mokusglavatinagyeva_210713

TermészetLesen

Glavati Nagy Évának több önálló és társas kiállítása is volt már, a mostani is különleges lesz: a pandémia idején készített természetfotóit láthatja a közönség. A felvételek egy része Érden készült, például mókusetetés idején. Glavati Nagy Évával a szombaton nyíló kiállításáról beszélgettünk.

Télen, mikor sehová sem lehetett menni, nap mint nap kijártam a Duna-partra, és az erdőben etettem a mókusokat. Hoztam nekik a diót, az almát, és amikor jöttek, le tudtam őket fotózni. Nagyon szeretek bicilizni, olyankor is nálam van a fényképező, és ha látok valami érdekeset, megörökítem – mondta az ÉrdMostnak Glavatai Nagy Éva. 

Először az utazásai alkalmával készített felvételeket, később fordult a természetfotózás felé.
–  A madarakat nem könnyű lefotózni. Beülök a lessátorba, és várok – vagy szerencsém lesz, vagy nem. Ma például voltunk gyurgyalagot lesni, de nem láttunk egyet sem. A búbos bankát évek óta “kergetem”, és soha nem jött még össze. Kitartás kell ehhez, meg a természet szeretete” – fűzte hozzá.

Glavati Nagy Éva harminchárom képet állít ki a Parkvárosi Közösségi Házban, egy részük tavaly nyáron készült, ezek a legrégibbek. Mindet Magyarországon fotózta, Ópusztaszeren, a Hortobágyon, Érden. 

– Nem tanultam ezt a szakmát, de évek óta tagja vagyok a Duna-Art Fotóklubnak, ott ellessük egymástól a fortélyokat. Digitális, tükörreflexes géppel fényképezek, olyan objektívvel, ami kifejezetten alkalmas a madárfotózásra – tette hozzá Glavati Nagy Éva.

A szombaton nyíló kiállítást Daróci Lajosné Márta nyitja majd meg. Mint az ÉrdMostnak hangsúlyozta, a természetfotósoknak nagy szerepük van abban, hogy csökkenjen az emberek ökológiai lábnyoma a földön, a vízen és a levegőben, hiszen életmódunk a szemeteléstől a jéghegyek pusztulásán át az őserdők kiirtásáig egész Földünkre rányomja bélyegét.

– A természetfotós a lelkiismeretünkre apellál. Ahogy az ember visszavonult a pandémia idején, tisztább lett a levegő, Velence lagúnáiba vissztértek a halak. Ember nélkül gyógyul a természet – jegyezte meg Daróci Márta, hozzátéve: a természetfotózás igen nehéz műfaj, hiszen ki kell várni a megfelelő pillanatot – ami lehet, hogy csak akkor jön el, amikor a fényviszonyok miatt már nem lesz olyan jó a kép. Nagy türelem, és kitartás kell tehát ahhoz, hogy egy-egy jó természetfotó megszülethessen. 

Aki szeretné látni a kitartás és a türelem rózsáit, látogasson el a Parkvárosi Közösségi Házba, Glavati Nagy Éva kiállítására. A megnyitót június 17-én, szombaton tartják, Daróci Lajosné, valamint a Poly-Art tagjai és Kovács Krisztina közreműködésével.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email