22_03_29_erdmost_nincskep

Buli a flaszteron

22_03_29_erdmost_nincskep

Buli a flaszteron

Harmincöt utcában tartottak szomszédünnepet Érden: hol utcabállal, hol közös főzéssel, beszélgetéssel, szabadtéri programmal vagy épp közösségi játékokkal múlatták a délutánt. Bármi is volt a program, egy biztos: összehozták az egy utcában lakókat, és kiváló alkalmat teremtettek az ismerkedéshez.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Harmadik alkalommal hirdettek szomszédünnepet szeptember 11-ére Érden, azzal a céllal, hogy az egy környéken élők jobban megismerjék egymást. A dátum adott volt, de a program teljes egészében a lakókon múlt: hol csendesebb, beszélgetős, másutt hangosabb, táncolós mulatságot szerveztek. Ezen a napon közterületi díj megfizetése nélkül telepíthették ki a padokat az utcára a résztvevők. Volt, ahol az úttesten állították fel az asztalokat másutt az utcák találkozásánál lévő kis parkban terítettek le pokrócokat, a hely adottságaitól függően – minden helyszínt hangulatossá tudtak tenni a sokféle süteménnyel, a lufikkal, a gyerekeknek (no meg a felnőtteknek) kihozott játékokkal. A szervezők a Rózsa Nyomdától kapott értesítőkön előre tudathatták az utcájukban élőkkel a szomszédünnep időpontját és részleteit, így aztán sehol nem volt hiány az érdeklődőkben. 

A Felsővölgyi utcában már délután három órakor állt az árnyékoló sátor, az asztaloknál gyerekek és felnőttek ültek, beszélgettek. Csornainé Romhányi Judit, a választókerület képviselője épp lufikat fújt a segítőivel, amikor megérkeztünk, míg a többi felnőtt az asztalokat vitte árnyékosabb helyre. Sikerült egy jó, füves részt találniuk, ahol a gyerekek letelepedhettek játszani.

„Első nekifutásra nem terveztünk nagyobb programot, fő cél az ismerkedés volt. Három éve lakunk itt, nem találkoztam még ennyi szomszéddal. Ismerjük meg egymást, barátkozzunk össze, és kezdjünk közös célokat megfogalmazni a környezetünket illetően” – mondta Rendessy Roland szervező. – „Örülök, hogy a fiatalabb és az idősebb korosztály tud itt találkozni. Sok az új beköltöző, akiknek szemmel láthatóan van igényük arra, hogy megismerjék a már régebben itt élőket, és talán össze tudunk fogni közös dolgainkért”.

Csornainé Romhányi Judit is segített a szervezésben. Mint elmondta, választókerületében ez az egyetlen szomszédünnep. „Már tavaly szerettünk volna bekapcsolódni a programba, de a Covid miatt nem tartottuk alkalmasnak. Idén Rolanddal eldöntöttük, hogy megcsináljuk. A terület kiválasztása nem volt egyszerű, de végül sikerült egy alkalmas részt találni” – mondta a képviselő, aki szeretné, ha ez a rendezvény hagyományteremtő lenne, és nem csak bulizni tudnának együtt, hanem más tevékenységekbe is bekapcsolódnának. 

Hamisítatlan utcabál-hangulat fogadott minket a Nyomdász utcában, ahol Takács Éva, a városi szomszédünnep koordinátora szervezte a rendezvényt Ők már tizenegyedik alkalommal tartottak szomszédünnepet: nemcsak padokat, hanem foteleket is kihoztak, lufikat függesztettek fel, ráadásul volt élő zene is: a beszélő nevű Printer Street Band húzta a talpalávalót (egyik tagjuk maga is utcabeli), és kétféle pörkölt is rotyogott szabad tűzön. Négy órára érkeztünk, ekkor fejezték be a készülődést, a zenekar pedig a hangolást, és kezdtek szállingózni az utcában lakók. 

„A szomszédok már nagyon várják minden évben ezt a rendezvényt, amit nagy készülődés előzött meg idén is, amiből mindenki kivette a részét. Vacsora után bemutatót tart nekünk a Masters SE, és nem maradhat el a tánc sem, de azzal megvárjuk, hogy besötétedjen” – árulta el Éva, akitől megtudtuk azt is: a szomszédünnep híre már szájról szájra jár, és egyre többen jönnek. „Mindenki jön-megy, dolgozik, keveset találkoznak a szomszédok, nem is ismerik egymást. Egy-egy ilyen alkalom erre remek lehetőséget teremt, és pont ez a cél: hogy közösségek jöjjenek létre” – zárta szavait. 

A Darukezelő – Fuvaros utca sarkán harmadik alkalommal tartottak szomszédünnepet. Fél ötkor már javában tartott a rendezvény – sok kisgyerekes család jött el, nekik a korábbi időpont volt az optimálisabb.

„2019-ben jelentekeztünk első ízben a felhívásra. Könnyű dolgom volt, mert védőnő vagyok, sok családot ismerek, akiknek szólhattam. Minden évben más a program: idén kincskeresést szerveztünk, apukáknak darts- és petanque-versenyt, no meg evés-ivást. Szerettünk volna bográcsolni is, ez most elmaradt, mindenki otthonról hozott valamilyen finomságot. Majd jövőre együtt főzünk” – mondta Csutárné Csontos Mónika szervező, aki szerint idén azért is van ilyen sikere ennek a kezdeményezésnek, mert a Covid után az embereknek nagyon jólesik a társaság, a beszélgetés. „Ez az alkalom összehozza az embereket. Lehet, hogy a gyerekek egy csoportba járnak, vagy épp szomszédok, de sosem találkoznak – most itt az alkalom, hogy megismerkedjenek” – zárta szavait. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email