22_03_29_erdmost_nincskep

Így készül az érdi komposzt

22_03_29_erdmost_nincskep

Így készül az érdi komposzt

Növekszik, kizöldül, elszárad, lehullik. Lemetsszük, összegereblyézzük, zsákba tesszük, elviszik. Egy átlagos lakos – köztük én is – általában ennyit tud arról, mi történik a kapu elé kitett zöldhulladékkal. Most nyomon követhetjük azt is, hova kerül a kukásautóról a lomb, a gally.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Százhalombatta közelében, de még Érden találjuk a Zöldhatár Kft. telepét. Más települések is hoznak ide zöldhulladékot, és a lakosság is adhat le nyesedéket, sőt fenyőt és tuját is, amit a zöldjáratok már nem visznek el. A bejáratnál megmérik a hulladékot (érdieknek kétszáz kilogrammig nem kell fizetniük, de ha ennél többet szeretnének behozni, megtehetik. Fizetni nem itt kell, hanem a hulladékkezelő számlázza majd ki az összeget.) De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre a kapunál elhelyezett mérlegnél járunk. Kísérőnk Ficsor Norbert telepvezető.

„Mérlegelés után a válogatótérbe kerül az anyag. Itt a munkatársak kézzel távolítják el a zsákokat, és különválogatják a fenyőféléket (ezekből ugyanis nem komposzt, hanem mulcs készül). A következő fázis az aprítás, darálás. A negyedik állomás a prizma, ahol forgatják, levegőztetik, homogenizálják, majd átkerül a nagy depóba, és végül a rostálóba. Itt három frakcióra bontjuk az anyagot, a morzsalék méretétől függően. A 0-18 milliméter átmérőjűből lesz a komposzt, a 18-55 milliméterest pedig egy erőműben elégetik, azaz energiát nyernek ki belőle. Az ennél nagyobbat újra ledaráljuk. Általánosságban elmondható: a bekerülő zöldhulladéknak körülbelül a feléből lesz komposzt, ami a termőközeg felújítására, tápanyag-utánpótlására szolgál. Sokan választják ezt a szerves anyagot a szervetlen műtrágyák helyett. Főleg vállalkozások vásárolják nagyobb mennyiségben, a lakossági érdeklődés még nem túl nagy, de azon dolgozunk, hogy minél többen megismerjék szolgáltatásainkat” – mondta Ficsor Norbert, akitől azt is megtudtuk: az érdi lakosok 15 százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg a komposztot. 

„A pandémia miatt most nem fogadunk lakosokat, de vállalunk házhoz szállítást. Általában heti nyolc-tíz megrendelésünk van” – jegyezte meg a telepvezető. Sajnos, ez a szolgáltatás fordított esetben nem működik, azaz arra nincs kapacitásuk, hogy a házaktól gyűjtsék be a zöldhulladékot. Ennek beszállítását nekünk, lakóknak kell megoldanunk. „Jó tudni, hogy mi csak a növényi eredetű hulladékot vesszük be. Nem tartoznak ide a fabútorok, a raklapok, sem az OSB-lemezek, ezek ugyanis nem komposztálhatók” – hívta fel a figyelmet Norbert.

Az érdi komposztot, illetve a vásárlási lehetőséget a lakosság körében még kevesen ismerik, de ez természetes, hiszen a kiskereskedelmi eladás alig pár hónapja indult. Most, hogy ide hozhatják be a zöldhulladékot az érdiek (és nem a Sas utcai hulladékudvarba), talán ezzel a lehetőséggel is többen élnek majd. Mivel hatalmas mennyiséget dolgoznak fel – évente 9000 tonna zöldhulladék és 7000 tonna szennyvíziszap érkezik a telepre –, szükségük van nagy gépekre is. Múlt évben egy rakodóval gazdagodtak, de szeretnének további eszközfejlesztést. Elvégre ahhoz, hogy a hulladékból termék legyen, erre is kell fordítani. 

A Zöldhatár Kft. minden hétköznap 7-től 15 óráig várja a zöldhulladékot leadni kívánó lakosokat. Árak, szolgáltatások, elérhetőség bővebben a foldereje.hu honlapon találhatók.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email