22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyázat, nyaralunk!

22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyázat, nyaralunk!

Van-e manapság olyan ember, aki nem posztol fotókat, amikor nyaralni megy? Sokan még azt is megírják, meddig tart az utazás - aztán hazatérve megdöbbenve látják, hogy kirámolták a lakást. De nem csak az otthoni értékeink lehetnek veszélyben a pihenés hetei alatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A rendőrség azt javasolja, hogy ne tegyük közhírré, ha nyaralni megyünk – csak azokat avassuk be, akiket feltétlenül szükséges, mert mondjuk segítséget nyújtanak a távollétünkben (locsolják a virágokat, etetik az állatokat, kiürítik a postaládát). Minél kevesebben tudnak az utazásról, annál kisebb az esélye annak, hogy illetéktelen személy is tudomást szerez róla, így talán betörőkhöz sem jut el, hogy lakásunk/házunk üresen áll.

A közösségi oldalakra ne írjuk ki a távozás és az érkezés időpontját! Ha mégis megtesszük legalább az oldalt állítsuk privátra nyilvános helyett!

A rendőrség szerint tudatos bűnözői iparág épült a közösségi média figyeléséből eredő betörésekre. Nekik pláne hasznos információval szolgálhatnak a nyilvánossá tett élő bejelentkezések, az azonnal posztolt fotók, vagy ha egy ismerős a kép alatt arról érdeklődik, hogy a nyaralás meddig tart, és ezt mi egyértelműen megválaszoljuk. A képeket, élményeket akkor osszuk meg, amikor már hazaértünk.

Nemcsak otthoni értékeink lehetnek veszélyben a nyaralás alatt, hanem azok is, amelyeket magunkkal viszünk. Például a mobiltelefonunk. Ha ellopják, személyes adatainkkal is visszaélhetnek, ezért állítsunk be PIN kódot vagy ujjlenyomatos feloldást a telefon záróképernyőjének feloldásához! Alkalmazzunk adatvédelmi beállítást a belső tárhelyen és a memóriakártyán tárolt adatok, fájlok védelmében is. Használjunk tűzfalat és vírusvédelmi alkalmazásokat.

Mobiltelefonunkat, táblagépünket lehalkított állapotban helyezzük el a szállodai trezorban, illetve strandok kamerával megfigyelt értékmegőrzőiben.

Autónkat is megóvhatjuk a feltöréstől, ha megfogadjuk a rendőrség tanácsait. Legfontosabb, hogy mindig zárjuk be a kocsi ajtaját, még akkor is, ha csak rövid időre távolodunk el, vagy zárt udvarban, illetve garázsban tároljuk.

Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál. Ezért ezt mindig ellenőrizzük.

Ha leparkoljuk az autót, élesítsük be a riasztót. 

A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Mikor parkolóhelyet választunk, vegyük figyelembe a következőket:

A legbiztonságosabb a zárható garázs vagy az őrzött parkoló. Közterületen jól megvilágított, nagyobb forgalmú helyen parkoljunk. Az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti a területet rögzítő térfigyelő kamera. 

Ne hagyjunk értéket a kocsiban, üres táskát sem, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit,

Személyes iratainkat és a jármű okmányait soha ne tartsuk az autóban! Ezek megszerzése további visszaélésekre ad lehetőséget.

Ha az autónkat feltörték, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében ne nyúljunk, semmihez, hanem értesítsük a rendőrséget a 107, 112 telefonszámon.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email