22_03_29_erdmost_nincskep

A dal örök, az eperföld nem

22_03_29_erdmost_nincskep

A dal örök, az eperföld nem

Eper helyett zab terem idén a Gulyás-tanya melletti földterületen, ahol másfél évtizeden át szedték a szamócát az érdiek és a környékbeliek. Utánajártunk, miért zárt be az eperföld.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Strawberry fields forever – szól a Beatles slágere több mint ötven éve. A dal örök, az érdi eperföld nem. Sokak bánatára már nem műveli az Erdbeerland-Hungária Kft. a Gulyás-tanya közelében fekvő földet, nincs szedd magad-eprészés, ami – azon felül, hogy frissen szedett és olcsó gyümölcshöz juthatott az ember – remek családi program is volt sokunk számára. A pilisszentiváni cégtől annyit tudtunk meg, hogy a környékükön fekvő földjeikre szeretnének fókuszálni (Pomázon, Budakalászon és Solymáron vannak eperültetvényeik a honlapjuk szerint).

„Gazdasági okból nem tudták folytatni a termesztést Érden. Az elmúlt évek nagy szárazságai – főleg a tavalyi –, valamint a koronavírus-járvány ezt a céget is sújtotta. Pedig ez az öthektáros darab nagyon jó minőségű föld, remek vízháztartással. Aki kóstolta, tudja, hogy öntözés nélkül is milyen jóízű eper termett itt” – mondta lapunknak a terület tulajdonosa, dr. Kováts Ferenc, akitől megtudtuk azt is: a cég 2004-től termesztett epret a földjén, és tavaly ősszel jelezték, nem telepítenek új töveket. (Aki tavaly volt kint, tudja, mennyire megviselte a szárazság az epret, nagyon sok bokor kipusztult.) „Abban maradtunk, hogy még eldöntik, belevágnak-e újra a telepítésbe. Most zabot termesztek itt, amit júliusban learatunk, és ha a cég jelzi, hogy szeretne ismét epret ültetni, lesz még idő a talaj előkészítésére” – jegyezte meg Kováts Ferenc.

(Érdemes megjegyezni, hogy a közeli Gulyás-tanyán, ami önkormányzati terület, a Pest Megyei Önkormányzat beruházásában egy precíziós diagnosztikai innovációs központ épül – ennek azonban az eperföld meglétéhez, illetve nemlétéhez semmi köze.)

És most térjünk vissza egy kicsit az eperhez: ha már nincs szedd magad, sem otthon pár tő szamócánk, kénytelenek vagyunk zöldségesnél vagy termelőtől beszerezni a gyümölcsöt. Sajnos minden vásárló szembesül azzal, hogy az eperárak idén (is) magasak, ráadásul a hideg idő és a kevés napsütés miatt jelentősen késik a szabadföldi eper szezonja: május 20-a környékén még csak fóliás termesztésűt árultak. A diósdi Imre Andrásné többek közt epret is termeszt (nem a környéken, hanem Lajosmizsén, nagyobb területen, szabadföldön és több fóliasátorban). „Két-három hetet csúsztunk a fóliás eperrel, és szabadföldi még nincs is. Nagyon kellene már a napfény! Nem tudjuk, mit hoz az eső a szabadföldi eperre. Akár teljesen tönkre is teheti: ma van, holnap nincs. Reméljük, jobbra fordul az idő, mert ugye, lent van a földön a termés, és a sok esőtől megrohad” – mondta az őstermelő, aki úgy látja: drágább az eper, mint tavaly volt, de így is van keletje.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email