22_03_29_erdmost_nincskep

Még drágább lett augusztusra a bevásárlás

22_03_29_erdmost_nincskep

Még drágább lett augusztusra a bevásárlás

Tovább tart az áremelkedés az élelmiszerek körében – derült ki a Privátbankár augusztus elejei Árkosár-felméréséből, amit havonta végeznek el a nagyobb élelmiszerláncokban. Miután júniusban csúcsott döntöttek a felmérés árai, és júliusban volt némi visszarenddeződés, augusztus elején ismét gyorsult.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A három áruházban – Auchan, Tesco, Spar – átlagosan 22 902 forintba került most a nagybevásárlás, ami a második legmagasabb érték a felmérés 14 éves története során. Ennél csak idén júniusban volt drágább (23 133 forint).

Megemlítették, kevés olyan termék volt, aminek az ára 10 százalékot meghaladó mértékben változtott volna júliushoz képest.

A krumpli ára normalizálódik, második hónapja csökken nagyobbat (ezúttal közel 34 százalékot) az ára, így pedig már éves összehasonlításban is csak 6 százalékkal kerül többe.

10 százalékot meghaladó mértékben drágult viszont a jeges tea, a pezsgő és egyes tömény szeszesitalok, de 14,6 százalékot drágult a tojás is.

Tavaly abszolút áremelkedés-rekorder volt az alma, a gyenge termést látva félő volt, hogy idén tovább folytatódhat a trend. Jó hír azonban, hogy ez nem következett be, a hipermarketekben legalábbis 45 százalékkal olcsóbban kaphatunk most almát, mint egy évvel ezelőtt. Emellett csak a tea volt az, aminek 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent az ára.

Külön kiemelték, mely élelmiszerek drágultak egy év alatt több mint 10 százalékkal.

  1. Az abszolút csúcstartó az étolaj, ami harmadával (32,8 százalékkal) kerül többe, mint egy éve, és úgy vélik, idén ez lehet a legjobban dráguló élelmiszer.

Több mint 20 százalékot drágult a száraztészta és a margarin is. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult még a chips, a banán, a csirkemell, a rizs, a májas, a tej és a liszt is a hipermarketekben.

A felmérés egy 30 élelmiszerből álló nagybevásárlás költségeit hasonlítja össze hónapról-hónapra.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email