ismertette a tárnoki polgármester.

Az új városvezetés harmadik pontja a közbiztonság volt, a kamerák mellett a közvilágítást is fejlesztették, illetve a vasútnál lévő sportpark is kapott világítást. Lukács László kitért rá, gyepmesteri szolgálatot is indítottak és támogatják a helyi polgárőrséget is. Többször szerveztek szemétszedést, s folyt rendőrségi eljárás illegális szemetelővel szemben, kitisztították a Szív utca végi szemetes házat és elbontották a Nefelejcs utca végi életveszélyes bódét, az ELMŰ-ÉMÁSZ pedig madárvédelemmel látta el villanyoszlopait.

Tárnok polgármestere kiemelte, a helyi közvilágítás reform előtt áll, melyről a héten írtak alá szerződést a tervezővel, a közbeszerzést pedig 2022 tavaszán írhatják ki.

A köznevelés kérdéséről emlékeztett, a bölcsőde két új csoporttal bővül, melynek épületét még idén átadják, tavaly pedig új, négycsoportos óvodát adtak át, melynek konyháját és udvarát már saját finanszírozásból építik.

„A választásokkor volt ugyan egy 170 milliós támogatása Tárnoknak, amit óvoda fejlesztésre kapott volna, s amiből többek közt a bölcsőde és óvoda közös konyha fejlesztése lett volna megoldva, sok más fejlesztéssel együtt, de azt elfelejtették kiutalni”

– jegyezte meg Lukács László, aki jelezte ezt a képviselőnek, de a támogatást már közétkeztetés fejlesztésére kapták meg.

Tárnokon megszüntették a Marton utcai óvoda falának vizesetését is az oda vezető lépcsőt is javították, újraépítették a Dózsa György úti óvoda hátsó kerítését és javították a mellette lévő utat.

„A megszűnő Templom utcai óvoda épületének átépítésére készülnek a tervek, ahol szolgálati lakásokat szeretnénk kialakítani, mely segítené a nevelői testületek munkaerő hiányának megoldását”

– tért ki rá Lukács László.

Megemlítette azt is, hogy a II. Rákóczi Ferens Sportiskolai Általános Iskola kisiskolájának konyháját is felújították, az udvaron pedig streetballpályát alakítottak ki és új játékokat telepítettek, a bejáratnál pedig egy szülő-váróligetet készítettek.

„A nagyiskola udvarán az életveszélyes pöcegödör dombot megszüntettük, lehetővé téve a gyermekek számára a teljes udvar használatát. Szintén az udvarra műanyag kézilabdapályát nyertünk. A Tárnoki Ifjúsági Sportegyesület az Önkormányzattól kapott támogatásból lecserélte a kosárlabda palánkokat a tornateremben, új kézilabda kapukat és labdákat vásárolt, felújította a tornaterem felfestéseit, valamint a zsámolyok és ugrószekrények bőr borításait. Megszervezte az első sportválogatót az elsősök számára, ahol a kosárlabda, kézilabda, foci, karate, judo, akrobatikus rock’n’roll és tumba közül lehetett választani” – húzta alá.

Lukács Lászlóék ötödik pontja az egészségügy fejlesztése volt, amelyre a legnagyobb nyomás helyeződött a világjárvány alatt.  

„Első lépésünk az egészségház szerverének cseréje volt, ami lehetővé tette az amúgy is lassú folyamatok elvégezhetőségét. A szabályok betartatását és a betegek koordinálását egy ajtónálló munkatárs felvételével segítettük. A szabadtéren várakozásra kényszerült betegnek szélfogókat szereltünk fel az oszlopokra, az ajtókba pedig kézfertőtlenítő oszlopot helyeztünk el. Hosszú szünet után, sikerült újra indítani a vérvételt Tárnokon. Intézményeinkbe légtisztítókat vásároltunk, s a közterületeket is többször fertőtlenítettük. Az egészségház mögötti, dolgozóknak fenntartott parkolót újraaszfaltoztuk, a vízelvezető rácsokat a területen kicseréltük. Elől a zöldterületet az évszaknak megfelelően, a lakosok segítségével folyamatosan díszítjük, rendben tartjuk. Az öregek otthonában teljesen felújítottuk a fűtés rendszert. Többször osztottunk tartós és meleg élelmiszert a lakosok, helyi vállalkozók és a Baptista Szeretetszolgálat segítségével. A vírushelyzet alatt segítettünk a rászorulóknak a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában. Az egészségház és a rendelések bővítésének lehetőségeit keressük. Elsősorban helyszűkében vagyunk, ennek megoldásán dolgozunk” – fogalmazott a tárnoki polgármester, aki az ár- és belvízvédelemmel kapcsolatban elmondta, a legkevesebb eredményt érték el ebben a szegmensben. Mint írja, a vízügy teljes mértékben elzárkózott mindenféle együttműködéstől, a Benta megfelelő kezelését mégse végzi el, s másnak sem engedi meg. Az önkormáynzat eltömődött átereszeket kitisztította, a sérülteket cserélte, a Rákóczi úton pedig a teljes rendszert javították.

„Az Érd felénk eső részének csapadékvizét csak feltételesen engedjük a Bentába vezetni, mely feltétel egy szikkasztó tó létrehozása a két település határánál. A Fehérvári úti rész vízelvezetését a körforgalmak építésénél fogják megoldani, de a tárnoki részen a közútkezelő a szükséges tisztításokat elvégezte. A Biatorbágy felől érkező víz kezeléséhez az ITVT (Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv) felülvizsgálatát tervezik, egy esetleges saját vízszabályzó tároló kialakításával.”

A helyi vállalkozókat érintő pontjukkal kapcsolatban Lukács László ismertette, sok esetben tudtak segíteni, amely nem csak a vállalkozó, hanem a település fejlődését is előmozdította.

„A teljesség igénye nélkül, megoldódott a Kőtörő problémája, a Faluban a Coop felújítása, melyhez területcserékre is szükség volt, amit még az előző vezetés indított el. Megújulhatott a GoodsMarket, és megannyi beruházás indult el a Sóskúti útnál és az M7-s lehajtójánál. Utóbbi területen több fejlesztés van előkészítési fázisban, melyek megvalósulásával az iparűzési adó bevételünk a többszörösére fog nőni az elkövetkezendő évek során. Tárnok fejlődésének ez az egyik alapköve!”

– emelte ki a polgármester, aki szerint jó kapcsolatot ápolnak a helyi építési vállalkozókkal is, akik többször segítették az önkormányzat munkáját az elmúlt két évben.

„A megállíthatatlan fejlődés megfelelő mederben tartása érdekében elkészítettük a Településfejlesztési Koncepciót, ahol a szabályozásokban szigorítottunk, ahol lehetett. A HÉSZ módosításokkal igyekszünk a lokális problémákat megoldani, az ott élők kívánságainak megfelelni, miközben figyelembe vesszük a törvény adta kereteket, s igyekszünk elkerülni a káoszhoz vezető döntéseket. A hegyen lévő változtatási tilalmat eltöröltük, lehetővé téve a fejlődésüket”

– húzta alá.

Végezetül programjuk utolsó pontjaként a közterületi, szabadidős és szórakozási lehetőségekről írt.

„Tárnok minden területén helyeztünk ki szemeteseket, sok helyre padokat is. A szoborpark útjait leköveztük és zászlórúd is kihelyezésre került. Többször, több helyen fásítottunk, legutóbb a napokban pályázati támogatással. Gondozott közterületeink sorába bevontuk a Majomszigetet, és elindítottuk a Spil gödör átvételének folyamatát. A Berkiben lévő játszótér megújult, a többiben napvitorlákat helyeztünk ki, s javítottuk, esetenként lecseréltük a játékokat. A vasútnál lévő parkban mezítlábas ösvényt alakítottunk ki. A MÁV-val szerződést kötöttünk, a tárnoki területeik gondozására, így a vasútállomás is virágba borulhatott tavasszal. Idén már nem kellett kémiai szúnyogirtást megrendelnünk, mert tavasztól őszig folyamatosan biológiai szúnyoggyérítést végeztek településünkön és környezetében. Ebben úttörő szerepet vállaltunk Magyarországon, s az eredmények alapján a szerződést jövőre is meg fogjuk kötni. A Heinrich Antal házban a nagytermet légkondicionáló készülékekkel szereltük fel, vásároltunk egy hatalmas italhűtőt a rendezvényekhez. Pályázaton nyertünk pénzt a könyvtár fejlesztésére, és rendezvények szervezésére is. A veszélyhelyzet alatti tilalom miatt kevés rendezvényt tudtunk megszervezni, de azok mind nagy sikerrel zajlottak le. Legutóbbi, a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében még díjat is kapott. A Közösség kategóriában, a Községek alkategóriában a három díjazott egyike volt az országban. Mára mind a Heinrich Antal, mind az Ifjúsági ház teljes kihasználtsággal működik, szabad időpontot csak hetekkel, hónapokkal előre lehet lefoglalni” – fogalmazott Lukács László, aki összegezve elégedett eddigi teljesítményükkel, mert ígéreteik zömét vagy már teljesítették vagy folyamatban van a teljesítése, de további, az ígéretekben nem szereplő problémákat, fejlesztéseket is megoldottak, annak ellenére, hogy költségvetésük jelentős elvonásoktól szenved.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email