22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai: megtanultunk a koronavírus árnyékában élni

22_03_29_erdmost_nincskep

Rusvai: megtanultunk a koronavírus árnyékában élni

Rusvai Miklós virológussal beszélgetett az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában munkatársunk. Szó esett korábbi világjárványokról, a jelenlegi helyzetről, az oltások hatékonyságáról és arról is, hogy mikorra szelidülhet úgy meg a koronavírus, hogy ne okozzon komoly problémát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rusvai elmondta, nagyjából úgy állunk, mint tavaly ilyenkor, augusztus 20. óta lassan, stabilan egyenletesen nő a vírusfertőzöttek száma. Tavaly is októberben kezdtett begyorsulni a járvány és egy meredek szakaszra váltani a járványhullám görbéje. A virológus szerint már hozzászoktunk a vírus jelenlétéhez, rájöttünk, hogy az élet megy tovább, a gazdaságnak működnie kell, és megtanultunk a koronavírus árnyékában élni.

Arra is emlékezetett, hogy 100 éve volt az utolsó járvány és ez a világjárvány kicsit váratlanul ért minket. Áldozatok számában persze messze elmarad a korábbi világjárványoktól, de a modern társadalom ezt sem engedheti meg magának. Arra is kitért, hogy ez a vírus nem a gyerekeket támadja, mint mondjuk a torokgyík, hanem az egyéb betegségekkel érintett, idős személyeket veszélyezteti leginkább.

„Ez a másfél év jó volt arra, hogy kitanuljuk a koronavírust, de ennek tapasztalataiból nem lehet felkészülni egy esetleges következő járványra, hiszen minden kórokozó más. Ugyanakkor fontos lesz összehasonlítani a különböző országok védekezési stratégiáját”

– fogalmazott a szakértő.

Hogy az oltás meddig véd, ez egyén- és vakcinafüggő is, de általánosságban elmondható, hogy fél év védelmet várhatunk az oltástól. Ha valaki vakcinázottan fertőződik meg, általában jóval enyhébb és rövidebb ideig tartó betegséget kell elszenvednie, ráadásul a fertőzés hatására az immunrendszer egy újabb lökést kap.

„Hosszú távon az a legelőnyösebb, ha valaki beoltatja magát és úgy fertőződik meg. Ha én a három oltásom után megfertőződnék, akkor valószínűleg többet nem immunizáltatnám magam.”

Rusvai felhívta a figyelmet, hogy félmillió 60 éve feletti még nem vette fel a vakcinát, pedig kiemelten fontos lenne az ő vakcinázásuk is. Jelenleg 5,8 millió körül jár az oltottak száma, nagyon jó volna elérni a 6 milliót, de véleménye szerint, aki eddig nem oltatta be magát, az nem is akarja.

A szakember végül azt is elmondta, hogy Magyarországon maximum két évre van szükség ahhoz, hogy a koronavírus annyira megszelidüljön, hogy onnantól kezdve hatósági intézkedéseket ne igényeljen. A szakember reméli, hogy ez már 2022 végére bekövetkezik.

Itt hallgatható meg a teljes beszélgetés:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email