22_03_29_erdmost_nincskep

Érdre jönnek a jazz nagyágyúi

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdre jönnek a jazz nagyágyúi

Bátran lehet országos szenzációnak nevezni, hogy szeptember 9-12. között a jazzműfaj olyan óriásai jönnek ide muzsikálni, mint például a Dresch Quartet, László Attila és zenekara, Berki Tamás, Lantos Zoltán hangjaira pedig Dragomán György olvas fel a műveiből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A VII. Érdi Jazz Fesztivál menedzserét, a MagyarJazz.hu főszerkesztőjét, Irk Rékát kérdeztük a részletekről.

 

Miben bíztak, amikor egy álmos agglomerációs kertvárosba jazzfesztivált szerveztek hét évvel ezelőtt?

Az első jazzfesztiválhoz még nem volt közöm, azt Kéri Mihály festőművész szervezte. Nem igazán volt meghirdetve, én is csak véletlenül értesültem róla. Felajánlottam a segítségemet a műsor szervezéséhez, összeállításához és kommunikálásához, hiszen régóta benne vagyok ebben a világban, és tudom, kik azok, akiknek a nevére sokan eljönnek. A második évben már közösen szerveztük a fesztivált, és törekedtünk rá, hogy olyanokat hívjunk, akik közkedveltek, ugyanakkor kifejezetten jazz- és nem popzenészek. A harmadik évtől Kéri Mihály kiszállt a fesztivál szervezéséből. Három éve az Érd Médiacentrummal együtt szervezzük az eseményt, amihez óriási segítséget kapok Ország Katától. Ekkor már csaknem kétszáz ember eljött, bár a városháza előtti placc nem megfelelő helyszíne egy jazzkoncertnek, hiszen a műfaj az intim tereket és a kis közösségeket kedveli. A hangtechnika viszont ott is remek bensőséges hangulatot tudott teremteni. Az ötödik évben költöztünk a Magyar Földrajzi Múzeum kertjébe, amelynek árkádos melléképülete  – remek akusztikájával – ideális helyszín nyári koncertek számára. A zenészek is elámulnak, mikor meglátják ezt a kellemes, ősfákkal és bokrokkal teli szoborkertet. Akkor még külföldi vendéget is tudtunk meghívni, Tony Lakatos személyében. Az első öt fesztivált Érd Önkormányzata szponzorálta. Sokáig úgy volt, hogy a hatodik fesztivált is tudja finanszírozni a város, de a támogatást végül a pandémia elleni védekezésre kellett fordítani. Tavaly a művészek is nagyon sokat segítettek – azok, akik tudták, hogy megkapják a támogatást az államtól -, így lehetett legalább két napos a fesztivál.

Tovább emeli a fesztivál rangját, hogy a jazz mellett megjelenik az irodalom is. Az első páros Lackfi János volt Juhász Gáborral, idén pedig Dragomán György lesz a vendég, akinek partnere Lantos Zoltán jazzhegedűs. Hogyan állnak össze a párok?

A jazz és színház jegyében régóta szerveztünk programokat a könyvtárba. A jazz és irodalom párosítást négy éve kezdtük el. Lackfi János után Háy János jött László Attilával, utána Grecsó Krisztián Balogh Kálmánnal, idén Dragomán György. Mindig nagy sikere volt ennek a rendezvénynek, gyerekcsoportok is eljöttek, látszott, hogy irodalomtanár hozta őket. Jó lenne idén is, ha legalább a gimnazisták találkozhatnának ismét egy élő íróval! Mindig olyan párosokat hívok, akik még nem léptek fel együtt, de azért van arra esély, hogy egymásra tudnak hangolódni. A jazznek ugyanis az improvizáció a lényege. A korábbi párosítások annyira bejöttek, hogy az érdi bemutatkozást követően másutt is felléptek együtt.

Egy kis felolvasás, aztán zene, vagy a zenész improvizál a szöveg hangulatához illő muzsikát?

Mindkettő lehetséges. Az idei párost egyébként azért választottam, mert Dragomán György marosvásárhelyi születésű író gyakran ábrázol kisvárosi, vidéki, paraszti világot, szereti a jazzt, Lantos Zoltán pedig a magyar zenei hangzásvilágot ötvözi a keleti tradíciókkal, és egyébként verseket is ír.

Ez a program ingyenes, a főszponzor, az AVL székházában lesz, és regisztrációhoz kötött (https://erdijazzfesztival.hu/). Miért kell regisztrálni?

Ez elsősorban az AVL kívánsága, mivel a belépésnek komoly biztonsági követelményekhez kell igazodnia. Vélhetően rengeteg érdeklődő lesz, előnyt élveznek majd az AVL dolgozói, és akik mindhárom napra bérletet vásárolnak.

Az AVL még nagyon új lakó Érden, nemrég költöztette ide a székhelyét. Hogyan sikerült megnyerni a támogatását?

Reméltem, hogy sikerrel járok, hiszen ez az egy zenei fesztivál van Érden. Szerencsére sikerült személyesen tárgyalnom Dirk Janetzko úrral, az AVL Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával, és a cég úgy is vállalta a rendezvény szponzorálását, hogy végül sem önkormányzati, sem állami támogatást nem sikerült szerezni mellé. Így az AVL lett az Érdi Jazz Fesztivál főtámogatója. Az elektromos motorokat és hajtásláncokat fejlesztő óriás vállalatcsoport meghatározó szereplője a globális járműiparnak, Érden 350 embert kíván foglalkoztatni. Az AVL-en kívül még két kis cég támogatja a rendezvényt, illetve néhány étterem vállalta, hogy a kiszállított ételekkel együtt kiviszik a szórólapjainkat. Sajnos Magyarországon a nagy cégeket nehéz megnyerni a kultúrának. Írtam például a sóskúti ipari park minden szereplőjének, volt, aki nem is válaszolt, más annyit írt vissza, hogy ők exportra termelnek – ez utóbbi egyébként az AVL-re is igaz, mégis fontosnak érzi a helyi kultúra támogatását.

A közönség inkább érdiekből vagy fővárosi jazzrajongókból áll?

A legtöbben érdiek, illetve jönnek a törökbálinti és a százhalombattai jazzklub tagjai, valamint sokan a környező településekről. De jönnek messzi földről is, mert úgy állítottam össze a műsort, hogy olyanokat hívtam, akik máshol nem lépnek föl mostanában, illetve nem játszanak együtt, csak itt és most. Az a tapasztalahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy a lakosságszámhoz képest nagyon nehéz elérni az érdi közönséget. Sokan írnak utólag, hogy most hallottak csak a fesztiválról, pedig szívesen jöttek volna. A statisztikákból úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, Érden sokkal több nő szereti a jazzt, mint például a fővárosban.

A jazz rendkívül színes, sokféle válfaja van, mégis sokan kakofóniának tartják, amiből egy egész estét nehéz kibírni. Mi az Érdi Jazz Fesztivál műsorpolitikája?

Kezdettől fontos szempont volt, hogy hallgatható, harmonikus, ritmusos, dinamikus jazzt hozzunk Érdre. A Dresch Quartet Érd nagy kedvence – Dresch Mihály szaxofonos jazz-folkot játszik, és a galéria kiállítás-megnyitóiról jól ismeri őt az érdi közönség. Zenekarában játszik a világhírű cimbalmos, Lukács Miklós is. Most jelent meg az új lemezük, annak a dalaiból játszanak majd. László Attila az Érdi Jazz Fesztivál mentora, aki az elejétől önzetlenül segíti a szervezést, a műsor összeállítását, és hírét viszi a fesztiválnak. Most héttagú zenekarával érkezik szombaton, Fusion Circus koncertjén Borlai Gergő fog dobolni, aki Amerikában él, legutóbbi lemezét, melyen világsztárok játszanak, Grammy-díjra jelölték. Őt egyébként a rockzenében is elismerik. Előttük egy órás koncertet ad Soso Lakatos Sándor zenekara – játszik benne a két Egri János is -, ők standard-ekkel érkeznek. Berki Tamásért ötéves korom óta rajongok, nemzedékeket tanított a Zeneakadémián. Most Nagy János triójával lép fel, akikkel még sosem játszott együtt, és jól megünnepeljük a 75. születésnapját. Minden évben meghívunk tehetséges ifjú muzsikusokat is, és hogy mennyire jól választunk, azt mutatja, hogy utána a Müpa is rendre meghívja őket fellépni. Most az Orbay Lilla Group érkezik, tagjai a Zeneakadémiára járnak, egyikük most végzett. Orbay Lilla a Jazz Csillagvizsgálón tűnt fel, mint ifjú tehetség – ezt a Harmónia Jazzműhely Alapítvány szervezi negyedévente, és a „csillagokat” a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai ajánlják. Orbay Lilla olyan muzsikusokkal fog közkedvelt jazz sztenderdeket előadni, mint Oláh Kálmán Jr., aki már negyedszer szaxofonozik Érden, és Fábry Adonisz, aki a szomszédos Martonvásáron él. 

Lehet esetleg a fesztiválnak olyan hozadéka, hogy előbb-utóbb Érden is lesz jazzklub?

Jó lenne! Az elején mindenképpen a városnak kellene valamilyen finanszírozást biztosítani ehhez, és fontos lenne egy jó helyszín – akár egy étterem vagy kávézó. Ha már van egy kis összeg, amit a város ad, akkor lehetne pályázni is. 

szerző: Mihalicz Csilla

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email