22_03_29_erdmost_nincskep

Nem kell félnünk a lódarázstól

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem kell félnünk a lódarázstól

A lódarázs városi környezetben ritkán fordul elő, kertvárosban, parkokban azonban gyakorta találkozhatunk vele. Hogy ilyenkor mi a teendőnk, arról Dr. Vas Zoltánnal, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusával és gyűjteményvezetőjével beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusától és gyűjteményvezetőjétől elsőként azt tudtam meg, hogy Magyarországon 10 000 hártyásszárnyú faj él, ezek a darazsak, a hangyák és a méhek együtt. Ebből körülbelül 9000 faj darázs, a maradék hangya és méh. A 9000-ből nagyjából 20 faj tartozik a társas darazsak közé, melyek fészeképítők, kolóniában élnek. A 20-ból körülbelül 5 faj fordul elő rendszeresen emberi környezetben, közéjük tartozik a lódarázs is.

Korábban csak a Börzsönyben találkoztam lódarázzsal, és igencsak meglepődtem, amikor Érden is kiszúrtam egyet. Vas Zoltán szerint egyáltalán nem kell csodálkozni ezen, hiszen a lódarázs őshonos faj és Magyarország egész területén előfordul. Városi környezetben ritkán fordul elő, kertvárosban, parkokban azonban gyakorta találkozhatunk vele. A fészküket általában védett helyen építik, fészerben, garázsban, esőtől védett, meleg helyen.

A szakember megnyugtatott, egyetlen darázsnak sem halálos a mérge. Kivéve akkor, amikor valakinek a szájába kerül a darázs, megszúrja a garatot, ami feldagad, ennek következtében pedig megfullad az illető. Alapvetően tehát nem halálos, de komoly problémát okozhat a lódarázs szúrása, már csak azért is, mert nagyobb, mint a többiek, nagyobb mennyiségű méreg jut be a szervezetbe, és fájdalmasabb is. Azt azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a lódarázs viszonylag békés, kivé jószág kivéve, ha a fészkénél zargatjuk, hiszen azt teljes joggal védeni fogják. „Ha csak repked a mezőn a lódarázs, nem fog támadni. Egy házi méh például sokkal agresszívabb, csak jobb a PR-ja, és csinál mézet.”

Ha egy lódarázs mégis megszúr valakit, ugyanaz a teendő, mint egyéb esetben. A darazsak mérge lúgos, ezért ecetet, citromlevet javasolt rátenni, míg a házi méh esetében ez éppen fordítva van: az ő mérgük savas, így lúgos anyaggal kezelhető a szúrás. „Ha nehézlégzés, izzadás, verejtékezés, vagyis általános rosszullét jelentkezik, természetesen orvoshoz kell fordulni, vagy adott esetben mentőt kell hívni.”

Ha olyan helyen épít fészket a lódarázs, ahol az ember mindennapjait zavarja, és muszáj irtani őket, a feladatot érdemes szakemberre bízni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email