22_03_29_erdmost_nincskep

Szelek szárnyán

22_03_29_erdmost_nincskep

Szelek szárnyán

Mennyire biztos lokálisan a zápor- és zivatar-előrejelzés? Mi a dolga egy meteorológusnak? Hogyan működik a tavi viharjelzés, és egymástól külön kezelik-e a Velencei-tavat és a Balatont? Többek közt ezekre a kérdésekre válaszolt Tóth Tamás meteorológus a Bundáskenyérben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa volt a vendége az ÉrdFM 101.3 Bundáskenyér című műsorának. 

Elsőként a tavi viharjelzésekről esett szó. Mint megtudtuk, ezek a széladatokra alapulnak, amelyek azonban pillanatok alatt gyökeresen megváltozhatnak. A hirtelen kialakuló széllökés, illetve vihar nagyon veszélyes lehet, életek múlhatnak azon, hogy időben kikerül-e a megfelelő szintű viharjelzés – ezért nagyon fontos, hogy olyan szakemberek készítsék, akik nagyon jól ismerik a Balatont – hangsúlyozta Tóth Tamás. 

A meteorológusok egyébként a Balatont és a Velencei-tavat külön kezelik a viharjelzés szempontjából: jóval erőteljesebb széllökések alakulhatnak ki egy hidegfront mögött a tágabb, nyílt balatoni vízfelszín felett, mint a sekélyebb vizű Velencei-tó fölött. 

Arra a kérdésre, hogy mit csinálnak voltaképp a meteorológusok, a szakember elmondta: a mérésektől, megfigyelésektől kezdve a beérkező adatok ellenőrzésén, továbbításán át a prognózisok elkészítéséig nagyon széles a paletta.

A bulvármédiában nagyon hangzatos és kattintásvadász címeket alkalmaznak azért, hogy az előrejelzést eladják a nagyközönségnek. Ezért érdemes inkább a  hivatalos előrejelzésekből, a Meteorológiai Szolgálat oldaláról tájékozódni. A mobiltelefonos applikációk előrejelzései jó támpontot adnak, de bizonyos időjárási helyzetekben helyükön kell kezelni ezeket az információkat.

Tóth Tamás a megfigyelésekkel kapcsolatban beszélt az MET-ÉSZ-hálózatról is: ha teszem azt Érden vagy környékén valamilyen időjárási esemény történik, az ezzel kapcsolatos információkat be lehet küldeni a szolgálat honlapján keresztül. Ezekre a vizuális megfigyelésekre nagyon nagy szükség van – a repülésmeteorológia számára például nagyon fontos információkat nyújtanak. Voltak például olyan helyek kedden hajnalban az Északi-középhegységben, ahol köd alakult ki, és átmenetileg jelentősen leromlottak a látási viszonyok. 

Tóth Tamás beszélt a záporok, zivatarok lokális előrejelzésének bizonytalanságáról is. A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:


 

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email