22_03_29_erdmost_nincskep

Lombok közt

22_03_29_erdmost_nincskep

Lombok közt

Mi van akkor, ha egy közlekedési táblát eltakarnak a lombok? Levághatjuk-e mi, vagy ha nem, kinek szóljunk? Utánajártunk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Nem tudja valaki, hol kéne jelezni, ha egy közlekedési táblát benőtt a gaz? A Késmárkira már nem először vágnak ki elém a Kőszegi vagy Krasznahorkai utcából, gondolom azt hiszik, hogy jobbkéz van. Legutóbb még anyázott is valaki, hogy nem én lassítok” – panaszolta egy hölgy az egyik érdi közösségi oldalon. A probléma azóta megoldódott, legalábbis ezen a helyszínen a tábla előtt levágták az ágakat, de ahogy a válaszokból kitűnt, a gond nem egyedi: egyes utcákon a gyom miatt már nem lehet tolni a babakocsit, vagy épp egy mellékutcából kikanyarodva nem látni be a főutat, annyira elburjánzott a növényzet.

A megoldás? Sok „ha zavar, fogj egy metszőollót, és vágd le”-típusú javaslat érkezett, de volt, aki pont azt hangsúlyozta, hogy közterületen álló fát nem metszhet meg a lakosság.

„Ha közterületen álló fáról van szó, akkor az ÉKFI-nek kell intézkednie. Ha a fa az ingatlanról hajlik ki, úgy takarja el a táblát, akkor a lakó kötelessége megoldani a problémát. Ha nem fa, hanem bokor takarásában áll a tábla, mindegy, hogy a kerítésen kívül vagy belül nő, a lakos kötelessége visszametszeni” – mondta érdeklődésünkre Bán Szvetlána, az önkormányzat Városfejlesztési és Városüzemeltetési Csoportjának vezetője, hozzátéve: csoportjukhoz rendszeresen érkeznek panaszok, mert egy-egy fa/bokor akadályozza a közlekedést a járdán, vagy csökkenti, illetve megakadályozza a rálátást a kereszteződésekben. „Utcasarkon pont ezért tilos fát, bokrot ültetni” – tette hozzá Bán Szvetlána.

Somogyi Tamás, az ÉKFI intézményvezetője lapunknak elmondta: a benőtt utcatáblákkal kapcsolatos bejelentések megosztva érkeznek hozzájuk, illetve a hatósági csoporthoz, amely minden esetben soron kívül továbbítja az intézménynek, hol kell biztosítani, hogy a táblák jól láthatóak legyenek. „Az ehhez kapcsolódó gallyazási munkálatokat kollégáink igyekeznek a lehető legrövidebb határidővel elvégezni. Az ilyen jellegű bejelentések egyébként jellemzően a tavaszi lombfakadás után érkeznek” – tette hozzá.

Vannak olyan pozitív példák is, amikor a lakosság is lép, és segít. A Liptói, a Cserhát és a Kárpát utcák hármas kereszteződésében található területet például a környéken lakók tartják rendben, lenyírják a zöldet, szedik a szemetet. Ám a mostani helyzet már nincs a házilag kezelhető szinten, a nagy esőzések, illetve az elburjánzott orgonák miatt. Ráadásul, ahogy az egyik szomszéd fogalmazott: az ágak alatt szemétszőnyeg borítja a területet.

„Levélben kértük az ÉKFI segítségét, hogy az ott lévő teljesen kihalt, illetve a már nem termő, fertőzött fát költési időszak után legyenek szívesek kivágni, a bozótot pedig ritkítani, hogy szemétmentesen tudjuk tartani a területet. Mivel a hatalmas gazban rengeteg a kullancs, ez most nem veszélytelen munka” – jegyezte meg a szomszéd, aki elmondta azt is: az ÉKFI-től egyelőre auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikus válaszlevél érkezett, várják az intézkedést.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email