22_03_29_erdmost_nincskep

TermészetLesen

22_03_29_erdmost_nincskep

TermészetLesen

Glavati Nagy Évának több önálló és társas kiállítása is volt már, a mostani is különleges lesz: a pandémia idején készített természetfotóit láthatja a közönség. A felvételek egy része Érden készült, például mókusetetés idején. Glavati Nagy Évával a szombaton nyíló kiállításáról beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Télen, mikor sehová sem lehetett menni, nap mint nap kijártam a Duna-partra, és az erdőben etettem a mókusokat. Hoztam nekik a diót, az almát, és amikor jöttek, le tudtam őket fotózni. Nagyon szeretek bicilizni, olyankor is nálam van a fényképező, és ha látok valami érdekeset, megörökítem – mondta az ÉrdMostnak Glavatai Nagy Éva. 

Először az utazásai alkalmával készített felvételeket, később fordult a természetfotózás felé.
–  A madarakat nem könnyű lefotózni. Beülök a lessátorba, és várok – vagy szerencsém lesz, vagy nem. Ma például voltunk gyurgyalagot lesni, de nem láttunk egyet sem. A búbos bankát évek óta „kergetem”, és soha nem jött még össze. Kitartás kell ehhez, meg a természet szeretete” – fűzte hozzá.

Glavati Nagy Éva harminchárom képet állít ki a Parkvárosi Közösségi Házban, egy részük tavaly nyáron készült, ezek a legrégibbek. Mindet Magyarországon fotózta, Ópusztaszeren, a Hortobágyon, Érden. 

– Nem tanultam ezt a szakmát, de évek óta tagja vagyok a Duna-Art Fotóklubnak, ott ellessük egymástól a fortélyokat. Digitális, tükörreflexes géppel fényképezek, olyan objektívvel, ami kifejezetten alkalmas a madárfotózásra – tette hozzá Glavati Nagy Éva.

A szombaton nyíló kiállítást Daróci Lajosné Márta nyitja majd meg. Mint az ÉrdMostnak hangsúlyozta, a természetfotósoknak nagy szerepük van abban, hogy csökkenjen az emberek ökológiai lábnyoma a földön, a vízen és a levegőben, hiszen életmódunk a szemeteléstől a jéghegyek pusztulásán át az őserdők kiirtásáig egész Földünkre rányomja bélyegét.

– A természetfotós a lelkiismeretünkre apellál. Ahogy az ember visszavonult a pandémia idején, tisztább lett a levegő, Velence lagúnáiba vissztértek a halak. Ember nélkül gyógyul a természet – jegyezte meg Daróci Márta, hozzátéve: a természetfotózás igen nehéz műfaj, hiszen ki kell várni a megfelelő pillanatot – ami lehet, hogy csak akkor jön el, amikor a fényviszonyok miatt már nem lesz olyan jó a kép. Nagy türelem, és kitartás kell tehát ahhoz, hogy egy-egy jó természetfotó megszülethessen. 

Aki szeretné látni a kitartás és a türelem rózsáit, látogasson el a Parkvárosi Közösségi Házba, Glavati Nagy Éva kiállítására. A megnyitót június 17-én, szombaton tartják, Daróci Lajosné, valamint a Poly-Art tagjai és Kovács Krisztina közreműködésével.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email