22_03_29_erdmost_nincskep

Új észak-balatoni menetrend lép életbe szeptember 13-án

22_03_29_erdmost_nincskep

Új észak-balatoni menetrend lép életbe szeptember 13-án

Új menetrendi struktúrát alakított ki a MÁV-START a Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca vasútvonalon. szeptember 13-ától sűrűbb kínálat valósul meg az elővárosi jellegű kiszolgálás érdekében, lehetővé téve a Székesfehérvárra, illetve Budapestre történő ingázást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Székesfehérvár-Balatonfüred vonalszakasz villamosításának elkészültével új menetrendi struktúrát alakított ki a MÁV-START a Székesfehérvár-Balatonfüred-Tapolca vasútvonalon. A korábbi évek téli menetrendjéhez képest szeptember 13-ától sűrűbb kínálat valósul meg az elővárosi jellegű kiszolgálás érdekében, lehetővé téve a Székesfehérvárra, illetve Budapestre történő ingázást.

Az új menetrendnek köszönhetően az észak-balatoni vasútvonal fontosabb állomásai, megállóhelyei a sebes- és személyvonatokkal közösen, átlagosan óránkénti kiszolgálásban részesülnek Székesfehérvár és Balatonfüred között. A Balatonfüred-Tapolca vonalszakaszon a vasúttársaság télen is minden eddiginél sűrűbb, napi 7 pár közvetlen budapesti járattal kétóránkénti eljutási lehetőséget biztosít, elősegítve ezzel az ősztől tavaszig tartó és a napközbeni és hétvégi turizmus erősödését a térségben.

Az új menetrend alapján a vonatok az alábbiak szerint közlekednek szeptember 13-ától:

Sebesvonatok közlekedési rendje

  • A Déli pályaudvarról 7:05-től 19:05-ig kétóránként, Tapolcáról 7:34-től 17:34-ig kétóránként ütemesen sebesvonatok közlekednek – balatonfüredi mozdonycserével. A sebesvonatok megállási rendje a korábban megszokottaktól eltér, de biztosítani fogják az északi part teljes hosszán a főbb települések közvetlen budapesti kapcsolatát.
    A vonatok Balatonfüredig csak Budapest-Kelenföld, Székesfehérvár, Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs és Csopak, továbbá Balatonfüredtől Tapolcáig (Fövenyes és Szepezdfürdő kivételével) minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A kisebb forgalmú Csittényhegy, Káptalanfüred és Balatonarács megállóhelyeket a személyvonatok szolgálják ki. Balatonfüred és Tapolca között Fövenyes és Szepezdfürdő megállóhelyen felváltva, minden második sebesvonat áll meg.
  • A reggeli első, Tapolcáról 5:51-kor Budapestre induló sebesvonat Balatonfüredig ritkább megállási renddel közlekedik, Budapest-Kelenföldre 8:46-kor, a Délibe 8:54-kor érkezik.
  • November 1-jéig a Déli pályaudvarról 7:05-kor és 9:05-kor induló, illetve a Tapolcáról 15:34-kor és 17:34-kor induló sebesvonatban nagy kapacitású, 32 kerékpár szállítására alkalmas kerékpárszállító kocsi fog közlekedni.
  • A sebesvonatokról Tapolcán átszállási lehetőség lesz a Celldömölk-Győr felé közlekedő HELIKON InterRégió vonatokra, melyekről további – celldömölki – átszállással Szombathely is elérhető.

A személyvonatok közlekedési rendje

  • Székesfehérvár és Balatonfüred között a sebesvonatokat kiegészítve személyvonatok közlekednek. A vonatok Székesfehérvárról 8:30 és 20:30 között kétóránként ütemesen indulnak, melyek a Déli pályaudvarról 7:35-től 19:35-ig kétóránként induló TÓPART InterCity vonatokhoz csatlakoznak.
  • A személyvonatok az ellenkező irányban Balatonfüredről 8:05 és 20:05 között kétóránként indulnak, Székesfehérváron csatlakozást biztosítva Budapest felé, szintén a TÓPART InterCity-vonatokhoz. A személyvonatok jellemzően korszerű, alacsonypadlós, FLIRT motorvonatokkal közlekednek, melyeken 6 darab kerékpár szállítható.
  • A fenti időintervallumokon kívül közlekedő – elsősorban kora reggeli és késő esti – vonatok az ütemtől eltérő időpontokban közlekednek.
  • A Szombathely-Keszthely-Szombathely viszonylatú, október 24-éig szombat, vasárnap és ünnepnapokon közlekedő sebesvonatpárhoz csatlakozva személyvonat indul Tapolcáról Balatonfüredre. Ezáltal ebben az időszakban Szombathelyről 9:03-kor indulva tapolcai átszállással Balatonfüredre 11:56-kor érkezik; ellenkező irányban 16:00-kor indulva, tapolcai átszállással Szombathely 18:54-es érkezéssel érhető el.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email