22_03_29_erdmost_nincskep

Augusztus 13: a balkezesek világnapja

22_03_29_erdmost_nincskep

Augusztus 13: a balkezesek világnapja

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A társadalmi normák egészen a 20. század közepéig kényszerítőek voltak a balkezesekre nézve, és azt kívánták tőlük, hogy szokjanak át a másik kéz használatára, de ma már teljesen elfogadottá vált a balkezesség. Olyannyira, hogy napjainkban már vásárolhatóak is kifejezetten balkezeseknek tervezett használati cikkek is, amelyek megkönnyítik az életüket. 

A balkezességről a mai napig sok tévhit kering és rengeteg érdekességet is lehet tudni a jelenségről. Ezek közül szedtünk össze néhányat. 

1. Nem aktívabb a jobb agyféltekéjük

Az újzélandi Welington Egyetem igazgatója, Gina Grimshaw szerint csak egy mítosz, hogy a balkezesek a jobb agyféltekéjüket használják inkább. A jobbkezesekhez hasonlóan a balkezesek 78 százalékának ugyanúgy a bal agyféltekéje az aktívabb.

2. Már a terhesség során kimutatható
Egy brit tanulmány kimutatta, hogy azok a nők fognak bal kezes gyermeket szülni, akik a terhesség ideje alatt ösztönösen többször érintik meg az arcukat bal kezükkel. Más tanulmány arra világított rá, hogy azok a babák, akiket idősebb anyák hoznak a világra, illetve a koraszülött gyermekek is nagyobb eséllyel lesznek bal kezesek.
A balkezesség esélye
Gyermeked kétszer akkora eséllyel lesz balkezes, ha fiúnak születik, ugyanakkor, ha a pároddal mindketten jobbkezesek vagytok, ennek valószínűsége így is csupán 2 százalék körül mozog, ha azonban mindkettőtök balkezes, ez a szám akár 50 százalék is lehet. Van olyan statisztika, amely szerint minél idősebb a kismama, annál valószínűbb, hogy balkezes gyermeke születik.

3. Nem annyira introvertáltak, mint korábban gondolták

A balkezesekről kialakult az a sztereotípia, miszerint zárkózottak és maguknak valók. Egy 2013-as kutatás során megvizsgálták ezt a feltételezést és nem találtak egyértelmű összefüggést, azonban megállapították, hogy a „kétkezesek” esetében valóban nagyobb az esélye a befelé fordulásnak.

 4. Hajlamosabbak a mentális betegségekre

A Yale és Texas Egyetemek kutatása szerint az agyi problémákkal küzdők nagyobb része balkezes. A 107 vizsgált résztvevő közül a bipoláris zavarban szenvedők 11 százaléka, míg a skizofrének között a betegek 40 százaléka volt balkezes. 

5. Több közöttük a művész

A balkezesek könnyebben meghallják a gyorsan változó hangokat, jobb művészek, kreatívabbak, és változatosabban gondolkodnak.

6. Félénkebbek, nehezen viselik a kritikát

Az Abertay Univeristy kutatása szerint a balkezeseknél nagyobb eséllyel fordul elő diszlexia vagy figyelemzavar, és arra is rávilágítottak, hogy a balkezesek kevésbé mertek belevágni valamibe, mert féltek, hogy hibáznak, nehezebben viselték a kritikát, és félénkebbek is voltak.
5. Többet isznak, mint mások? 

Sokáig tartotta magát az az állítás, hogy a balkezesek jobban szeretnek inni, mint a jobbkezesek. Egy kutatásban 27.000 embert vizsgáltak meg, s az egyéni bevalláson alapuló tanulmányból kiderült, hogy a balkezesek valóban hajlamosabbak gyakran a pohár fenekére nézni, de ebből nem következik egyértelműen, hogy nagyobb eséllyel válnának alkoholistává.

6. Több köztük a zseni

Noha a társadalomban csak 15 százalék az arányuk, a MENSA tagok 20 százaléka balkezes. Egyesek szerint ez arra utal, hogy a balkezesek nagyobb eséllyel lesznek zsenik.

7. Nem befolyásolja a személyiségünket, hogy milyen kezesek vagyunk

Ronald Yeo, a Texas-Austin Egyetem kutatója szerint az érdekességeket és a tényeket összevetve eget rengető különbségek nincsenek a jobb – és balkezesek között. A személyiségüket, a szokásaikat és az identitásaikat nem befolyásolja, hogy melyik kezüket használják.

Szerzett balkezesség
Létezik a szerzett balkezesség jelensége is: ha a jobb kéz annyira megsérül, hogy hosszú időn keresztül pihentetni kell, előfordulhat, hogy az illető a felépülés után a mindennapokban a bal kezét fogja gyakrabban használni.

Balkezes hírességek
Balkezes volt a híres hadvezér, Nagy Sándor; a zeneszerző, Ludwig van Beethoven, Petőfi Sándor, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Leonardo da Vinci és Napoleon is.

De balkezes Lady Gaga, Kate Hudson, Nicole Kidman, Mary-Kate Olsen, Jeremy Renner és Hugh Jackman, valamint Vilmos herceg is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email