22_03_29_erdmost_nincskep

Úszás: A tábor pénzbe kerül, ahogy mindig is

22_03_29_erdmost_nincskep

Úszás: A tábor pénzbe kerül, ahogy mindig is

Ingyenessé kell tenni a nyári úszótábort az érdi gyerekeknek, mégpedig az úszó szövetség pénzéből – írja nyílt levelében az Érdi Úszó Sport Kft. korábbi ügyvezetője. A mostani ügyvezető viszont azt mondja: a táborért mindig fizetni kellett, és az a pénz nem erre szolgál.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Újabb fejezetéhez érkezett a hányatott sorsú érdi úszóélet története: a tavaly nyáron újjáalakult cég elődjének egykori vezetője, Berczi Zita különös hangú nyílt levélben fordult egyrészt Bősz Anett országgyűlési képviselőhöz, másrészt Aradszki Andráshoz, a választókerület hivatalos képviselőjéhez, hogy járjanak közbe az idei érdi úszótábor ingyenessé tétele ügyében.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amely minden évben az előző évi eredmények alapján juttat támogatást a kluboknak, idén 15 millió forintot adott Érdnek. A támogatás odaítélésénél értelemszerűen az előző klub eredményeit vették figyelembe. Berczi Zita az említett nyílt levélben arra hivatkozik, hogy ő – az érdi úszósport érdekeit szem előtt tartva – lemondott a 15 millióról az új cég javára, de azzal a feltétellel, hogy a pénzből tegyék ingyenessé a gyerekek nyári táboroztatását.

Petruska László, az Érdi Vízisport Kft. ügyvezetője az Érd Most-nak elmondta: a MÚSZ-tól kapott támogatások bizonyos kritériumok alapján célzott támogatások, amivel szigorúan el kell számolni. Általában a versenyzők felkészítésére és versenyeztetésére fordíthatják a klubok, a MÚSZ által diktált szerződéses feltételeknek megfelelően. Ráadásul a pandémiás helyzet miatt a szövetség a támogatást ezúttal a 2019-es eredmények alapján osztja szét. A határozat nem tartalmaz összegeket, tehát egyelőre nem tudják, mennyi pénz áll majd rendelkezésre, illetve azt sem, hogy azt mire lehet felhasználni. Egy biztos: a pénz nem szabadon felhasználható – mondta Petruska, hozzátéve, hogy a nyári táborral az Érdi Vízisport Kft. is szeretné javítani pénzügyi lehetőségeit, hiszen a táborok díja az egyik legnagyobb bevételi forrása a jelenlegi és korábbi egyesületnek is (a tábor korábban is fizetős volt). Ezt az összeget pedig – a szövetségi támogatással ellentétben – bármire felhasználhatják, így például az edzők béreire, szerelések beszerzésére vagy versenyekre utazáshoz.

„Dolgozóinknak sem szeretnénk álmatlan éjszakákat okozni fizetés nélküli hónapok sorával, a megélhetésüket veszélyeztetve, ezért kell pénzt kérnünk a táborokért, nem pedig szabálytalanul felhasználva az állami támogatásokat – a saját népszerűségünk növelésére – ingyenesnek meghirdetni azt, ami pénzbe kerül nekünk is. Nem is beszélve arról, hogy a szabálytalanul felhasznált összegeket a MÚSZ-nak vissza kellene fizetni, és elesnénk a következő évi támogatások lehetőségétől” – tette hozzá az Érdi Vízisport Kft. ügyvezetője.

Az Érd Most úgy tudja, az új klub a szabályok szerint csak két év múlva kérhetne támogatást a szövetségtől, így – első pillantásra – Berczi Zita felajánlása nagyvonalúnak tűnhet. Valójában azonban az egykori polgármester, T. Mészáros András felesége nem véletlenül ajánlotta fel a szövetségi támogatást az érdi úszósportot irányító új cégnek: az Érdi Úszósport Kft. nem tudna ugyanis elszámolni az összeg felhasználásával, tudniillik már nincsenek versenyzői. Az úszótábor ingyenességének belengetésével pedig csupán az új cég vezetőit, ezen keresztül pedig a városvezetést hozza nehéz helyzetbe. Hiszen sokkal bonyolultabb dolog elmagyarázni, hogy miért nem adhatnak ingyen  valamit, ami pénzbe kerül, mint odaadni 15 milliót, ami nem az övé.

 

Kerestük az ügyben Berczi Zitát is. Azt szerettük volna megtudni, hogy  ha ő nem kérte volna a szövetségtől, hogy a 15 millió forintot az új cégnek utalják, akkor mire használta volna-fel? Más szóval: odaadta volna a szövetség úgy is a pénzt, hogy nincsen versenyzőjük, vagy egyszerűen elveszett volna a pénz? Szerettük volna azt is megtudni, hogy eddig fizetős volt-e az úszótábor? A korábbi ügyvezető válaszában azt írta, a csaknem 15 millió forint az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. versenyzőinek 2019-es eredményei alapján jár a szervezetnek, melyet – vagy bizonyos részét – akár egy versenyző után is igénybe vehet. Mivel az új érdi klub nem jogutódja az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft.-nek, szerette volna, ha „ezt az összeget az úszó és úszni vágyó gyermekek ingyenes táboroztatására fordítják.” Szerinte „ezt meg lehet tenni, és az új klub meg is teszi.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email