22_03_29_erdmost_nincskep

Közterhek diákmunka után

22_03_29_erdmost_nincskep

Közterhek diákmunka után

Szabó Beáta, az Érd FM 101.3 Zónázó című műsorában Salgó Attilával, a Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferensével beszélgetett. A téma ezúttal a diákmunka volt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A nyári munka szabályai nem változtak az elmúlt években, de bizonyára vannak olyan fiatalok, akik idén nyáron dolgoznának először, így számukra minden bizonnyal hasznosak a következő  információk . Tudni kell, hogy a dolgozni szándékozó diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Vagyis a bejelentésükre, adózásukra – amennyiben nem diákszövetkezeten keresztül dolgoznak – ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bárki másra. 

A szakember  szerint érdemes egy gyors kutatást végeznie a munkavállalónak és ellenőriznie a munkáltatót, hogy esetleg nem olyan helyen dolgozik-e, ahol gyakori a be nem jelentett foglalkoztatott. Ezt meg lehet tenni a NAV honlapján az adatbázisok rovatban. Ha munkaviszonyban dolgozik a diák, akkor mindenképpen írásba kell foglalni a munkaszerződést, melynek minden apró részletet tartalmaznia kell a foglalkoztatást illetően és be kell jelenteni őt a NAV-hoz. Fontos tudni, hogy a minimálbért meg kell kapniuk a diákoknak is, ami napi 8 órás foglalkoztatás esetén bruttó 167400 Ft.

Salgó Attila azt is hozzátette, hogy a 15%-os SZJA fizetési kötelezettség a diákokat is érinti és ha munkaviszonyban vagy megbízási viszonyban dolgoznak, akkor járulékot is kell fizetniük. A foglalkoztatónak az összes jövedelemről, közterhekről igazolást kell kiállítani 2022. január 31-ig. Ezt jó, ha a diák elteszi, mert ez alapján csinálja meg a NAV az illető jövő  évi adóbevallás tervezetét és így könnyen ellenőrizni tudja.

Hallgassák meg a beszélgetést Salgó Attila, sajtóreferenssel!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email