22_03_29_erdmost_nincskep

Szent Iván éji piknik a Kastélydombon

22_03_29_erdmost_nincskep

Szent Iván éji piknik a Kastélydombon

Ugyan a nyári napforduló június 21-én volt, mégis Szent Iván éjjelét mindenhol ezen a hétvégén ünneplik meg. Érd is gazdag programokkal várja a családokat, lesz Múzeumok Éjszakája az érdi múzeumban, de piknik is az ófalusi kastélydombon. Ez utóbbi helyszínen délutántól várják az érdeklőket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ünnep a fény győzelméről szól, amely legyőzi örökös ellenfelét, a sötétséget. Ugyan az ötödik századtól vált Keresztelő Szent János ünnepe miatt keresztény hagyománnyá is, már jóval előtte az egyik legnagyobb pogány ünnepnek számított – végül ez egyesítette az évszázados hagyományokat széles körben.

A legnagyobb szerepe a tűznek volt: a világosság szimbóluma, amely elűzi a gonosz sötétséget. A pogányok legfőképpen tűzzel segítették a világosság harcát a napfordulón. Szent Iván éjjelének népszokása is egész Európa-szerte a tűz körül forog. Mivel életbe lépett csütörtökön a tűzgyújtási tilalom, a szervezők még egyeztetnek a szakhatóságokkal, hogy a rendezvényt érinti-e a szabályozás, mert ha igen, akkor átszervezik a „tüzes” programokat. Erről a Facebookon adnak majd tájékoztatást. 

Bősz Anett az Érd FM 101,3 reggeli műsorában, a Bundáskenyérben mesélt arról, hogy újra felelevenítik a régi érdi szokást és a kastélydombon szerveznek családi pikniket Szent Iván éj alkalmából. 

„Abban bízunk, hogy a 2021. június 26-án délután rendezendő Szentivánéji Pikniken, a Kastélydombon, közösen hozhatunk létre néhány hétköznapi csodát, és a kézműveskedésen, táncon, zenén, tűzugráson túl, a szentivánéji álmainkat is vízre bocsátjuk a Dunán. A Gyermeknapi Kincskereső Túra leglelkesebb résztvevőinek díjátadójára is sor kerül, valamint a felelős állattartásról is szó lesz. A rendezvény szervezőivel a főzőverseny résztvevőit 13 órától, a vendégeket 15 órától várjuk szeretettel. Az esemény gyermek- és autizmusbarát.” – tájékoztatott Bősz Anett. 

A piknik részletes programja elérhető itt: https://fb.me/e/MoyL7W3m

A beszélgetést pedig itt tudja meghallgatni:


 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email