22_03_29_erdmost_nincskep

Nyelvünk érdekes és szórakoztató lapjairól

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyelvünk érdekes és szórakoztató lapjairól

Somfai István Vörösmarty gimnázium ma már nyugdíjas igazgatója, középiskolai tanára tartott előadást a Magyar Földrajzi Múzeumban, Nyelvünk érdekes és szórakoztató lapjairól címmel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Félévszázados nyelvtanári tanulmányaim és gyakorlahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg nemcsak tudással és mesterséggel, hanem számtalan felfedezéssel és érdekességgel ajándékozott meg anyanyelvemmel kapcsolatban is. Hogy nyelvünk milyen nehéz, akkor döbbenünk rá igazán, amikor idegeneket szeretnénk magyarul megtanítani. A „Hogyan magyarázzam meg neki?” feladat közben meglepetéssel vesszük észre, hogy mit, miért mondunk úgy, ahogy. A tudományosságot nem sértve, előadásom a szórakoztatást, a nyelvi humort sem mellőzi. Igyekszem mást, és talán többet is adni, mint amennyit az iskolai órákon vagy a tankönyvekből tanultunk. Kedves hallgatóim jól teszik, ha érdeklődésükön kívül noteszukat is magukkal hozzák, ha néhány újdonságot félnének elfelejteni”- írta elöljáróban előadásáról Somfai István, aki október 5-én volt a Múzeumbarát Kör vendége.

A tanár úr, aki orosz és latin nyelvet tanított, több nyelvi különlegességre is felfigyelt, mikor olyan szempontból vetette össze a két idegen nyelvet és a magyart, hogy mi jelenthet nehézséget annak elsajátításában. Az Érdi Televíziónak az előadás után elmondta: anyanyelvünket ösztönösen használjuk, de a szabályok elmagyarázásához már szükség van nyelvtani, nyelvészeti ismeretekre. 

„Az érdi gimnáziumban a magyar nyelv hetében a mai előadás rövidített változatát már bemutattam, az elmúlt nyolc évben 10-11 osztály hallotta, és több nyugdíjasklubban is előadtam. Hamarosan Tárnokon is – ahol 25 évig éltem – lesz egy előadásom” – zárta szavait. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email