22_03_29_erdmost_nincskep

Nyakunkon a fűtésszezon, előzzük meg a bajt

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyakunkon a fűtésszezon, előzzük meg a bajt

Milyen veszélyforrásokkal kell számolnunk a fűtési szezon beköszöntével? Hogyan előzhetjük meg a kéménytüzeket? Hogyan és milyen módon tudjuk karbantartani a fűtőeszközeinket? Csámpai Attilát, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár még hét ágra süt a nap, bármikor hidegebbre fordulhat az idő, vagyis érdemes időben felkészülnünk a fűtésszezonra. Mielőtt bárki elkezd fűteni, nagyon fontos a fűtő- és tüzelőberendezéseket, illetve a hozzá tartozó
kéményeket ellenőriztetni. Egy év alatt ugyanis a kéményben több milliméter vastagságú kátrány rakódhat le, és ez szűkíti a kéménynek a kürtőjét, és így a kiáramlás útját is.

„A lerakódások miatt annyira le tud szűkülni a kürtő, hogy az intenzív használat során – ami 300 fok is lehet egy
kéményben – kigyulladhat a kátrány, és kéménytűz keletkezhet”

– fogalmazott a szóvivő. Hozzátette, ha nagyon rossz állapotú a kémény, a fugákon, illetve a kürtőn keresztül kicsapódhat a láng, és meggyújthatja a száraz tetőanyagot. Mire a tűzoltók kiérkeznek, már nem csak kéménytűzzel, hanem tetőtűzzel, rosszabb esetben akár komplett lakástűzzel állnak szemben. Minden fűtőkészüléket évente át ketüzelésű, vagy akár elektromos berendezés. Az intenzív használat során lerakódhatnak bennük olyan anyagok, amik a működésüket akadályozhatják.

„Legnagyobb gondot a gázüzemű berendezések okozhatják, hiszen ha nem megfelelően működnek, az égéstermék
visszaáramolhat a lakásba, legyen akár füst vagy szén-monoxid.”

A szén-monoxid pedig, mint tudjuk, színtelen-szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami halált is okozhat. Szén-monoxid-mérgezés minden évben előfordul, ezért érdemes szén-monoxid-érzékelőt felszereltetni a lakásba, hiszen ezek a szerkezetek már a legkisebb dózisnál is jeleznek.

„Az a tapasztalatunk, hogy ott fordulnak elő általában szén-monoxid-mérgezések, ahol ilyen jellegű eszköz nincsen beszerelve.”

A szóvivő arról is beszámolt, hogy családi házban a tulajdonosnak kell időpontot egyeztetni a kéményseprőkkel a
kémény ellenőrzése miatt. Míg korábban a kéményseprő bedobott a postaládába egy értesítőt az érkezés időpontjáról, 2018 óta már a tulajdonos jelölheti ki az időpontot, hiszen ő tudja, mikor tud időt szánni erre. Érdemes időben egyeztetni velük, hogy még a fűtésszezon előtt el tudják végezni az ellenőrzést. A vegyes tüzelésű berendezéseknél különböző hibák léphetnek fel. Legtöbbször a keringető szivattyú meghibásodásából
adódik a baj, például az elzáró csap megszorul, ilyen esetben robbanás is előfordulhat. Volt már erre is példa,
ezért kell átvizsgáltatni szakemberrel.

A szilárd anyagú tüzelőanyagot használók gyakran fűtenek nem megfelelő anyaggal. Csámpai Attila elmondta,
egyetlen nagyon fontos alapszabály van: csak tüzelőanyaggal szabad fűteni, mással nem, a hulladék égetése szigorúan tilos.

„Nem csak azért, mert rendkívüli módon károsítja a tüzelő- és fűtőberendezést és magát a kéményt, hanem
azért is, mert az égés során rengeteg méreg kerül a levegőbe és ezzel szennyezzük a környezetünket.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email