22_03_29_erdmost_nincskep

Ebek a város szélén

22_03_29_erdmost_nincskep

Ebek a város szélén

Kutyaugatás nem hallik az égig, tartja a mondás. Van, amikor mégis. Kérdés, mit lehet ilyenkor csinálni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Verőfényes délelőtti napsütés, pipacsmezők, a háttérben a zöld domboldalban megbújó házak és Batta ikonikus kéményei – a Fundoklia-völgy alatti terület igazán kellemes lehet nemcsak kiránduló-, hanem lakóhelynek is, távol a forgalmas Lőcsei úttól. A lakók mégis arra panaszkodnak, hogy sem éjjel, sem nappal nincs nyugtuk a kutyaugatástól.

„Tíz éve költöztünk ide, az Ungvári utca elejére. Akkor még nem volt semmi gond. Aztán a mező túloldalán, már Tárnokon, felépült az a telep, és egyre hangosabban ugattak a kutyák. Tavaly őszre odáig fajult a dolog, hogy már csukott ablakon keresztül is halljuk a kutyaugatást, még úgy is, hogy megy a tévé. Nyitott ablaknál aludni nem lehet, annyira zavaró a zaj éjjel is. Volt, aki azt tanácsolta, költözzünk el, de így eladhatatlan a házunk. A megoldás az lenne, ha kivizsgálnák, mi folyik ott” – mondta lapunknak az egyik lakó.

Mintha csak meghallották volna, rákezdték a kutyák. „Most csak minimálisan hallani, ha ennyi lenne, nem volna gond, de ennél jóval erősebben szoktak ugatni” – mondta a hölgy. „Felhívtam a tárnoki jegyzőt, aki szerint minden rendben van. Mi nem mertünk odamenni, de távcsővel megnéztük, és rengeteg bodega van a telepen” – tette hozzá.

„Nem arról van szó, hogy az itt élők ne szeretnék az állatokat, sokaknak van kutyájuk, de a Hegyalja utca feletti részen már átlépi a lakók ingerküszöbét az ugatás zaja. Ráadásul az itt élők fegyverdörgésszerű hangokra is panaszkodtak, és többen kérték, hogy a terület képviselőjeként intézkedjek, legyen vége ennek” – mondta lapunknak Asztalos Éva, Dombosváros önkormányzati képviselője, aki a lakók szavai alapján valószínűsítette, a tárnoki telep nem menhelyként, hanem kutyakiképző helyként működik, és különösnek tartotta, hogy semmiféle tábla, felirat nem jelzi az út felől, látható helyen, kié a telep, ki működteti, és mi történik ott. „Elsőként a jegyzőhöz fordultam, aki felvette a kapcsolatot a tárnoki önkormányzattal, és azt a felvilágosítást kapta, hogy a telep engedéllyel működik. Kérdés, nincs-e az engedélyezettnél több kutya, és nem emiatt tűrhetetlen-e a zaj. Ha ez nincs így, és minden rendben van, akkor az üzemeltetőnek saját költségére zajvédő falat kell telepítenie, vagy más módon megoldani, hogy a kutyaugatás ne okozzon kellemetlenséget az itt élőknek” – hangsúlyozta a képviselő.

Ahogy a lakók elmondták, eddig nem tettek panaszt a telepen. Mint utaltak rá, nem szerettek volna a közelbe menni, tartottak a kutyáktól. Mi Asztalos Évával felkerestük a tárnoki létesítményt, ami az érdi utcákhoz közeli, de már Tárnokhoz tartozó völgyben fekszik. Az illetékes későbbre ígért részletesebb nyilatkozatot, annyit azonban elmondott: sajnálja, hogy nem keresték fel őt előbb a lakók, hozzá eddig panasz nem érkezett. A telep egyébként kutyakiképző helyként, engedéllyel működik, a hatóságok folyamatosan tartanak náluk ellenőrzést. Hozzátette azt is: azon vannak, hogy a zaj minél kisebb legyen, ennek érdekében tujákat ültettek, és zajvédő fal felhúzását is tervezik, de mivel a völgyben vannak, nem biztos, hogy ez megoldást jelent. Asztalos Éva szerint, ha valóban minden engedély rendben van, és a működés is megfelelő, akkor csak a telep és a lakók közti párbeszéd és megegyezés hozhat megoldást.

(Cikkünket folytatjuk)

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email