22_03_29_erdmost_nincskep

Újra házhoz megy a rendőrség

22_03_29_erdmost_nincskep

Újra házhoz megy a rendőrség

Ismét engedélyezte az Országos Rendőr-főkapitányság a kitelepülést a helyi kapitányságok számára. Ennek a lényege, hogy egy-egy helyszínen tájékoztatják a lakosságot a különféle bűnmegelőzési lehetőségekről. A hétvégén az érdi rendőrök egy óvodában és a Velencei-tónál tartanak prevenciós előadást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közreműködők a többi között a trükkös és az alkalmi lopások, a nyitva felejtett gépkocsik, a gépkocsifeltörések és a lakásbetörések elkerüléséhez nyújtanak segítséget, és különféle biztonsági rendszerekről is tájékoztatást adnak a „Házhoz megyünk” elnevezésű kitelepüléseken. A program népszerű, a megszólítottak többsége kedvezően fogadja a tájékoztatást.

Szatmáriné Berczi Dolóresz bűnmegelőzési főtanácsadó az Érd Médiacentrumnak elmondta, hogy a tavaszi időszakban a katalizátor lopásokra kell a legjobban felhívni a figyelmet, de továbbra is népszerű az unokázós csalás a bűnözők körében. 

A katalizátor lopással kapcsolatban megtudtuk, azért népszerű az eltulajdonítása, mert használtan is jó áron lehet túladni rajta (akár külföldre is), továbbá mert nemesfémeket (platinát, ródiumot és palládiumot) tartalmaznak. Egy-egy katalizátorban pár grammnyi platina található, ennek nagysága a motor hengerűrtartalmától függ. Régebben a magas építésű autók, egyterűek, terepjárók, kisteherautók voltak elsősorban veszélyben, mert azok alá könnyebb befeküdni. A dízel és turbódízel motorral szerelt kisteherautók különösen kedvelt célpontnak számítanak a mai napig, de egyetlen autótulajdonos sem érezheti magát 100 százalékos biztonságban a katalizátor-tolvajoktól. Egy drágább autó kipufogó rendszere akár millióba is kerülhet. Nyáron és tavasszal megnő a kereslet a katalizátorok iránt, olyankor megnő az ilyen típusú lopások száma is. Külföldre pedig azért viszik ezeket, mert itthon nem tudják belőlük kivonni a nemesfémeket.

A bűnmegelőzési főtanácsadó azt mondta, ha lehetséges, mindig parkoljunk jól megvilágított területen, olyan hely közelében, ahol könnyen meghallják, ha matatnak a kocsi körül. Ha pedig van személyes garázsunk, akkor mindig tartsuk ott az autódat. Ezen felül érdemes olyan riasztót beszereltetni a kocsiba, ami emelésre is jelez, mert gyakori az autók oldalra borítása is, az ilyen lopásoknál. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email