eletfa_210722

Megvalósult álmok

A nyári terápiás és szabadidős programok lebonyolítása mellett már az őszre készül az Életfa: az Érdi Tankerületi Központtal született megállapodás keretében fejlesztő napközit, a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet jóvoltából pedig mentorszülőképzést indítanak.

A súlyosan, halmozottan sérült gyerekekre szabott fejlesztő napközi szolgáltatást az Életfa Csoport Egyesület szeptembertől is folytatja: a megállapodást a napokban kötötték meg az érdi tankerülettel a 2021/2022-es tanévre; ennek keretében naponta négy gyerek vehet részt térítésmentes fejlesztő foglalkozásokon délelőttönként. A szakmai hátteret a Móra iskola biztosítja, a helyszínt az Életfa, az Életjog Alapítvány közreműködésével. „A Móra iskolában a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek fejlesztésére nincs hely. Mivel ezek a gyermekek is iskolakötelesek, és fejlesztésüket a törvény szerint kötelező biztosítani, heti pár alkalommal jár hozzájuk gyógypedagógus, konduktor. Ez a megoldás azért nem teljesen kielégítő, mert a szülőket nem tehermentesíti, és a gyermekek nincsenek közösségben, pedig nekik erre nagy szükségük lenne. A fejlesztő napközi elindítása régi álmunk volt; a Covid-járvány miatt májusban tudtuk csak elkezdeni, de így is rengeteg hasznos tapasztalatra tettünk szert. A következő tanévre a napokban kötöttük meg a tankerülettel a szerződést, és ha nem lesznek korlátozó intézkedések a fejlesztő nevelés-oktatást illetőn, szeptembertől újraindul a napközbeni fejleszés” – mondta lapunknak Ömböli Ágnes, az egyesület elnöke.

AMIKOR DUPLÁN NEHÉZ

Az, hogy négy gyermek állandó, speciálisan felszerelt helyiségben történő, térítésmentes napközbeni fejlesztését biztosítani tudják, nagyon nagy szó – az Életfa évek óta dolgozik azon, hogy ez megvalósuljon, hiszen így a gyermekükkel egész nap otthon lévő édesanyák lélegzethez jutnak, akár részmunkát vállalhatnak. A súlyosan, halmozottan sérült gyermekeket nevelő családokban két szülő esetén – a napközbeni intézményi ellátás megoldatlansága miatt – rendszerint egy keresetből és az érintett gyermek után járó otthonápolási díjból élnek, és mivel ezek a gyerekek rendszerint további, speciális kezelésekre, fejlesztésre, illetve étrendre szorulnak, anyagi helyzetük duplán nehéz. Az, hogy régi vágyuk megvalósulhatott, részben a kitartó munka, másrészt pedig az egyesület, az Érdi Tankerületi Központ, a Móra iskola és az Életjog Alapítvány valamint az érdi önkormányzat összefogásának eredménye. Az Életfa szülőcsoportnak jelenleg 430 tagja van; sokan csak virtuálisan aktívak, de a civil szervezet által biztosított foglalkozásokra, programokra is legalább hatvan család eljár, legalább alkalmanként. Láthatóan nagy az igény a valódi élményt adó közösségi programokra és a terápiákra.

KUTYÁS TERÁPIÁTÓL A SZÉPÜLŐS NAPIG

„A fejlesztőnkben kínálunk további lehetőségeket, többek között autista, adhd-s, értelmileg érintett gyermekeknek is: kutyás, illetve zeneterápiát, amit azért tudunk térítésmentesen biztosítani a nyáron, mert a Civil Liciten jelentős összeget nyertünk el. Ezeket nyáron, ha jó az idő, Tárnokon, a Benta-patak partján tartjuk csütörtök délelőttönként; nagyon népszerű a szülők körében is, lehet beszélgetni, piknikezni egy kicsit. Június közepén kezdtük a vízi terápiát az Érd Arénában, ami ugyan fizetős, de nagyon kedvezményes: a heti egy alkalom 1500 forintba kerül. Várhatóan egy szponzornak köszönhetően ezt a nagyon kedvelt lehetőséget is ingyenessé tudjuk majd tenni” – jegyezte meg Ági. E három terápia mellett a nyári szünet előtt szerveztek tudományos ismeretkört is: egy pedagógus vezetésével játékos és otthon is megvalósítható kísérleteket végeztek a gyerekek szülői segítséggel. Ezt a programot szeptemberben újraindítják, a nagy sikerre való tekintettel már két csoporttal. A rendszeres foglalkozások mellett pszichológiai tanácsadást is igénybe vehetnek az Életfa tagjai, kedvezményes áron, a nyáron pedig szabadidős programokat, kirándulásokat terveznek.

Nemrég tartottak egy szépülős napot az édesanyáknak, fodrász, kozmetikus és fotós részvételével, a Pöttöm Panni Mosolyáért Alapítvány szervezésében – ennek akkora sikere volt, hogy szeptemberben szeretnék megismételni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet finanszírozásában júliusban kommunikációs, szeptembertől mentorszülői tréninget tartanak az egyesületi tagoknak. A mentorszülőképzésen azt sajátíthatják el, hogyan támogathatják, segíthetik egymást még jobban az élet több területén (természetesen a saját határaikon belül). Őszig tehát bőven megvan az egyesület programja. „A járvány időszaka számos nehézséget hozott a mi életünkben is, de továbbra is azt erősítette bennünk, hogy legyünk türelmesek, tegyünk magunkért továbbra is, valamint vegyük észre az élet adta lehetőségeket, és éljünk velük” – zárta szavait az Életfa elnöke. 

Aki önkéntesként, pedagógusként vagy érdeklődőként követné az egyesületet, keresse fel a https://www.facebook.com/ eletfacsoport oldalt.

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email