22_03_29_erdmost_nincskep

Megvalósult álmok

22_03_29_erdmost_nincskep

Megvalósult álmok

A nyári terápiás és szabadidős programok lebonyolítása mellett már az őszre készül az Életfa: az Érdi Tankerületi Központtal született megállapodás keretében fejlesztő napközit, a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet jóvoltából pedig mentorszülőképzést indítanak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A súlyosan, halmozottan sérült gyerekekre szabott fejlesztő napközi szolgáltatást az Életfa Csoport Egyesület szeptembertől is folytatja: a megállapodást a napokban kötötték meg az érdi tankerülettel a 2021/2022-es tanévre; ennek keretében naponta négy gyerek vehet részt térítésmentes fejlesztő foglalkozásokon délelőttönként. A szakmai hátteret a Móra iskola biztosítja, a helyszínt az Életfa, az Életjog Alapítvány közreműködésével. „A Móra iskolában a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek fejlesztésére nincs hely. Mivel ezek a gyermekek is iskolakötelesek, és fejlesztésüket a törvény szerint kötelező biztosítani, heti pár alkalommal jár hozzájuk gyógypedagógus, konduktor. Ez a megoldás azért nem teljesen kielégítő, mert a szülőket nem tehermentesíti, és a gyermekek nincsenek közösségben, pedig nekik erre nagy szükségük lenne. A fejlesztő napközi elindítása régi álmunk volt; a Covid-járvány miatt májusban tudtuk csak elkezdeni, de így is rengeteg hasznos tapasztalatra tettünk szert. A következő tanévre a napokban kötöttük meg a tankerülettel a szerződést, és ha nem lesznek korlátozó intézkedések a fejlesztő nevelés-oktatást illetőn, szeptembertől újraindul a napközbeni fejleszés” – mondta lapunknak Ömböli Ágnes, az egyesület elnöke.

AMIKOR DUPLÁN NEHÉZ

Az, hogy négy gyermek állandó, speciálisan felszerelt helyiségben történő, térítésmentes napközbeni fejlesztését biztosítani tudják, nagyon nagy szó – az Életfa évek óta dolgozik azon, hogy ez megvalósuljon, hiszen így a gyermekükkel egész nap otthon lévő édesanyák lélegzethez jutnak, akár részmunkát vállalhatnak. A súlyosan, halmozottan sérült gyermekeket nevelő családokban két szülő esetén – a napközbeni intézményi ellátás megoldatlansága miatt – rendszerint egy keresetből és az érintett gyermek után járó otthonápolási díjból élnek, és mivel ezek a gyerekek rendszerint további, speciális kezelésekre, fejlesztésre, illetve étrendre szorulnak, anyagi helyzetük duplán nehéz. Az, hogy régi vágyuk megvalósulhatott, részben a kitartó munka, másrészt pedig az egyesület, az Érdi Tankerületi Központ, a Móra iskola és az Életjog Alapítvány valamint az érdi önkormányzat összefogásának eredménye. Az Életfa szülőcsoportnak jelenleg 430 tagja van; sokan csak virtuálisan aktívak, de a civil szervezet által biztosított foglalkozásokra, programokra is legalább hatvan család eljár, legalább alkalmanként. Láthatóan nagy az igény a valódi élményt adó közösségi programokra és a terápiákra.

KUTYÁS TERÁPIÁTÓL A SZÉPÜLŐS NAPIG

„A fejlesztőnkben kínálunk további lehetőségeket, többek között autista, adhd-s, értelmileg érintett gyermekeknek is: kutyás, illetve zeneterápiát, amit azért tudunk térítésmentesen biztosítani a nyáron, mert a Civil Liciten jelentős összeget nyertünk el. Ezeket nyáron, ha jó az idő, Tárnokon, a Benta-patak partján tartjuk csütörtök délelőttönként; nagyon népszerű a szülők körében is, lehet beszélgetni, piknikezni egy kicsit. Június közepén kezdtük a vízi terápiát az Érd Arénában, ami ugyan fizetős, de nagyon kedvezményes: a heti egy alkalom 1500 forintba kerül. Várhatóan egy szponzornak köszönhetően ezt a nagyon kedvelt lehetőséget is ingyenessé tudjuk majd tenni” – jegyezte meg Ági. E három terápia mellett a nyári szünet előtt szerveztek tudományos ismeretkört is: egy pedagógus vezetésével játékos és otthon is megvalósítható kísérleteket végeztek a gyerekek szülői segítséggel. Ezt a programot szeptemberben újraindítják, a nagy sikerre való tekintettel már két csoporttal. A rendszeres foglalkozások mellett pszichológiai tanácsadást is igénybe vehetnek az Életfa tagjai, kedvezményes áron, a nyáron pedig szabadidős programokat, kirándulásokat terveznek.

Nemrég tartottak egy szépülős napot az édesanyáknak, fodrász, kozmetikus és fotós részvételével, a Pöttöm Panni Mosolyáért Alapítvány szervezésében – ennek akkora sikere volt, hogy szeptemberben szeretnék megismételni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet finanszírozásában júliusban kommunikációs, szeptembertől mentorszülői tréninget tartanak az egyesületi tagoknak. A mentorszülőképzésen azt sajátíthatják el, hogyan támogathatják, segíthetik egymást még jobban az élet több területén (természetesen a saját határaikon belül). Őszig tehát bőven megvan az egyesület programja. „A járvány időszaka számos nehézséget hozott a mi életünkben is, de továbbra is azt erősítette bennünk, hogy legyünk türelmesek, tegyünk magunkért továbbra is, valamint vegyük észre az élet adta lehetőségeket, és éljünk velük” – zárta szavait az Életfa elnöke. 

Aki önkéntesként, pedagógusként vagy érdeklődőként követné az egyesületet, keresse fel a https://www.facebook.com/ eletfacsoport oldalt.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email