22_03_29_erdmost_nincskep

Sosem szabadulunk meg a poloskáktól?

22_03_29_erdmost_nincskep

Sosem szabadulunk meg a poloskáktól?

Hogyan keveredtek Magyarországra és hogyan szabadulhatnánk meg tőlük, erről beszélgettünk Kontschán Jenővel, az Agrártudományi Kutatóintézet Növényvédelmi Intézetének igazgatójával.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kontschán Jenő azt mondja, a poloskák hazai megjelenése viszonylag új probléma. A folyamat hátterében egyrészt a klímaváltozás áll, hiszen az olyan szubtrópusi vagy trópusi eredetű fajok is meg tudnak telepedni idehaza, amelyek korábban nem. Másrészt a globális kereskedelem is segíti az állatok behurcolását.  Mindkettőre van példa. „A közismert és nagy számban megjelenő barna színű márványpoloska kelet-ázsiai eredetű faj és valószínűleg áruszállítmányokkal érkezett Európában. A zöldes színű vándorpoloska kiváló példa a klímaváltozásra, hiszen ez afrikai eredetű faj és a felmelegedés miatt már hazánkban is meg tudott telepedni, át is tud telelni.” Mindkét faj komoly károkat okoz a mezőgazdaságban, ráadásul nem éppen szívesen látott vendég a házunkban, lakásunkban. 
A márványpoloska 2014-ben, a vándorpoloska a 2000-es évek elején jelent meg Magyarországon. Nagy csapatokban telelnek át, a szakember ennek kapcsán elmondta, intézetük dolgozik annak megoldásán,„hogyan lehet ezeket a tömegesen behúzódó poloskákat egyszerűen és környezetbarát módszerekkel begyűjteni és megsemmisíteni.”

Kontschán Jenő úgy véli, a poloskák ugyan egyáltalán nem hasznosak, de evolúciós szempontból mégiscsak nagyon sikeres csoport, amely az egész világot meg tudta hódítani. 

A szakértő a poloskák teljes kiírtása mellett teszi le a voksot. Mint mondja, bár kevés a természetes ellensége, azért ott van a szamurájdarázs, amely azzal, hogy a márványpoloskák tojásába rakja a petéit, valamennyire szabályozza a szaporodásukat. Ami rossz hír, hogy teljesen megszabadulni valószínűleg sosem fogunk tőlük, de előbb-utóbb talán lecsökken a számuk egy elviselhető szintre. 

Az Egyesült Államokban sikeresen alkalmaztak bizonyos szereket a poloskák ellen, melyek azonban hazai viszonyok között nem működtek. „Ha lakásban találkozunk poloskával, pusztítsuk el, hiszen minden egyes elpusztult egyed csökkenti az áttelelni képes élőlények számát, és az már nem fog tudni újabb egyedeket létrehozni” – ajánlja Kontschán Jenő.

Kellemetlen szokása a poloskának, hogy az érő gyümölcsöt és zöldséget megszurkálja, sőt sokszor bűzös váladékát is ráengedi. 
Ha a gyümölcsfáink termését meg akarjuk tőlük óvni, ültessünk közéjük paradicsomot, akkor ugyanis a poloskák azt fogják agyon szurkálni, mert jobban szeretik. 
Fene a gusztusukat!
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email