22_03_29_erdmost_nincskep

Amire tényleg régóta vártunk

22_03_29_erdmost_nincskep

Amire tényleg régóta vártunk

Újra megnyitották kapuikat Érd legfontosabb kulturális színterei: a Szepes Gyula Művelődési Központ, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár, a Városi Galéria és a Földrajzi Múzeum. Jöjjenek a részletek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szepes Gyula Művelődési Központ

A jelenlegi jogszabályoknak megfelelően május 10-én megnyitotta kapuit a Szepes Gyula Művelődési Központ.
Wolf Katalin igazgató elsőként arról számolt be, hogy miután a dolgozók többsége nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, a maszkviselési szabályokat mindenki védelme érdekében továbbra is fenntartják.
Az intézmény védettségi igazolvánnyal látogatható. Az elkövetkezendő két-három hétben még biztos, hogy nem nyílik kiállítás, ez volt a kiállítók kérése is, így közösen hozták meg a döntést.  
A nyitás lassú folyamat lesz. Ami biztos, hogy a táncfoglalkozások indulnak el először, és természetesen a nyugdíjas klubok, hiszen az idősek körében igen magas az átoltottság, és többségük rendelkezik már védettségi igazolvánnyal.
Wolf Katalin arról is beszélt, hogy a gyereknapi rendezvényt nem szeretnék elengedni, de az egészen biztos, hogy nem május utolsó vasárnapján tartják.Sok mindent át kell gondolni, a legfrissebb hírek szerint augusztus közepéig védettségi igazolványhoz kötött a rendezvények látogatása, és nem tudni, hogy a 7 év alatti gyermekek szüleinek hány százaléka rendelkezik védettségi igazolvánnyal.
A nyári programokat mindenféleképpen szabadban, a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében szervezik meg. Három színházi előadást terveznek a nyárra, természetesen ezeket is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. Hamarosan kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság. Néhány évvel ezelőtt már volt jó példa a Főtéren megrendezett közös szurkolásra, így idén is terveznek hasonlót.

Csuka Zoltán Városi Könyvtár

A könyvtárat érvényes védettségi igazolvánnyal ismét személyesen látogathatjuk. A 18 éven aluliak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező gondviselőjük kíséretében vehetik igénybe a könyvár szolgáltatásait.
Azok az olvasók, akiknek még nincs érvényes védettségi igazolványuk vagy egyelőre még nem szeretnének személyesen ellátogatni a könyvtárba, továbbra is élhetnek a könyvcsomag kérés lehetőségével. Ennek menete nem változott, e-mailben vagy telefonon adhatják le rendeléseiket, amiket előre egyeztetett időpontban személyesen vehetnek át.
A könyvtárba lépés előtt kötelező ellenőrzésre bemutatni a védettségi igazolványt, arcképes azonosító okmányt (személyigazolvány vagy jogosítvány) és az olvasójegyet.
A saját és kollégáik egészségének védelme érdekében fontos, hogy az olvasók:
•    a könyvtár területén továbbra is viseljenek maszkot,
•    mielőtt belépnek a könyvtárba, fertőtlenítsék a kezüket,
•    a könyvtár tereiben tartsanak egymástól 1,5 méteres távolságot!
A helyi adottságokat figyelembe véve a Felnőttkönyvtár tereiben egyszerre 10 fő + a könyvtár dolgozói, a Gyermek- és fiókkönyvtárakban egyszerre 5 fő + a könyvtár dolgozói tartózkodhatnak.
A könyvtár minden részlegében maximum 30 percig tartózkodhat egy-egy olvasó.
Mindenki biztonsága érdekében a visszahozott könyveket továbbra is karanténba rakják, az átvételi pont a Hivatalnok utcában a könyvtár épületével szomszédos raktárépület, a fiókkönyvtárakban a könyvtár bejárata.

Városi Galéria

Május 28-án Sinkó István kiállítása lesz az Érdi Városi Galéria idei első nyilvános eseménye. A képzőművész-pedagógus, festő és művészeti író kiállítását a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tekinthetik meg.
Kéri Mihály, az Érdi Városi Galéria művészeti vezetője az Érd Tv-nek elmondta, a koronavírus-helyzet nagy érvágás volt a művészeti világnak és következményei is azok lesznek.
„Nemcsak Érden, hanem az egész országban mélypontra zuhant a kulturális élet” – hangsúlyozta, megjegyezve, nem tudja, hogy a törzsközönségüknek számító 80-100 ember közül ki, hogyan reagál, megmozdul-e, visszatér-e a kiállításokra.
Kéri Mihály arról is beszámolt, hogy zárva tartásuk alatt sem tétlenkedtek, hiszen készül a galéria honlapja, illetve szervezik a következő kiállításokat is.
Sinkó István kiállítása után június 25. és július 17. között a százhalombattai festőművész, Fazekas Levente alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a galériában. Kéri Mihály azt is elmondta, az évtizedes hagyományokkal bíró, júliusra tervezett Művésztelepet idén nem tartják meg.

Földrajzi Múzeum

Használjuk ki, hogy ismét nyitva a múzeum, ugyanis a jeles földrajztudósok grafikáit bemutató időszakos kiállítás csak június elejéig látható. Fekete-Mácsai Anetta igazgatóhelyettes az Érd TV-nek elmondta: a helytörténeti kiállítás technikai okok miatt pár hétig még nem látogatható, de a Magyar utazók, felfedezők, valamit a Kárpát-medence tudományos feltárói kiállítás, illetve az Érd természeti értékeit bemutató tárlatuk várja a látogatókat.
A jeles földrajztudósok grafikáit felvonultató, földRajz című időszakos kiállítást csak június elsejéig tekinthetik meg az érdeklődők – érdemes tehát megnézni, amíg még lehet. Fekete-Mácsai Anetta elmondta azt is, hogyha a vírushelyzet engedi, megrendezik a Múzeumok Éjszakáját, de csak szabad téren. 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email