22_03_29_erdmost_nincskep

Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük

22_03_29_erdmost_nincskep

Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük

A húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep a pünkösd, nevét a görög pentékoszté (ötven) szóból kapta. Mozgóünnepről lévén szó, pontos dátuma évről évre változik, ugyanis húsvéthoz kötik a megünneplését, a 7. vasárnapon és másnap - innen jön az ötvenre való utalás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünneplik a keresztények. A Szentlélek ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára.

A keresztény hagyomány mellett Pünkösd Európa-szerte ősi tavaszköszöntő ünnep is. A néphit szerint ha Pünkösdkor szép az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi király választásának szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze erejüket és ügyességüket. A győztes egy évig ingyen ihatott a kocsmában, neki tartoztak engedelmességgel a többiek, és viselhette a pünkösdi koronát. Uralkodásának rövid idejére utal a “pünkösdi királyság” kifejezés, a gyorsan múló, éppen ezért értéktelen dicsőség metaforája. Jellegzetes pünkösdi szokás a pünkösdi király vagy királyné körmenete: a legkisebb lányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmot hullatva házról házra járnak köszönteni. A pünkösdi szokások tele voltak varázslattal. Úgy tartották, a Pünkösd hajnalán szedett harmattól a leányok szebbé válnak, a megtisztított kutak vize egész évre jó egészséget ad, a házakra és az istállókra tűzött zöld ágak pedig megvédik a termést az ártó szellemektől. 

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrál szentmisét vasárnap fél 11-kor. Pünkösdhétfőn az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye családi és ifjúsági napját, a karizmák ünnepét tartják a fővárosi máriaremetei kegytemplom kertjében. Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap 10 órától Budapesten, a Hold utcai templomban hirdet igét. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdvasárnap 10 órakor Piliscsabán tart istentiszteletet, majd megáldja az épülő templom alapkövét. A Magyar Állami Operaház a pünkösdi hétvégére ingyenes közvetítésekkel készül, amelyekben Wagner Parsifal című operájának és Bach Máté-passiójának keresztmetszete lesz hallható az intézmény Facebook-oldalán. Pünkösd vasárnapján Richard Wagner monumentális műve, a Parsifal készülő produkciójába tekinthetnek be az érdeklődők délelőtt 10 órától az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email