22_03_29_erdmost_nincskep

Veterán autók és finom borok

22_03_29_erdmost_nincskep

Veterán autók és finom borok

Szombaton ismét megrendezi a Pincetulajdonosok Egyesülete a szép hagyományokkal rendelkező szüreti mulatságát az érdi pincesoron, a Mély utcában. Az eseményre minden korosztályt várnak, ugyanis gyerekeknek és felnőtteknek szóló műsorok épp úgy lesznek, mint finom falatok és kiváló borok.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható a hatályos jogszabályok szerint, ezt a főbejáratoknál fogják ellenőrizni. Parkolni ezúttal is a Kastélydombon és a Római úton, valamint a Termál Hotelnél lehet. 

A programok 12 órakor kezdődnek és már az ún. oroszlános szobortól izgalmakat kínálnak, ugyanis a rendezvény főbejáratáig veterán autókiállítás lesz, amelyeket 12 és 17 óra között lehet majd megcsodálni. Lesznek nagyon nagy amerikai országúti cirkálók, csillagos autók, más ritkaságok, a 60-as-70-es évek utcaképét meghatározó autók és motorok is. A műsorok a hagyományoktól eltérően nemcsak az utcára és a színpadra korlátozódnak, ugyanis amellett, hogy két vezetett pincelátogatást is rendeznek borkóstolóval, a pincékben is rengeteg program lesz: táncházak, kézműves foglalkozások, koncertek, hangszerbemutató és kiállítások is. Az utcán a rendezvény jellegéhez illő árusok kapnak helyet és a színpadi programokban sem lesz hiány. A nyitvatartó pincékben a ház borai mellett kiváló ételeket kóstolhatunk, lesz szarvas és vaddisznó pörkölt, lángos, street food, de vásári pecsenye is. Kint lesz a rendezvényen az ÉRD FM 101.3 is, amely napközben kívánságműsorral szórakoztatja majd a jelenlévőket. 

A szüreti mulatság fontos közösség-összetartó és hálaadó ünnep már évszázadok óta, ilyenkor régebben a családok, ma pedig már nagyobb közösségek gyűltek és gyűlnek össze, hogy megünnepeljék és köszönetet mondjanak a termésért. Idén sem lesz ez másként, megszentelik és áldást mondanak a szőlőtermésre, aztán a szőlőtaposást meg a mustkóstolást követően, színvonalas színpadi produkciókkal folytatódik a program. Unikum lesz például Németh Hajnal Aurora mesés divatbemutatója, aki csak úgy hívja az előadását, hogy „Komplex Magyar Élmény”: mert megjelenik a magyar népmese, ballada, legenda, opera, a néptánc elemei, a népdal eredeti és újra feldolgozott formában, a népviseletek és hímzés minták, tehát a népművészet is minden formában. Németh Hajnal Aurora szeretné megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálja őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba. Folyamatosan kutatja, hogyan lehet a régi technikákat, motívum kincseket átemelni a jelenbe, miközben keveri őket a mai világ legmodernebb technológiáival, úgy, hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de ő is hozzátegye a saját kézjegyét. A népviseletek és kiegészítőik szerelmeseként, missziója, hogy mindenki számára újra hordhatóvá tervezze őket. Az elmúlt években leginkább a színpadi megjelenésekhez készültek a műhelyében fellépő egyedi, extravagáns, de mégis népi ruhák és ékszerek. Később egyszerűbb, de különleges ruhák és ékszerek is születtek, melyek ünnepi, akár hétköznapi formában is hordhatóak.  Az előadás 18 órakor kezdődik majd a szüreten, a ruhákat a Forrás Néptáncegyüttes mutatja majd be, a mesélő Ba-Nyilas Hajnalka lesz. A csodás folk műsor után koncertet ad majd a Ritmusa zenekar, de fellép Pákai Petra és Udvarhelyi Gábor is. A szüretet ezúttal is utcabál zárja. 

ÁLLANDÓ PROGRAMOK
12:00-24:00 Nyitott pincék – bor és ételkülönlegességek
12:00-17:00 Veterán autó bemutató – védettségi igazolvány nélkül látogatható (helyszín: Mély utca)
12:00-22:00 Gasztronómiai- és kézműves vásár
12:00–18:00 Horvát nemzetiségi bababemutató (Helyszín: Dávid pince)
12:00-18:00 „Bazi nagy görög tali” – görög tánctanítás és programok (Helyszín: Csicsics pince)
12:00-17:00 Jégkorong Road Show a Kárpáti Farkasokkal
12:00-17:00 Röplabda kóstolgató a Delta RSE közreműködésével
12:00-14:00 Érd FM 101.3 kívánságműsor ÉLŐ kitelepülés (Helyszín: színpad)
12:00-18:00 Ukrán motívumokkal hímzett klasszikus és modern ékszer bemutató és ismerkedés az Érdi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal 
18:00-24:00 Népzenei bemutató a pincékben

PROGRAMOK A PINCÉKBEN 
12:30 Görög táncház a Csicsics pincénél
13:00 Találkozás a pincesorral – vezetett pincelátogatás borkostólóval (Indulás a főbejárattól. Állomások: Martonosi pince, Buki pince, Lucza Borbár és Terasz)
13:30-14:30 Szüreti népművészeti; kézműves gyerekfoglalkozás (Helyszín: Lucza Borbár és Terasz)
14:00-14:30 Énekeljünk együtt! Népdaltanítás (Helyszín: Martonosi pince)
15:00-15:30 Nagy Albert és zenekara – mini koncert táncos betétekkel (Helyszín: Buki pince)
15:00 Találkozás a pincesorral – vezetett pincelátogatás borkostólóval (Indulás a főbejárattól. Állomások: Martonosi pince, Buki pince, Lucza Borbár és Terasz)
16:00 Nemzetiségi Táncház az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével (Helyszín: Dávid pince)
16:00 Pákai Petra és Udvarhelyi Gábor duó (Helyszín: Lucza Borbár és Terasz)
16:00 Roma Folklór Táncház élő zenével (Helyszín: Szent Donát-szobor előtt)
16:00 Nemzetiségi énekek az Érdi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével (Helyszín: Buki Pince)
16:00 Nemzetiségi Táncház az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével (Helyszín: Dávid pince)
20:30 Népzenei mini koncert (Helyszín: Balogh pince)
21:15 Népzenei mini koncert (Helyszín: Martonosi pince)
22:00 Népzenei mini koncert (Helyszín: Buki pince)
22:45 Népzenei mini koncert (Helyszín: Lucza Borbár és Terasz)

SZÍNPADI PROGRAMOK:
14:15 Ferenc Bernáth gitárművész („Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díj, a Palladio Orchestra, a „világ legnagyobb gitárzenekara” alapító tagja és zenekarvezetője, a Béke Nagykövete, 2020) és Viktória Koloszova ukrán énekesnő duó fellépése 
14:30-15:00 Hangszerbemutató foglalkozás – főszerepben a zene „szerszámai” – a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg az érdeklődők az autentikus élő zene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével. 
15:00 Kariatidák görög kórus műsora 
15:20 Elenizmos műsora 
15:45 Master SE táncbemutató 
16:00 A három kecskegida – mesél és bábozik, a gyerekekkel játszik: Bölöni Réka 
17:00 Ünnepélyes megnyitó és szőlőáldás 
17:20 Szőlőfeldolgozás hagyományos módszerekkel (préselés, taposás), friss mustkóstolás 
18:00 Aurora FolkGlamour Mesés Divatbemutató – avagy a magyar népmesék, balladák, legendák életre kelnek
19:00 Ritmusa Zenekar – ÉLŐ koncert 
20:15 Pákai Petra és Udvarhelyi Gábor duó – ÉLŐ koncert 
22:00 Szüreti utcabál 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email