22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit az érdi mentősök életéről tudni kell

22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit az érdi mentősök életéről tudni kell

Érd Fm 101.3 Bundáskenyér című műsorának Kőszegi Béla, az Érd és Térsége Mentőszolgálatért Alapítvány alapítója volt a vendége. Munkatársaink többek között az Érdi Mentőállomás fejlesztéseiről és az érdi mentősök munkásságáról beszélgettek vele.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi mentőállomás 1981-ben épült, vagyis idén 40 éves. Kőszegi Béla elmondta, hogy 2019-ben épp azzal a céllal hozták létre az alapítványt, hogy az érdi mentőállomás mindennapjait tudják segíteni. „Mindig kitűzünk magunk elé valamilyen célt és azt próbáljuk elérni támogatókkal.” Így ki tudták cserélni mind a három kaput, így azok ma már auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan nyílnak. Az alapító arról is beszámolt, hogy szeptemberben megkezdődik egy igen komoly munka, a teljes villanyhálózatot újrahúzzák, mindent kicserélnek.  Hamarosan kamerarendszer kiépítésére kerül sor és folyamatosan egyeztetnek a vizesblokk felújításával kapcsolatosan az illetékesekkel. Az alapítvány jóvoltából az elmúlt időszakban sikerült beszerezni egy páciens monitort, három raptor ollót, mellyel adott esetben egy balesetet szenvedett motoros védőruházatát akár másodpercek alatt le tudják vágni, de a garázs falának műgyantázását is így sikerült megoldani.

Érden kívül Tárnok, Pusztazámor, Sóskút, Törökbálint, Diósd, alkalmanként Százhalombatta területét látják el az érdi mentők, de vonulnak Biatorbágyra, illetve Budapest XI. és XXII. kerületébe is.

Kőszegi Béla elmondta azt is, hogy a helyszínen derül ki, melyik beteget, hová kell vinni. Ebben a Központi Ágy Nyilvántartó munkatársai vannak segítségükre. Mint mondta, az autóbalesetek és a háztartási balesetek mindennaposak, és általában folyamatosan úton van a rendelkezésükre álló három autó. „Előfordul, hogy egy 24 órás műszakban reggel 7-kor elindulunk és este 8-9, mire visszaérünk az állomásra, de van, hogy egész éjjel megyünk.”

A műsor vendége arról is beszélt, hogy ha valaki a mentőt hívja, nagyon, fontos, hogy a kutyát zárják el, legyen szó bármilyen fajtáról, mert amíg elől van, addig nem mennek be és ezzel időt veszítenek. Fontos, hogy baj esetén a 112-t hívjuk, mert ők tudják közvetlenül kapcsolni az Országos Mentőszolgálatot, a Rendőrséget illetve a Tűzoltóságot, amennyiben ez szükséges. Fontos mérlegelni, hogy valóban indokolt-e a segítségkérés, mert gyakran vonulnak ki a mentőt feleslegesen. „Sok esetben a földön fekvő emberre mentőt hívnak, mert nem mernek oda menni, nem merik megszólítani, holott lehet, hogy csak ittas és alszik.”

Kőszegi Béla és bajtársai a jövőben szeretnének majd különböző rendezvényeket szervezni, melyeken a lakosságot próbálnák továbbképezni picit, hogy tudják, mikor mit kell tenni, mikor kit kell hívni, vagy mit tegyünk, amíg a mentő megérkezik.

Az Érdi Mentőállomás Covid pontként is működött, ami további terheket rótt a mentőállomásra. Napi 70-80 fő tesztelésére készültek, de ezt bőven túlszárnyalták, a legtöbb egy nap alatt elvégzett teszt 238 darab volt.

Hallgassa meg a beszélgetést Kőszegi Bélával itt!



 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email