22_03_29_erdmost_nincskep

Kukázó rókák

22_03_29_erdmost_nincskep

Kukázó rókák

Egyre több panasz érkezik, hogy elszaporodtak a belterületen a rókák. Utánajártunk, hova fordulhatnak ilyen esetekben a lakosok, ki és mikor intézkedhet. Az is fontos kérdés, hogy miért szaporodnak el egyre inkább a rókák a lakott részeken, és hogy vannak-e veszett rókák Érden.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A legegyszerűbb, ha a rendőrséget értesítjük ilyen esetben. A rendőr kimegy a helyszínre, és ha meggyőződött a bejelentés valóságtartalmáról, értesíti a vadásztársaságot. Ez azonban ritkán fordul elő, a rendőrséghez ugyanis elenyésző esetben érkezik ilyen bejelentés.

Miért nem lehet kapásból a vadásztársaságot értesíteni – merülhet fel a logikus kérdés. Azért, mert – mint Gargyánszki Alexander, a Benta Völgye Vadásztársaág hivatásos vadásza lapunknak elmondta – a belterület nem a vadászterület része, tehát ilyen esetekben ők nem jogosultak intézkedni. „Képzeljük el, hogy kimegyek az érdi főtérre, és ott meglövök egy rókát. Nyilván ezt nem tehetem. Már csak azért sem, mert a vad az állam tulajdona. Ugyanakkor tény, hogy a városban feltűnő vadállatokkal a vadász szakma nem tud mit kezdeni, ahogy a jogalkotó sem – nem nagyon van megoldás jelenleg erre a problémára. Még önkormányzati utasításra sem intézkedhetünk belterületen, csak a rendőrség felhívására, úgy, hogy felügyelik a tevékenységünket, azaz az állat kilövését” – hangsúlyozta Gargyánszki Alexander, hozzátéve: a vad elfogása, azaz a csapdázás is vadászatnak minősül.

Érdemes arra is kitérni, miért szaporodnak el a rókák az utcákban. Ennek egyik oka, hogy a természetes élőhelyük egyre inkább beépül, a másik ok pedig az élelemszerzés: a róka „kukázni” jár a házakhoz. Nyilván legtöbben a veszettség miatt félnek. Arra van egyébként protokoll, hogyha veszettséggyanús rókát látunk, kihez kell fordulni: a hatósági állatorvosnál, illetve a NÉBIH zöldszámán kell bejelentést tennünk. Hogy aztán ki és hogyan dönti el, hogy veszett-e a kerítés mentén iszkoló róka, abba nem érdemes mélyebben belemenni; egyrészt a veszettsegmentesites.hu oldalon minden fontos információt megkaphatunk erről, másrészt – mint Gargyánszki Alexander hangsúlyozta – egy laikustól ennek megállapítása nem várható el. Ráadásul, mivel közel húsz éve immunizálják a rókákat, Pest megyében tíz esztendeje nem fordult elő veszett róka; eddig minden minta, amit a hatóságnak beküldtek a vadászok, negatív volt.

A rókák jelenléte nemcsak Érden probléma, hanem a szomszédos Törökbálinton is, ahol az Érdi Rendőrkapitányság december 10-éig bezáróan engedélyezte a kártékony vadak elejtését az ott illetékes Iharos Vadásztársaságnak, de csakis úgy, hogy az elejtést megelőzően helyszíni szemlét tartanak, és az ott tapasztaltak alapján döntenek a vadkilövés szükségességéről. „Érd önkormányzata eddig négy hivatalos bejelentést kapott arról, hogy a város belterületén rókák tűntek fel. Mind a négy panaszt kivizsgálta a hivatal, azaz bejárta az adott területet a gyepmester, de volt olyan telek, ahol egyáltalán nem találta meg a rókák nyomát. Egy másik telek esetében a tulajdonos rendbe tette a területet, így a rókák eltűntek, a probléma megoldódott. Az önkormányzat jelenleg nem tervezi, hogy kilövési engedélyt kérjen az állatokra, mert elsődlegesen a megelőzésben látjuk a probléma hosszabb távú megoldását” – tudtuk meg László Ferenctől, Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat sajtóreferensétől.

A megelőzés pedig már rajtunk múlik: ha rendben tartjuk a telkünket, és nem szaporodnak el a környezetünken a különféle rágcsálók (a róka fő zsákmányállatai), megfelelően tároljuk a hulladékot, és nem hagyjuk elöl a macskaeledelt, nem szokik be a telkünkre a róka.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email